Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 19°C | 30°C Még több cikk.

Hózik

"Mindenki a hóról beszél. Mondhatnánk, hogy furcsák vagyunk, tízcentis téli csapadék képes kihozni bennünket a sodrunkból..."
Mindenki a hóról beszél. Mondhatnánk, hogy furcsák vagyunk, tízcentis téli csapadék képes kihozni bennünket a sodrunkból. De ha csak egy pillanatra nagyító alá tesszük a viselkedésünket, meglátjuk a cseppben a tengert.

Akik gyalog járnak, arról beszélnek, milyen lábbelit érdemes fölvenni, hiszen a házak előtti járdákat teljesen tetszőlegesen takarítják. Akinek tetszik a hajnali lapátolás, annak a háza előtt könnyedén lehet haladni. Akinek ez nem tetszik, vagy egyszerűen csak trehány, nemtörődöm, lusta – annak a háza előtt bokáig gázolunk a hóban.

Az autósok ilyenkor téli gumiznak feszt, mármint arról beszélnek, kinek van, kinek nincs, és hogy ez utóbbiak miféle piruetteket nyomnak az utakon. Amelyeket takarítanak – vagy nem. Erről is beszélnek az autósok, információik ellentmondók.

Most miért pont az utak állapotáról egyeznének a vélemények? Mert ez ténykérdés? Ugyan, kérem! Abszolút hozzászoktunk a valóság tényeiről egymásnak ellentmondó megnyilvánulásokhoz. Miért pont abban értenénk egyet, hogy ha esik a hó, akkor havasak az utak?

Vannak az örökös elvágyódók, akik ilyenkor előhozzák, hogy jó lenne fölmenni a Kékesre, mert annak a csúcsa kilóg a Kárpát-medencét hetek óta beborító hideglégpárnából (ez szakszó, az alacsonyan elhelyezkedő felhőzetet és ködöt jelenti). Ott gyönyörű napsütés lehet, amilyen speciel Szegeden december tizennyolcadika óta nem volt, továbbá ellátni onnan akár a Tátráig is. Ugyanazokról van szó, akik tavaly ilyenkor azon nyavalyogtak, hogy már hó sincs...

Szimpatikusak nekem a praktikusok, akik képesek elmenni a szaküzletbe és műanyag sítalpacskát venni (15 ezerért), ami fölszerelhető a gyerekkocsira és használható – nemcsak hóban. Hanem sárban is, amikor majd a hó elolvad. Jégen is, ami a hó alatt van. És homokban is, ami majd a nyáron lesz, speciel Szegeden por formájában.

Na, ők képviselik a szememben az evolúció diadalát, az alkalmazkodás magasiskoláját. Nem totyognak, nem piruetteznek, nem latolgatnak, nem vitatkoznak, teszik, amit a körülmények diktálnak. Hóban sítalpra állnak.

Olvasóink írták

 • 4. wd 2008. január 03. 12:39
  „szerintem sem kell megijedni a hótól. nyáron meg nyavajgunk a melegtől...”
 • 3. karlvonbanhoff 2008. január 03. 09:50
  „Naca!
  Te most jól eltaláltad az igazat.Basszus ha manapság lelsik 10 centi hó már mindenki nyavalyog,meg siránkozik pedig nyugodtan felkelhetne félórával korábban és elhányhatná a havat a ház előtt!A PANELEK előtt is!
  Reggel egy forgalmasabb buszmegállóban érdekes megfigyelni kinek milyen cipő van a lábán.10 közül jó ha 4 nek van téli cipő,a többi a divatos simatalpúban csúszkál és szid mindenkit aki szerinte a hóról tehet.Na persze mindjárt jön a válasz,hogy nincs miből téli cípőt venni,meg a szemét Gyurcsány,Botka.
  Na ennyit a nagy MAGYAR téli valóságról.”
 • 2. Naca 2008. január 03. 09:07
  „Ha az öregapám kikelne a sírjából, valószínűleg nem tudná, hová pottyant, hiszen a hírekben szenzációszerűen kezelik a hóesés hírét. Hát valóban "váratlan" esemény december-januárban! Nem velünk van valami probléma? Ha itt akkora hó, meg hideg lenne, mint akár 30-40 évvel ezelőtt, a fél ország éhenhalna vagy megfagyna. Mert motorizált világunkban nem jutna el a tej meg a kenyér a boltokba, a gáztüzelésre beállt háztartások maradnának meleg nélkül. És a hótakarítás. Valaha nem kellett felszólítás. És toltuk, sepertük. Ma egyszerűbb kiszórni a sót, ami semminek nem tesz jót. És talán ha megfelelő lábbeliben közlekednének télen, nem mondjuk 20 cm-es tűsarokban! Talán mégsem a telet kellene szidni! Annak éppen most van itt az ideje és nem máskor!”
 • 1. .suhym. 2008. január 03. 08:54
  „Kedves Újságírónő!

  Nem mondja komolyan, hogy potom 15 ezerért babakocsira szerelhető sítalpacskákat lehet venni?
  Hol?
  Szólok már a kisbabás ismerősöknek, akik minimál-, vagy éppen-éppen azt meghaladó bérből élnek, de azért szeretnének a városban normálisan eltakarított utakon közlekedni, vegyenek már!:)))))))))))
  Majd "elfelejtenek" kenyeret, tejet vásárolni, esetleg a közüzemi díjakat befizetni, mert ugye ebben a "Qrva" országban mindennek megy fel az ára / nem kicsit, nagyon/,
  DE
  lesz nekik sítalpacska a babakocsin, úgy egy heti bérükből,, ahelyett, hogy a városgarázdálkodási vállalat, aminek ugyebár a hóeltakarítás is a dolga, a város minden pontján elvégezné a munkáját.

  Valami rettentesen nagy félreértések esete forog fenn.:))) Nem a hóval van a baj:))))))))))))))))))) Az csak "hózzon", hiszen télen ez a dolga, a gyerekek nagy-nagy örömére.)))))))))))))

  B.U.É.K.:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hideg napok

"Hideg van mostanában mifelénk több szempontból is, hiszen az ország egyik fele most sem beszél a… Tovább olvasom