Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Hullámok

JEGYZET - ˝Hirtelen élénk lesz a kereslet a magánóvodák iránt˝
Tragikusan rossz demográfiai helyzetképet jósoltak a szakemberek 2013-ra, ám végül csak „összejött" 88 ezer 700 gyermek. Fura helyzet ez: ma ugyanis 100 ezres születésszámot mondunk ideálisnak, amit az 1998-as mélyponton produkált az ország. Hol voltunk akkor, és hol vagyunk ma a Ratkó-korszak évi 220 ezres babyboomjához képest?

Emlékszem, abban a faluban, ahol első fogalmazásaimat írtam, a párhuzamos osztályokban 600-an csiszolódtunk egyszerre, mindig voltak, akik pótszékeken üldögéltek. Ma távolabb lehet ültetni egymástól a gyerekeket a megújult és kibővült kabinetekben, de a durván 300-as létszám is csak úgy jön össze, hogy a felét a környező községekből szedik össze reggelente az osztrák testvérfalutól kapott iskolabuszok.

Az elnéptelenedő falvakban már rég nincs iskola, óvoda is csak elvétve. Az „egyre kevesebb gyerek születik" hullám legelőször az óvodákat éri el, ezeket rendre bezárják, mint ahogy az eperjesit is szeptembertől. Aztán az általános iskolák következnek, amelyeket rendre összevonnak egy másikkal, majd a hullám megfelelő időzítéssel a középiskolákat csapja meg. Nemrégiben írtuk, hogy Csongrád megyében 2000 diák „hiányzik" ősztől, nem egy intézményben teljes osztályok tűnnek el.

Az élet azonban ebben a kiszámítható, ütemezhető helyzetben fura dolgokat produkál. Mivel már szeptemberben kötelező lesz a 3 éves gyermeket óvodába járatni, hirtelen élénk lesz a kereslet a magánóvodák iránt. Hacsak pár hónap alatt fel nem újítja az állam a régi gyermekmegőrzőket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három T

˝Nincs emlékezés, nincs ügy˝ Tovább olvasom