Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 27°C Még több cikk.

Hullámvasút

"Egyszer fent, egyszer lent. Mint a hullámvasút. Savanya Norbert csúcsokat döngetett, sportágában, a búvárúszásban világklasszisnak számított. A fellegekben járt. Emlékszem, évekkel ezelőtt volt olyan felmérés, amelyben Csongrád megye egyik legismertebb embere volt."
Egyszer fent, egyszer lent. Mint a hullámvasút. Savanya Norbert csúcsokat döngetett, sportágában, a búvárúszásban világklasszisnak számított. A fellegekben járt. Emlékszem, évekkel ezelőtt volt olyan felmérés, amelyben Csongrád megye egyik legismertebb embere volt. A sportnak, világbajnoki címeinek, szám szerint nyolcnak köszönhette népszerűségét. Szerették az emberek. Czene Attilával közösen megalapították a Czene&Savanya úszótanodát. Fél Szeged hozzájuk járt úszni. A gyerekek büszkék voltak arra, hogy a két híres sportoló által alapított iskolában tanulták meg az első karcsapásokat.

A hullámvasút tetejéről négy éve indult először lefelé. Az egri Európa-bajnokságon doppingoláson érték. Előbb egy évre, majd a fellebbezése után két évre tiltották el. Nem értettük. Miért tette? Előtte legyőzhetetlennek bizonyult.

Két évvel ezelőtt már a tanodával is akadtak gondok. Nem érkeztek meg a gyerekeket szállító buszok. A hullámvasút egyre lefelé tartott. Az már nem is volt annyira meglepő, hogy talán a legjobb oktatói új alapokon működő úszósulit alapítottak. Egyedül maradt. A tavalyi Presztízs Díj-átadón fanyalogva ünnepelték. Nyert, győzött, de nem szépen. Suttogtak a háttérben. Ezt, meg azt. Rosszakat. Egyre nagyobb gondok vannak Savanyával. Sokan már ekkor tudni vélték: eljárás folyik ellene. Hibázott.
A hullámvasút leért. Fentről, a legmagasabb pontról. És igazán most került mélypontra. Kiderült, álügyvédként tevékenykedett. Sportnyelven szólva: doppingvétséget követett el. Nem játszott tiszta eszközökkel.
Csak reménykedhetünk: a hullámvasút nem áll le, és elindul fölfelé. Újból olyan emberré válik az egykori kiváló sportoló, mint amilyennek megismertük. Amikor a csúcson volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sárkány a gyakorlótéren

"Tudják, mi az a matracsárkány? Hajszálra olyan, mint a matracejtőernyő, csak szelídebb. Őseim… Tovább olvasom