Délmagyar logó

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 9°C | 15°C

Hullámvasúton

"Az anyagi kényszer hatására rohamosan fejlődik a pénzügyi kultúránk."
Az elmúlt három hónapban a forint mutatta a legrosszabb teljesítményt a világ devizái közül; hétfőn, egyetlen napon közel 3 százalékos veszteséget produkált az euróval szemben. Ez a belpolitikai érdekeltséggel aligha vádolható Bloomberg hírügynökség tegnapi elemzésében olvasható.

A magyar fizetőeszköz értékének kiszámíthatatlanságához mára kénytelenek voltak hozzászokni a devizahitelesek. Rettegve figyelik a világgazdasági folyamatokat – és a hazai döntéshozók világrengető hetyke nyilatkozatait: hatásukra minden hónapban újabb meglepetéseket tartogathatnak a lakásra, autóra felvett hitelek aktuálisan fizetendő részletei.

A hullámvasútra került forint miatt akadnak, akik már azt fontolgatják, érdemes lenne inkább lemondani a külföldi nyaralásról ebben az évben. Aki a múlt héten azzal a tudattal utazott el, hogy 278 körül jár az euró, hétfőn már újraszámolhatta a költségeit a 292-t közelítő árfolyamon. Hogy egy konkrét példát is hozzak: egy négytagú család 700 euróért bérelt egy hétre egy apartmant Horvátországban. Amikor a szállást kiválasztották, átszámítva tízezer forinttal kevesebb volt ugyanannak az apartmannak az ára, mint amikor végül a díjat az aktuális árfolyamon a bankkártyájukról leemelték. Mondhatnánk erre: aki egyáltalán még külföldre tud menni nyaralni, azt bizonyára nem vágja földhöz ez az összeg. Persze, ha a többi költséget – autópályadíj, benzin, étkezés stb. – elkezdjük számolgatni, a családi tengerparti kiruccanás összköltsége pár tízezerrel is megugorhat.

Nem érdemes bankkártyával fizetni, akkor kell a devizát megvenni, amikor épp kedvező az árfolyam – mondja ismerősöm, aki nemrég azon bosszankodott, milyen kár, hogy nem áprilisban váltott eurót, amikor még 264-ért is megtehette volna. De az elemzők akkor azt jósolták: nyárra 250 lesz.

A világgazdasági válság hatására lassan nemcsak tízmillió fociszakértő és meteorológus, hanem ugyanennyi amatőr közgazdász országa is leszünk. Ha nincs részvényünk, akkor is naponta meghallgatjuk a hírekben, hogy áll a BUX-index, mit mutatnak a devizaárfolyamok, hogy döntött az alapkamatról a Monetáris Tanács. Az anyagi kényszer hatására rohamosan fejlődik a pénzügyi kultúránk. Olyan fogalmak válnak egyre szélesebb körben is ismertté, amelyeket egy évtizede még csak a közgazdászok használtak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szembenézés

"Rövid idő alatt kiderül, ki hajlandó ingyen dolgozni a közösségért." Tovább olvasom