Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Hulljon a férgese?

"A magyar rendelők egy részébe betette a lábát
a politika."
Hadd hulljon a férgese! A H1N1 a modern Taigetosz. Ez volt a csak félig komolyan gondolt, cinikus válasza egy fásult falusi háziorvosnak, amikor kolléganője másfél hónapja azzal tért vissza a továbbképzésről, amelyet Hajnal Ferenc professzor tartott Szegeden: nincs mese, oltani kell. A kívülálló számára megdöbbentő gondolkodásmód, hozzáállás sajnos egyáltalán nem egyedi a hazai egészségügyben.

A gyakran méltatlan körülmények között rengeteget dolgozó és végletekig leterhelt háziorvosok többféle stratégiát követnek. Egyesek a kezdetektől egészen a legutóbbi napokig tiltakoztak a védőoltás beadása ellen, akadtak olyanok is, akik még a vakcinát kérő betegeiket is elküldték, lebeszélték. Mások csak azoknak adták be, akik kifejezetten kérték – maguktól nem ajánlották fel pácienseiknek. A tájékozottabbak persze rögtön tudták: nem érdemes kockáztatni.

Ahelyett, hogy tisztán szakmai kérdésként kezelték volna az új influenzával kapcsolatos orvosi teendőket, a magyar rendelők egy részébe betette a lábát a politika. Az említett nagyközség négy háziorvosától mást és mást hallottak a település polgárai, így aztán hétről hétre egyre nagyobb lett a bizonytalanság és a feszültség. Az a doktornő, aki alaposan utánanézett a szakirodalomban, és csak a számára mértékadó szaktekintélyekre hallgatott, egészen mást mondott, mint az ellenzéki napilapból tájékozódó, rémhíreket továbbterjesztő kollégája. Családi perpatvar is kerekedett: anyós kapott hajba a menyével azon, hogy melyikük orvosára kellene inkább hallgatniuk. Ez az, ameddig normális országokban nem jutottak el, a vitát megpróbálták szakmai berkeken belül tartani.

Magyarország abban a ritka kivételezett helyzetben van, hogy saját gyártójának köszönhetően a lakosság 60 százaléka időben, még a járvány tetőzése előtt megkaphatná azt a vakcinát, amelynek megérkezésére sok országban még most is csak várnak. Az oltás 80 százalékos védettséget képes adni, azaz akkor érezhetné magát mindenki igazán biztonságban, ha sikerülne a kellő átoltottságot elérni. Ehhez azonban gondolkodásban is fel kellene zárkózni – mondjuk Svédországhoz, ahol a lakosság több mint fele már beoltatta magát.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. achilleus 2009. december 15. 12:16
  „Hulljon a férgese? (Ez a szennyírás még mindig elérhető!!!)
  2009-12-15 10:38
  Visszaveszi a kórházaknak adott pluszpénz jelentős részét a kormány - állítják az egészségügyi szervezetek vezetői, akik kedden egyeztetnek arról, hogyan reagáljanak az intézkedésre. Csiba Gábor, a Borsod megyei kórház főigazgatója, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület vezetője a Magyar Nemzetnek elmondta: jövőre a kormány nem finanszírozza a költségvetésből a közalkalmazottaknak járó kereset-kiegészítést, a kórházaknak azt az OEP-től kapott támogatásból kell kifizetni. Ez a Borsod megyei kórház esetében például 280 millió forintos pluszkiadást jelent - miközben a kormánnyal kötött októberi megállapodás alapján alig 120 millió forint pluszjuttatást kaptak eddig.”
 • 21. mosómasa 2009. december 14. 18:52
  „18. A méhnyakrák elleni ingyenes védőoltást több iskola is megpályázta, nem egy körben , de csak kevesen nyertek. Most másodjára pályázott gyermekem iskolája, de lehet, most sem nyerünk.”
 • 20. achilleus 2009. december 14. 18:41
  „Hulljon a férgese???? (Tovább!)(Csak újak, amíg ez a "sötét" cikk elérhető lesz)
  Az ombudsman szerint több jogszabály hiányossága is akadályozza, hogy megkapják a speciális ellátást az arra szoruló gyerekek - közölte az állampolgári jogok országgyűlési biztosának hivatala hétfőn az MTI-vel.
  Utoljára frissítve: 2009. december 14., 15:04

  A közlemény szerint Szabó Máté több esetben is azt állapította meg, hogy sérül a gyerekek kiemelt védelemhez és gondoskodáshoz való alkotmányos joga, ezért törvénymódosítást javasolt. "Nem egyértelmű, hogy elegendő, kevés vagy sok-e az átlagostól eltérő nevelést, gondozást igénylő gyermekeknek fenntartott alig több mint félezer férőhely" - mutatott rá az ombudsman. (....) "A minisztérium adatai szerint nincs elegendő speciális férőhely, ugyanakkor a biztos megállapította, hogy a rendelkezésre álló férőhelyeknek is csak 60 százalékát használják fel" - írta a hivatal, hozzátéve: nincs elegendő - a feladatra különlegesen kiképzett - nevelőszülő sem, az ilyen típusú gondozás sehol sem biztosított.

  Egy-egy speciális gyermekotthonban legfeljebb 40 gyermek helyezhető el, ezt a létszámot azonban az ombudsman megállapítása szerint az esztergomi, a kalocsai és - kis mértékben - a zalaegerszegi gyermekotthonban is túllépik. Arra is felhívta a figyelmet: az esztergomi otthonban - státusz hiányában - annak ellenére nem tudnak elég fejlesztő- és gyógypedagógust alkalmazni, hogy a gyerekek ötöde-hatoda enyhe fokban értelmi fogyatékos.

  "A vizsgálat megállapította, hogy minden intézményben komoly gond a súlyos pszichés problémák, illetve a drogelvonási tünetek kezelése. A gyermekek jelentős részénél szükség lenne speciális pszichoterápiára" - áll a közleményben, amely szerint "a gyermekpszichiátriák - kapacitás hiányában - nem fogadják a nehezen kezelhető gyermekeket".”
 • 19. achilleus 2009. december 14. 16:56
  „Vagy mégse hulljon??? "Elvtárs"???
  2009-12-14 16:12
  Oltópontot nyitott a Fidesz az V. kerületben

  Új oltópont nyílt hétfőn a főváros V. kerületében, a Cukor utcai Fidesz-irodában. Év végéig minden hétköznap 13.00 és 15.30 óra között várják azokat, akik be szeretnék oltatni magukat.

  A megnyitón Rogán Antal, a kerület polgármestere elmondta: a Fidesz-irodában dolgozók vetették fel az oltópont kialakításának ötletét. A polgármester úgy fogalmazott: tudomása szerint ez az első oltópont, ami pártirodában nyílt. Ezzel is szeretnék jelezni, hogy az influenza elleni védekezést fontosnak tartják, és szeretnék elősegíteni, hogy minél többen oltassák be magukat. Az oltópont az ÁNTSZ minden előírásának megfelel. Arról később döntenek, hogy jövőre is nyitva tartanak-e.

  Az önkormányzat emellett úgy döntött, hogy finanszírozza a H1N1 elleni oltás költségeit azoknál a kerületi lakosoknál, akiknek nem jár ingyenesen, de nem tudják kifizetni - közölte Rogán Antal. 400 ember beoltását fizeti ki az önkormányzat. Azok jelentkezhetnek az V. kerületi polgármesteri hivatal népjóléti osztályánál, ahol az öregségi nyugdíjminimum másfélszeresénél kevesebb a havi jövedelme. A polgármester hozzátette: ha szükség lesz rá, a későbbiekben döntenek majd további támogatásról.”
 • 18. jq 2009. december 14. 15:42
  „Eddig 25-en haltak meg az új influenzában. Méhnyakrákban ennél sokkal többen szoktak, ami szintén megelőzhető védőoltással. Azt az oltást miért nem propagálják/támogatják annyira?”
 • 17. achilleus 2009. december 14. 12:12
  „Hulljon a férgese???? (Csak újak, amíg ez a "sötét" cikk elérhető lesz)
  "a szombathelyi Markusovszky-kórház például idén 410 millió forinttal kevesebből gazdálkodhatott, mint tavaly, jövőre pedig 800 millió forinttal kevesebbet kap az egészségbiztosítótól. Azaz jövőre a kórházban 6 ezerrel kevesebb fekvőbeteget tudnak majd ellátni, a járóbeteg-szakellátásban kezelhető betegek száma pedig a jelenlegi 800 ezerről 650 ezerre eshet vissza - emiatt pedig a betegek jelentős része később juthat ellátáshoz, a várólisták pedig a mostaninál is hosszabbak lesznek."”
 • 16. achilleus 2009. december 14. 11:17
  „Ez pedig a csúcsok csúcsa. Egy erkjölcsi Mariana árok. De Gyurcsány indokait megértem .... egy gazember rettegve-vajúdva megszüli a gyűlöletet, egy mocskos sátánt: http://kapcsolat.hu/blog/az_uj_virusrol
  Ez annyira ocsmány, hogy szó szerint teljes terjedelmében beidézem. Ehhez képest az újságíró csak egy szánalmas karikatúrává süllyesztette magát:
  "Az új vírusról
  H1N1 ügyben alávaló, embertelen politikát folytat a Fidesz
  Mintha a H1N1 nem csak az emberi szervezetet, hanem a demokratikus Magyarország immunrendszerét is megtámadta volna.
  Hány embernek kell még meghalni ahhoz, hogy a magyar közélet valamennyi szereplője kikérje magának a Fidesz mára halált termő ármánykodását? Hány kétségbeesett édesapának kell még SMS-t írni fia halála után, hogy megkérdezzük a legnagyobb ellenzéki pártot: tudja, hogy emberi életeket sodor veszélybe azzal, hogy politikai befolyását az emberek elbizonytalanítására használja fel?
  Ugye emlékeztek? Hezitálás nélkül gyilkost kiáltott a Fidesz vezérkar és propaganda, amikor az egészségügyi reform indításának heteiben egy mentőben meghalt egy beteg. Nem javaslom, hogy mi most válaszként ugyanezt tegyük. De szükség van egyenes beszédre. Tegyük világossá, aki világjárvány idején lebeszéli az embereket az oltásról, azt súlyos felelősség terheli.
  Sajnálom, de azt kell mondanom: H1N1 ügyben alávaló, embertelen politikát folytat a Fidesz.
  És ezt Magyarország tűri..."”
 • 15. achilleus 2009. december 14. 11:12
  „2. hozzászólás keresztény 2009.12.14. 06:00
  Sikerült, - mint ahogyan a jegyzetírónak is sikerült gyurcsányi mélységekbe süllyednie:
  http://kapcsolat.hu/blog/kegyetlen_trukkokre_keszulnek”
 • 14. jq 2009. december 14. 08:54
  „"Minden napra jut egy szamba, jut egy tviszt" ..izé, egy rémhírkeltő influenzás cikk. Tudom és, hogy megrendelésre megy, de már kicsit izzadságszagú”
 • 13. elem 2009. december 14. 07:26
  „Nem lehetne már leszállni a témáról?
  Az is baj, ha van oltóanyag, az is baj, ha nincs oltóanyag, az is baj, ha ingyen adják, az is, ha 3000 Ft.-ért. Itt már minden "gyanús" . Felkínálták a lehetőséget, az éljen vele, aki akar.”
 • 12. keresztény 2009. december 14. 06:00
  „Újból sikerült a hozzászólásokból is politikai csatát kreálni! Gratula!”
 • 11. Logaritmus 2009. december 14. 00:25
  „Nekem meg ez:

  http://fideszfigyelo.blog.hu/2009/11/19/elfogatoparancs_a_fidesz_volt_vii_keruleti_alelnoke_ellen”
 • 10. achilleus 2009. december 13. 19:01
  „Őszintén csodálkozom, mert ez a honlap viszont nagyon megtetszett:
  http://www.hollosizsolt.hu/”
 • 9. achilleus 2009. december 13. 18:55
  „Hulljon a férgese??? (és még ez is mai!)
  Több tízezer fogyatékos ember maradhat magára a megszorítások miatt, az elvonások ugyanis működésképtelenné tehetik az érdekképviseleteket. Az Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Érdekvédelmi Szövetségének Győr-Moson-Sopron megyei szervezetének elnöke azt mondja: januártól nem lesz miből fizetniük az alkalmazottaikat, és nem tudják fenntartani irodájukat sem. Míg idén a szövetségnek 138 millió forint jutott a büdzséből, addig jövőre ez az összeg 70 millió forint. Plusz pénzt csak pályázatból remélhetnek, de ez a keret csak jövő év második félévében nyílik meg, addig a felére csökkentett fix összegű támogatásból kell gazdálkodniuk.”
 • 8. achilleus 2009. december 13. 18:52
  „Hulljon a férgese???? (ez is mai)
  Az egészségügyi miniszterhez fordult az ombudsman a hazai pszichiátriai és szenvedélybeteg ellátásban tapasztalt alkotmányos visszásságok miatt. Az országgyűlési biztos vizsgálata szerint általánosan hiányos a gyermek- és ifjúságpszichiátriai ellátás, három régióban pedig egyáltalán nincs gyermekpszichiátriai fekvőbeteg ellátás.

  A krónikus és a csak gondozásra szoruló betegeket sok esetben a pszichiátriai osztályokon kezelik, mert kevés az ellátásukra alkalmas szociális intézmény.

  Nem megoldott az agresszív, önmagukra vagy másokra veszélyes illetve az egyéb - fertőző, belgyógyászati - betegségekkel küzdő pszichiátriai betegek elhelyezése és kezelése sem. Az ellátás színvonala egyenetlen, a pszichiátriai gondozók együttműködése hiányos, és kidolgozatlan a szabályozás. Szabó Máté a vizsgálat alapján részletes végrehajtási terv kidolgozására, annak ellenőrzésére és a felelősök megnevezésére szólította fel az egészségügyi minisztert.”
 • 7. achilleus 2009. december 13. 18:49
  „Hulljon a férgese??? (ez is mai!)
  Nem érkezett meg a kórháznak ígért hatmilliárd. Októberben abban állapodott meg az egészségügyi tárca és a kormány a kórházak vezetőivel, hogy még ebben az évben 10,5 milliárd forintot kapnak az intézmények. Először 4,5 milliárdot folyósítanak, amit már meg is kaptak a kórházak. Decemberre pedig további 6 milliárd forintot ígértek. Az egészségügyi miniszter a megállapodás után azt nyilatkozta: a decemberi 6 milliárdos kifizetés már a 2010-es költségvetést terheli. Ha nem érkezik meg a támogatás, akkor hosszabbodnak a várólisták, műtétek maradhatnak el, az intézmények pedig a betegellátás korlátozására kényszerülnek, és már csak a sürgősségi ellátást végzik el.”
 • 6. achilleus 2009. december 13. 17:49
  „egészen mást mondott, mint az ellenzéki napilapból tájékozódó, rémhíreket továbbterjesztő kollégája.

  Eddig olvastam el. Gyurcsány kettő. Nyilván a Tajgetoszról is a fideszesek, személy szerint Orbán rugdossa le a gyerekeket még a kismamában. Minősíthetetlenül primitív, undorító írás, egy olyan párt feneke mögül kibújva, amelynek egészségügy-poltikája termeli a hullákat.”
 • 5. mosómasa 2009. december 13. 16:58
  „Érdekes, nem csak mi ódzkodunk a vakcinától. 10 német közül 9 elutasítja a védőoltást! ( Most hallottam a TV-ben)”
 • 4. bespin 2009. december 12. 21:58
  „1. Nem értesz a gyerekhez, a vezetéshez, a nőkhöz, az egészségügyhöz sem. Ne szólj bele..........”
 • 3. .suhym. 2009. december 12. 18:25
  „flexsnake!

  Ekkora demagog szoveget mar regen olvastam. Mit gondolsz, akik betgek lesznek, azok nem fizetnek tb-t, eu. jarulekot?

  Nekem pl. pampoghatsz itt reggeltol esig, akkor sem fogom magam beoltatni, meg ingyen sem!:)))))))))))))

  A te eszmefuttatasodat folytatva, minden dohanyosnak, alkolhoistanak, drogosnak bocsanatot kellene kern, mert a tobbiek altal is befizetett eu. jaradekbol oket (is) kezelik.

  Aki ebbe az egesz dologba politikat vitt, az bizony a media!”
22 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képmutatásra hangszerelve

"Ugye, mindenki fel tudna sorolni egy jó hosszú listát azokról, akiket nem akar többet látni." Tovább olvasom