Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Hurrá! Nyaralunk?

JEGYZET - "Aztán számolnak, pakolnak és utaznak – a határokon túlra."
Kiszámoltuk: szerényebb anyagi lehetőséggel bíró négytagú fővárosi családnak 70, jobb módúnak 200 ezer forintba kerül(ne) egy nyári hosszú hétvége Szegeden. Utazással, szállással, étkezéssel, szabadtérivel, városnézéssel, tartalmas, sűrű programmal. Egyik sem kevés, és még sokkal többet elkölthetnénk péntektől vasárnapig. Bárhol itthon. Mert Magyarország drága.

Ez a megállapítás nem csak és nem elsősorban Szegedre vonatkozik. Nem csoda, ha honfitársaink külföldre „menekülnek", a környező országok legtöbbjében olcsóbban eltölthetnek pár napot. Nem kell a pénztárca (vagy bankkártya) tartalmát lesni a felhőtlen kikapcsolódás helyett. Ismerősöm Bulgáriában járt: 20 százalékos előszezoni kedvezménnyel 150 ezer forintért, 6 éjszakát tölthettek el négyen (a gyerekekért nem fizettek) – all inclusive. Teljes ellátással, napközben két tengerparti bárnál olthatták szomjukat. A görögországi lazításhoz sem kell bankot rabolni: négytagú család hét éjszakára 88 ezer forintot fizetett a szállásért, de Horvátországban is találhatunk 60–70 ezerért 8–10 napra apartmant. Utóbbi kettő önellátással.

Akik rendszeresen böngészik a különböző utazással foglalkozó honlapokat, tudják: nem a levegőbe beszélek. Minél több ilyen oldalt nyitunk és nézünk meg, annál nyilvánvalóbb: Magyarország drága. Nemcsak itt élni, nyaralni is. A jövedelmekhez képest. A külföldiek egyelőre bírják a „tempót", sok valódi érték, festői szépségű vidék vonzza őket. Az ízes ételeket, a magyaros, szívélyes vendéglátást emlegetik. Jogosan. Nem akarok ellenpropagandát kifejteni, de tény, barátaim jobban ismerik Románia, Horvátország, Görögország nevezetességeit, üdülőhelyeit, tájait, mint az itthoniakat. Fogadkoznak, legközelebb magyar célpontot választanak. Aztán számolnak, pakolnak és utaznak – a határokon túlra.

Vagy a többség lakhelyén, a négy fal között tölti szabadságát. Csak annyi a változás, hogy nem kell bemenni dolgozni. Mert a nyár közeledtével a legtöbb családban módosult a filmcím: „Hurrá, nyaralunk!" helyett Hurrá! Nyaralunk?

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2012. július 05. 08:50
    „Hát ahogyan ma a Duna World csatornán Rétváry Bence nyilatkozott a -gyerekek nyaralásáról- 7:23-kor kinyílt a bicska a zsebembe!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Töltőtömeg

"Hiába érkezik a szünidős unoka, lekvárnál szilárdabb halmazállapotot nem lehet kihozni a lerottyant meggyből." Tovább olvasom