Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Húsvéti békéink

JEGYZET - ˝A pápák ilyenkor a békéről beszélnek, ez már szentírás.˝
A húsvét elsősorban vallási ünnep, pontosabban a Krisztus-központú kalendárium központi főünnepe. A Biblia szerint Jézus pénteki keresztre feszítése után, a harmadik napon feltámadt. Nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét, és feltámadásával győzött a halál felett. Ez az alkalom egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott régi termékenységi ünnepekkel.

Ilyen alapon van köze hozzá a locsolkodás hagyományának, a sonkának, idén például Mága Zoltán hegedűművésznek, aki másfél méteres, tízkilós csokitojásokat vitt kórházban gyógyuló beteg gyerekeknek.

Felcsútnak egy egész futballstadiont hoz a nyuszi, a hazai kiskereskedők pedig arra számítanak, idén több jut a magyar családok asztalára. 10-15 milliárd forinttal lesz nagyobb a „húsvéti forgalom" a tavalyinál. Ha ez a várakozás teljesül, az vajon tényleg azt jelenti, hogy mind jobban élünk? Én, bár nem vagyok katolikus, most először mégis arra vagyok kíváncsi inkább, mit fog mondani Ferenc pápa.

A pápák ilyenkor a békéről beszélnek, ez már szentírás. Visszakereshető az újságokban, hogy az előd, XVI. Benedek 2006-ban azt kérte, „találjon valamennyi fél békés megoldást az atomenergiával kapcsolatos nemzetközi válságra, komoly és becsületes tárgyalások révén". Iránra és az Egyesült Államokra gondolt.

Arról is beszélt, hogy Izraelnek joga van a létezéshez, de az önálló palesztin államnak is. Pár évvel később a szíriai polgárháború leállítását sürgette, „kegyetlen és véget nem érő, gyakran elfeledett" afrikai konfliktusokat említett. A mostani pápa első húsvéti üzenetében, tavaly szintén a béke megteremtésére szólított föl: Szíriában, az izraeliek és a palesztinok között, a Koreai-félszigeten.

Vajon mit lehet mondani most, amikor hozzánk közel, az ortodox keresztény világban lehet testvérháború? A Szent Péter téri békeüzenet nyilván annyit ér, amennyit komolyan vesznek belőle. Azért lehet mégis érdekes a mostani, mert Ferenc pápa bebizonyította, őszinte gesztusaival, nyíltságával meg tudja szólítani azokat is, akik nem tartoznak az egyházához.

Leginkább mégis az érdekel, mit lehet most mondani nekünk, egy olyan választás után, amelynek a kampánya nem ért véget. Az interneten, ahol mindenkinek minden gondolata a homlokára van írva, sokan, miután felhúzták magukat, úgy maradtak, tovább küldözgetik üzeneteiket. Nem egy ismerősömmel ott tartunk, hogy ha egyet is értettem vele, inkább hallgatok, mert olyan indulat beszél belőle, amivel nem tudok mit kezdeni.
Okos szavak kellenének.

A dühről, amely nem olyan, mint a vihar, hogy kitombolja magát, és elmúlik, inkább örvényhez hasonlít; arról, hogy ha nem is tudunk békülni, legalább vegyük számba a háborúságainkat – és nehogy természetesnek tekintsük, hogy mostanában ebből is több jut.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éltető forrás

"Valóságos csodákra képes a jó szándék." Tovább olvasom