Délmagyar logó

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 4°C | 13°C Még több cikk.

Huszonegy százalék

JEGYZET "Dönthetnek: állami vagy magánintézményben végeztetik el a kezeléseket."
Szerencsére csak elképzelni tudom, milyen az, ha valaki évekig hiába vár a gyermekáldásra. Ha minden hónapban csalódottan veszi tudomásul, hogy megint nem sikerült, és hónapok, évek pofonjai után végül orvoshoz fordul, mert belátja, hogy a természet ehhez már nem elég.

Ott aztán lehet, hogy újabb éveket tölt el fájdalmas beavatkozásokkal, kellemetlen kezelésekkel, és nem marad számára más, mint a remény, hogy egyszer majd sikerül.

Huszonegy százalék. Ma Magyarországon és a világon is átlagosan ennyi az esély arra, hogy egy lombikbébi-eljárás sikerrel végződik, vagyis megszülethet a várva várt gyermek. Nem hangzik túl kecsegtetően, még olyan párok esetében sem, akik tudják, a nullához képest kapják ezt az esélyt.

Tény azonban, hogy ebbe a lehetőségbe is kapaszkodnak, amíg csak lehet. És egyre többen vannak, akiknek ez az egyetlen esélyük, hiszen minden ötödik magyar családnak orvosi segítségre van szüksége a gyermekáldáshoz.

Hogy mi ennek az oka, az megint más kérdés, de egy biztos: nem lehet egyszerűen, egy kézlegyintéssel elintézni, hogy a karrierista, későn szülő nőknek ez a sorsuk. Ők ugyanis csak egy részét teszik ki azoknak, akikhez nem kopogtat a gólya, legalább ennyien vannak azok is, akikről soha nem derül ki, mi a probléma.

Ezek a nők és ezek a párok most még több lehetőséget kapnak a gyermekáldásra, mert az eddiginél jóval több beültetést finanszíroz az egészségbiztosító, így nem kell sok-sok hónapot feleslegesen eltölteniük a várólistán. Ráadásul most már dönthetnek is, állami vagy magánintézményben végeztetik el a kezeléseket.

A privát szférában megszokott színvonallal kell tehát a klinikáknak felvenniük a versenyt – ebben a küzdelemben pedig egyértelmű, hogy csak egy nyertes lehet: a beteg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyilvántartanak

Nem szeretem, ha sokat tudnak rólam. Tovább olvasom