Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Ida receptje

„ Csináljuk azt, amiben jók vagyunk. Ezt magyarázom valakinek évek óta. Most már elhiszed?"
Bizalmatlan vagyok a nők (vagy a kékszeműek vagy a kopaszok) az élet különböző területein típusú kurzusokkal szemben. Nem szeretem ezt az egyszerűsített kategorizálást. Nem hiszem, hogy szükség van nők a médiában, nők a pénzvilágban, nők a palacsintasütésben és nők a vízivásban című beszélgetésekre.

Ugyanígy nem bízom a legyünk 10 lépésben önállók, sikeresek, műbútorasztalosok projektekben sem. (Látóköröm szélesítése érdekében: aki egy hogyan legyünk valamilyenek című könyvtől – olvasástól, nem megírástól! – lett valamilyen, legyen szíves, küldjön egy e-mailt.)

Abban viszont hiszek, hogy mindenkinek azzal kellene foglalkoznia, amiben örömöt talál, ezért elfogadom, amiben Csapó Ida is hisz: csináld, amit szeretsz – és a pénz követni fog.

A „női pénzügyi önismeret" mint borzongató kifejezés az egyik serpenyőben, az örömöt találni a munkában elv a másikban. Így vártam a találkozást a nővel, aki a gazdagságra hármas megközelítésben – lelki, anyagi és szellemi – tanít.

A háztartási napló vezetése – amivel a szüleim is mindig idegesítettek – ismerős trükk, de nem kötelező, csupán módszer. Ami kötelező, és ebben Csapó Idának teljesen igaza van, hogy az embernek tudnia kell, mennyi pénzre van minimálisan szüksége havonta, és ennek többszörösével kell rendelkeznie tartalékként. Nem árt, ha nagyjából eligazodik a pénzügyekben, ha tudatos, előrelátó, és ismeri a pénzhez való viszonyát, ha nem fogadja el magától értetődőnek, hogy választania kell karrier és család között.

Alapvető és ismerős igazságokat hallottam Csapó Idától, amiket röviden, tételmondatszerűen ismételni nincs értelme, mert úgy hat, mint a „sportolj rendszeresen" és a többi, már közhelyes jó tanács. Kifejtve, indokolva, illusztrálva, rendszerként – és ezzel foglalkozik a gazdagságra tanító is – azonban lehet annyi ereje, hogy segítségével valaki az életvitelét, így az életét változtassa meg.

A kedvencem azonban a beszélgetés után is az a rész maradt, hogy csináljuk azt, amiben jók vagyunk. Ezt magyarázom valakinek évek óta. Most már elhiszed?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszavágó

"A rendhez elsősorban kultúra kell, amely rendszerető embereket nevel." Tovább olvasom