Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Idegbaj

JEGYZET - ˝Nincs válság, csak szomorú, tartós leszakadás.˝
Normális dolog, hogy az emberek, amikor reggel felkelnek, először megnézik, hány forintba kerül egy euró, majd pánikolni kezdenek? Ez a reflex nem normális. A normális az lenne, ha odaballagnának az ablakhoz, a kinti hőmérőn megtekintenék, hány fok van, örülnének, hogy kisütött a nap, és ehhez mérten elterveznék az elkövetkező, gondtalannak ígérkező hétvégét, tele programmal, amibe a korcsolyázás éppúgy belefér, mint a forró csoki a belvárosi kávézóban.

Normális dolog, hogy amikor az emberek elcsípnek egy hírt a rádióban, vagy elolvasnak egy címet az interneten, azonnal idegbajt kapnak, majd nyomozni kezdenek: mi igaz ebből? Nőtt az exportunk, de mihez képest, és hol keressünk utána, hogy a cseheké, a szlovákoké mennyivel emelkedett? Több lett a munkahely, de mikor, az „elmúltnégyévben" vagy az utolsó negyedévben? Ez ugyanis egyáltalán nem mindegy, ha a téli közmunkaprogram 70 ezres létszámával kalkulálunk.

Miért van az, hogy rögtön lecsapunk arra a címre az interneten, ami így kezdődik: az MTI elhallgatja a Mérők klubjában elhangzott statisztikákat. Ahol Karsai Gábor, a GKI vezérigazgató-helyettese kijelentette, nincs válság, csak szomorú, tartós leszakadás, mi pedig egyesben megyünk, padlógázzal. Egy másik konferencián Kupa Mihály azzal kezdte az előadását: „van egy rossz hírem", az EU megváltoztatja a GDP számítási szabályát, így 1 százalékkal romolhat a mutató. „Nem vagyok biztos abban, hogy ez a válság lement", csak az nyilvánvaló, hogy az eredetinek vége. Majd kifejtette: a cégek inkább megtakarítanak Magyarországon, és nem beruháznak. Most értük el a 2009-es reálbéreket, nincs fejlesztés, alacsonyak a kamatlábak, nincs reálkamatláb, nincs vásárlóerő, nem mennek még normálisan a dolgok. A bankok sanyargatásáról pedig lassan le lehetne szokni – mondta.

És normális-e, hogy amikor ilyen pánik van a pénzpiacon, akkor a jegybankelnök, Matolcsy György olajat önt a tűzre, és kitart a kamatcsökkentés mellett? Lehet erre igent mondani? Bízni abban, hogy tudják, mit csinálnak, nyugodtan elmehetünk korizni? És nem érdekes az sem, hogy a közmunkás nettója 166 euró helyett már csak 160-at ér, hiszen nem utazik külföldre, és autója sincs, amibe benzint kéne tankolni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezek a mai fiatalok

"Szomorú látni, hogy egy játékkal teli szobában is képesek unatkozni a kisiskolások." Tovább olvasom