Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Idegen anyag

"A magyar termékek sorsa a boltok polcainál dől el."
Kínai fokhagymával, marokkói paprikával zamatosított német disznóhúsból is készülhet a jó magyaros cigánypecsenye; szlovák tejjel, chilei cseresznyével készült turmixszal vagy olasz borral leöblítve – könnyen összehozhat egy ilyen menüt az átlagos magyar vásárló, ha találomra választ árut a bolt polcairól. Aztán csak szaporodik fogunk alatt az idegen anyag.

2008 decemberében a Kopint-Tárki felmérte a 12 legnagyobb üzletlánc kínálatát a legfontosabb élelmiszerekből – 27 százalék volt az import aránya. De minden negyedik sertés külföldről érkezik a magyar fogyasztó tányérjára, s mint mai cikkünkből is látható, szegedi helyett perui fűszerpaprikát talál a Tisza-parti vásárló – miközben a GfK Hungária tanulmánya szerint a megkérdezettek 68 százalékának fontos, hogy a vásárolt termék magyar eredetű legyen.

Igen ám, de mi a magyar termék? A Boci. Csak éppen évek óta Csehországban készül. A Sport szelet. Azt meg szlovákiai cég gyártja. Akkor bojkottáljuk? Nem érdemes. Egy-egy termék eredetének meghatározásához ugyanis hét kritériumot is figyelembe vehetünk – figyelmeztet a tudatosvasarlo.hu: a tulajdonos nemzetisége, a dolgozók állampolgársága, a cég székhelye, az előállítás helye, a termékek előállításához használt anyagok eredete, a cég neve és a cég termékeinek forgalmazási helye egyaránt számít – így manapság azt az árut tekintjük magyarnak, amely értékének több mint 50 százalékát itthon állították elő.

Idegen márkanevű készítmény is gyarapíthatja tehát a magyar termelők pénztárcáját. Ha az áru itteni alapanyagból készül, máris magyar kéznek adott munkát, magyar munkahelyet teremt.

Látni biztató jeleket itthon: októberben elkészülhet a hungarikumtörvény, helyi termékek kerülnek a menzákra. De küzdhetünk etikai kódexekkel, zöld asztalnál – a magyar termékek sorsa a boltok polcainál dől el. Erre is emlékezzünk, amikor a polgármestereken kérjük számon a munkahelyteremtést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskolapéldák

"A jobb körülményeknek köszönhetően a szakmai, emberi háttér is megerősödik." Tovább olvasom