Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Idegesítő nyugalom

"Ne szépítsük, az emberek egy része már fél. És egyre többen és többen aggódnak a hatalmas, folyvást dagadó víztömegtől. Az elmúlt napok történései nyomán: félelmük érthető. És most nem arra gondolok, hogy a szakértők még csak véletlenül sem találják el, mire lehet számítani a következő huszonnégy órában: emelkedik-e, és ha igen, mennyivel a folyók vízszintje."
„Mindenki őrizze meg a nyugalmát!" – hangzott el a felhívás, mire kitört a pánik.

Itt még nem tartunk, és az is igaz, hogy a fönti, pánikot keltő mondat Rejtő Jenő-regényben (Vesztegzár a Grand Hotelben) hangzott el. De az elmúlt napokban számtalanszor lehetett hasonlót hallani a Tisza, a Maros, vagy a Körösök partján. Pánik még nem tört ki, de...

Ne szépítsük, az emberek egy része már fél. És egyre többen és többen aggódnak a hatalmas, folyvást dagadó víztömegtől. Az elmúlt napok történései nyomán: félelmük érthető. És most nem arra gondolok, hogy a szakértők még csak véletlenül sem találják el, mire lehet számítani a következő huszonnégy órában: emelkedik-e, és ha igen, mennyivel a folyók vízszintje. Fogadjuk el, olyan összetett az árvízhelyzet, hogy nem lehet pontosan előre látni, mi fog történni.

De mit kezdjünk a Szegeden is gyakran hallható rejtői mondattal (mindenki őrizze meg a nyugalmát), amikor például a Móra Ferenc Múzeum közleményt ad ki, mely szerint az intézmény árvédelmi bizottságot állított fel, koordinációs testületet, szombattól bizonytalan ideig bezárják a múzeumot, a munkatársak pedig azon dolgoznak, hogy a múlt pótolhatatlan értékű kincseit biztonságos helyre mentsék.

Ez a hír a homokzsákok ezreivel megerősített, mégis szivárgó gátakat, lezárt utcákat, tereket és egyre nagyobb víztömeget látó emberek szemében félelmet keltő. Erről beszélt tegnap este az az idős asszony is, aki azért jött a város másik végéből a Stefániára, mert nem mert és nem tudott otthon maradni. Azt mondta, a látottak nem nyugtatták meg. Persze, hogy félek! – ismételgette, és kétségbeesetten kereste a várost védő katonákat. Csak néhány őrt és a parkban támadt „tavon" két úszkáló kacsát látott.

Tegnap este nem ő volt az egyetlen katasztrófaturistának álcázott szegedi, akit a félelem hajtott a Tisza közelébe. A Stefánián a vízőr, egy középkorú nő, azt mondta, sokan faggatják, hogy kibírják-e a gátak, elönti-e a várost a Tisza. Főleg idősek és kisgyermekes szülők félnek, tette hozzá a területet harmadmagával „védő" törékeny asszony.

– Mit tehetnék mást, nyugtatom őket, azt mondom mindenkinek, kibírják a gátak – mondta. Reménykedjünk, ő jó jós!

Egyébként pedig: mindenki őrizze meg a nyugalmát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A grafomániás besúgó

"Azt a bizonyos „rendszerváltást" azért kárhoztatom idestova másfél évtizede már, mert olyan… Tovább olvasom