Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Ideológiák békéje

"Szentségtörő szavak következnek most: nekem se higgyenek! Azok se, akik eddig hittek. Én se hiszek senkinek. Ameddig erőm engedi, igyekszem mindent úgy átbogarászni, hogy erények és csalfaságok legalább a fölismerhetőségig eljuthassanak agyacskám rekeszeibe."
Szentségtörő szavak következnek most: nekem se higgyenek! Azok se, akik eddig hittek. Én se hiszek senkinek. Ameddig erőm engedi, igyekszem mindent úgy átbogarászni, hogy erények és csalfaságok legalább a fölismerhetőségig eljuthassanak agyacskám rekeszeibe.

Ez eddig, szőröstül-bőröstül egyedül rám tartozik, minek akarom kibeszélni? A legtöbb vallási, filozófiai és ideológiai irányzat az igen és a nem harcára, a jó és a gonosz küzdelmére épül, miért nem jó nekem az, ami évezredek óta itt van, ahol mi vagyunk? Mit is jelent az ideológia?

Eszmék rendszere. Eszméből legalább annyi van, mint emberből, rendben is lennék velük, de a rendszerbe foglalás már halálos valami. Ott már csontok törnek, vér folyik, és embereket temetnek. Amióta eszét tudja az emberiség, üti és vágja a másikat, mert annak nem úgy forog az esze kereke, mint az övé. Ennél nagyobb bűn nem létezik, mars a pokolra! Azt is oda küldik, aki a mennyek országa jegyében fogott kardot. Emlékszünk még a keresztes háborúkra? Isten sírja reszketett a szent a honban.

Támadtak ideológiák, amelyek mindezt osztályalapokra helyezték, és embermilliók pusztulása lett ebből is. Világháborúból hivatalosan kettőt tart számon a történelem, de mellékesen több harmadik is van már. A keleti és a nyugati nagy hódítók – Xerxész, akit Ahasverusnak is ismerünk, Nagy Sándor, Napóleon, Hitler és Dzsugasvili – annyi embert tudott fanatizálni, számolatlanul szálltak sírba, vagy maradtak temetetlenül, vadak javára. És Pol Pot, meg a többi? Minden nagy csatában legalább két főhős termett: a győző és a legyőzött. A többi névtelenül bukott. A hősöknek szobrokat emeltek, a többinek semmit.

A szobrok sorsa pedig, hogy időnként erőszak dönti le őket.
Vallásháborúk ma is vannak. A mohamedánok máig vívják a keresztények ellen. A Krisztus-követők keresik az együttműködés lehetőségeit, egyre jobban hódít az ökuménia eszméje, ami a sarkok gömbölyded lekerekítése valójában. Tedd vissza hüvelyébe kardodat, és imádkozzunk együtt! Fondorlatot lát ebben is a legnagyobb szláv vallás főpapja, és azt mondja, addig egy lépést se közelít, amíg a római egyház föl nem adja hittérítő törekvéseit. A hittérítés végeredményben a hívek elhódítását jelentené. Mögötte is ott van a hódítás. Krisztus és a Sátán.

Nem kéne nekem ilyen kozmikus magasságokban elmélkednem, az is elég, ha rányitom a tévét az országgyűlésre, vagy a pártok vitájára. Amit az egyik egy üdvözítő igazságnak kiált ki, azt a másik azonnal beletapossa a sárga földbe. Aztán fordul a kocka, mert négyévenként fordulni szokott, más lesz az igazság, és másokat vernek bele a pöcegödörbe. Mert minden párt ebben az egyben teljesen azonos nézetet vall: az ő ideológiája az egyetlen IGAZSÁG. Mondhatsz, amit akarsz, elvégre szólásszabadság van, de ha nem azt mondod, amit mi, beragasztjuk a szádat.

Mondja valaki, a skizofrénia súlyos fajtája az, hogy valaki csak a maga rögeszméjét hajtja. Tudathasadásnak fordítják, ennél tovább már nem hasadhat. Szemellenzős ideológiának ismertük meg az öregátkosban. Most mintha abból is több lenne. Óhajtanunk szabad az ideológiák békéjét, de egyelőre nem számolhatunk még vele. „Ökumenizmusra" való törekvés ugyan van – bocsánat, hogy a vallási műszót ide is átteszem –, de csak annyiban, hogy a nagyhalak megeszik a kishalakat. Pártfúziónak szokták mondani, de ezt se tessék nekem elhinni.
Béke veletek, emberek!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

London kettő

"Az iszlám nem romboló vallás, a muzulmánok nem terroristagyanús személyek. Nehéz ezt átérezni,… Tovább olvasom