Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Időhúzás

JEGYZET - "Szerintem Csányi úr mosolya nem lesz őszinte."
– A mostani húsáfacsökkentés nem a rezsicsökkentés, hanem a munkahelyvédelmi akcióterv része – hangsúlyozta az ország első embere péntek délelőtt a Kossuth rádióban, szokásos interjújában. Ettől féltünk. Mert ha a megélhetés költségeit szerették volna csökkenteni a forgalmi adó drasztikus mérséklésével, akkor január második felében masírozni kezdene a húsáfakommandó, és lesújtana. Büntetne, ha az áfacsökkenés nem gyűrűzne be a hentespultokba, a szűzpecsenyétől az oldalason át egészen az abált szalonnáig bezárólag.

Számítások szerint a 22 százalékpontos csökkenés maximum tízmilliárd forintos áfakieséssel jár, s ennek egy részét valóban kompenzálhatja a szektor fehéredése. Nagyot durran a húsáfa, s ehhez képes egészen olcsón megússza a költségvetés.

– Jól lesz ez így, Sándor? – kérdezheti majd Csányi urat, az OTP komoly élelmiszer-ipari érdekeltséggel rendelkező elnökét Orbán Viktor, amikor találkoznak a takarékossági világnap alkalmából rendezett esten az Operában.

Szerintem Csányi úr mosolya nem lesz őszinte. A húsáfán túl az jár az eszében, hogy az árfolyamgát kiterjesztése ellenére is tökéletes patthelyzet van a devizahitelesek ügyében. Pontosabban annyi a változás, hogy a kormány átmenetileg leszállt a bankokról, s rászállt a Kúriára, hogy az hozzon jogegységi döntést a devizahitelügyekkel kapcsolatban.

Az az igény jogos, hogy bírók azonos tényállásokat, élethelyzeteket azonos módon ítéljenek meg, ugyanakkor a független hatalmi ágnak talán nem kellene felülről megmondani, hogy mit tegyen, arról nem beszélve, hogy nincs két egyforma devizahiteles. És ha az eddigi valóban homlokegyenest ellenkező ítéletek után rend lesz, akkor – mondja a miniszterelnök – a kormány kockázat nélkül, az emberek mindennapi életének felborítása nélkül úgy tud döntést hozni, hogy az összhangban legyen az új jog(egység)i helyzettel.

– Jó lesz ez így, Viktor? – kérdezheti majd két Pick szalámis szendvics között Csányi úr a miniszterelnököt, arra célozva, hogy a kormánynak – a bankszövetség javaslatát lesöpörve – sem sikerült üdvözítő megoldással előállnia a devizahitelesek megmentésének ügyében.

A jogegységi döntésig alszunk még néhányat, s nem kizárt, a választásokkal is előbb megleszünk. Más igazodási pont: benne leszünk már a labdarúgó OTP Bank Liga tavaszi szezonjában.


És hogy jön ide a foci? Hát, csak mint közös téma, ha túl hosszúra nyúlna a szünet és nem töltené ki a húsáfa, meg a devizahitel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kötelező jó

"A torokgyíkról ma már csak egy ifjúsági regény főszereplője jut eszünkbe." Tovább olvasom