Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Időzített bomba

"Egyelőre kiszámíthatatlan, hogy földön és vízben milyen károkat okoz."
A technológiai eljárás gondos betartása mellett sem észlelhette a természeti katasztrófa jeleit, vagy tehetett volna annak elhárítása érdekében – áll a Magyar Alumíniumtermelő Zrt. tegnapi közleményében. Nagyjából ennyit tudott mondani az a cég, amelynek tározójából a hétfőn kiszabadult vörösiszap lavinaként öntötte el a Veszprém megyei Kolontárt, Devecsert és környékét, legalább négy embert megölt, és száznál is többen megsérültek. Csak egy példa: az édesanya azzal mentette meg kétéves gyerekét a hömpölygő iszaptól, hogy a szekrény tetejére ültette – ő maga azonban égési sérülésekkel került kórházba. A timföldgyártás mellékterméke ugyanis maró lúgot tartalmaz, vegyi égést okoz, és egyelőre kiszámíthatatlan, hogy milyen következményekkel jár.
A kormány három megyében veszélyhelyzetet hirdetett, a környezetvédelmi államtitkár ökológiai katasztrófáról beszél, közben azt olvassuk az ajkai timföldgyár igazgatójának nyilatkozatában, hogy „a vörösiszap nem veszélyes". Minden jel szerint ő az, aki téved. Vagy inkább sietve igyekszik tompítani, sőt bagatellizálni azt, amihez hasonlóra az egész világon nem emlékeznek a vízügyi, környezetvédelmi szakemberek.

Hab a tortán, hogy úgy tűnik, a cégnek mindössze 10 milliós biztosítása volt – ehhez képest már most biztos, hogy sokmilliárdos kár érte a lakókat, településeket és az országot. A gyárvezetők pedig értetlenül állnak a minisztériumi döntés előtt, amely felfüggesztette működésüket.

Időzített bombán ültek tehát a környékbeliek, csak az volt a kérdés, mikor robban. És valószínűleg egyáltalán nem vigasztalja őket az, hogy a timföldgyárban úgy vélik: mindent megtettek, hiszen úgysem tehettek volna semmit. A kérdés most már csak az, mennyi lesz a számla vége.

Olvasóink írták

 • 2. Samy 2010. október 07. 14:12
  „Búbos banka-szakértő ellenőrizte a vörösiszapot?
  A kolontári vörösiszap-ömlés után Orbán, Pintér és Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár hamar emberi felelősségről és felelősségre vonásról kezdett el beszélni. Fideszfigyelő
  Nos kiderült, hogy két héttel a gátszakadás előtt, szeptemberben ellenőrizték a MAL vállalat vörösiszaptározóját a környezetvédelmi hatóság emberei. Mégpedig a területileg illetékes Környezetvédelmi Felügyelőség talált mindent rendben.

  Illés Zoltán májusi kinevezése után 10-ből 8 felügyelet vezetőjét cserélte le nyár elején, indoklás nélkül. A legnagyobb port éppen a Közép-dunántúli csere kavarta. Ide ugyanis Zay Andrea, Illés korábbi személyi titkára került, akinek legkomolyabb szakmai teljesítménye az volt, hogy részt vett az andornaktályai Búbos Banka Környezetvédő Kör alapításában. (És persze Illéshez hasonlóan a terézvárosi Fidesz önkormányzati képviselője volt, de ez nyilvánvalóan nem játszhat szerepet egy szakmai kinevezésnél). Egyébként pedig tanár végzettségű és pedagógusként dolgozott és tiszteletre méltő környezeti nevelési munkát végzett, amikor a felügyelőség élére szólította haza. ....

  ÉS TETTE EZT A TELJES HOZZÁ-NEMÉRTÉSÉVEL...VAGY DIVÁNYON NYERT POZICIÓ...ILYEN VOLT A NAGYFŰLŰ VILÁGBAN IS :))) hahahaha
  Nincs új a nap alatt vagy a díványon...”
 • 1. unknown 2010. október 06. 09:59
  „Más tudósításnál hívta fel valaki a figyelmet a Google műhold világtérképen kinagyítható részletre a tragédiát okozó gátszakadást megelőző állapotra: a hasadás az adott tároló sarkon tisztán kivehető. Furcsa, hogy nem vette észre akkor a hetenként a gátat végigjáró szemlész, s írta alá a papírt: minden rendben. Emberi hanyagság, felelőtlenség.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi lesz itt?

"Visszanézve úgy tetszik, a Fidesz elszúrta a szegedi jelöltje kampányát." Tovább olvasom