Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Igaz szerelem

JEGYZET - "Akkor engednek vissza az európai tiszta szobába, ha egy Matolcsy nélküli tárgyalódelegáció megállapodik az IMF-fel."
Az a baj, hogy Matolcsy György nem táncdalénekes típus. Azért merül fel most ez a dolog, mert Silvio Berlusconi bebizonyította, a kormányzati munka után is van élet: Igaz szerelem címmel megjelentette zenei albumát. A két politikusban annyi mindenképpen közös, hogy az utóbbi időben egyikük teljesítményéről sem épp elragadtatással beszélt hazája közvéleménye és a nemzetközi sajtó.

Miután a Moody's leminősítette Magyarországot, Matolcsy György és Orbán Viktor 11 közgazdásszal folytatott eszmecserét. A nemzetgazdaság jobbkeze nem nagyon beszélt a névtelenül nyilatkozó résztvevők szerint, viszont a miniszterelnökkel együtt „meg akarta érteni a gazdasági folyamatokat, a tájékozódásra próbálta felhasználni az alkalmat". Ez dicséretes lenne például egy ládagyári alkalmazottól, de tőlük tán kicsit kevés, még ha Matolcsy van is olyan fontos ember, hogy a német pénzügyminisztert csak kedves Wolfgangnak szólítja a Corvinuson.

Hétfőn kiderült, tűzszünetet hirdetett az eddig legfontosabbnak mondott fronton, az államadósság elleni harcban is: javasolta, csak 2016-tól kelljen alkalmazni az alaptörvény előírta adósságcsökkentést. Miközben elszivárgott a közel 3000 milliárdos magánnyugdíjvagyon – nagy részét a forint árfolyamesése vitte el, a többit benyelte-benyeli a költségvetés. Ezt az elemzők szerint már különösebb megrökönyödés nélkül fogadja a piac, olyannyira hiteltelenek lettünk. Véget ért a tiszta szerelem, amivel másfél éve várták a luxusbaloldal után érkező Orbánt. Akkor engednek vissza az európai tiszta szobába, ha egy Matolcsy nélküli tárgyalódelegáció megállapodik az IMF-fel.

Nyilván nem csak a kormány hibája, hogy elbukott ez a szabadságharc. Benne van a fokozódó nemzetközi helyzet, a jogaiért harcoló megannyi rendvédelmis és szakszervezetis, a munkaerőpiacra visszatuszkolandó rokkantnyugdíjas. Cinkosok vagyunk mindannyian, ha nem látjuk be, hogy a kevesebb – nálunk először a világon –: több.

Most gazdaságpolitikai fordulat kellene, progresszív, többkulcsos adórendszerrel – és lehet, hogy végtörlesztés, különadók nélkül. Kérdés, belátja-e ezt a kormány, illetve Matolcsy, akit bizony sokan melegebb éghajlatra küldenének. A hét egyik vezető híre alapján körvonalazódhat a megoldás: az Azori-szigetek megfelelő úti cél lehetne. Annyi megoldatlan kérdés van még a magyar megyék területfejlesztési ügyeiben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Béren kívül

"A most elfogadott új cafeteriarendszer véget vet a 18 ezer forintos partizánakcióknak." Tovább olvasom