Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Igazi tündérmese

JEGYZET - "Most, hogy véget ér a brüsszeli eljárás, valószínűleg nem lesz több békemenet sem."
Kilenc év után szabadul Magyarország az EU túlzottdeficit-eljárásától, abszolút rekorderként lekerültünk a szégyenpadról. A kormányokon átnyúló felelőtlen költekezést a Fidesz először a közel 3000 milliárd forintos magán-nyugdíjpénztári vagyon einstandolásával, majd a három éven át tartó, 2700 milliárd forintos nem megszorítással kompenzálta. A kormány igyekezete érthető, hiszen azt kockáztattuk, hogy részben vagy egészben megvonják az országtól az EU-s támogatásokat.

Örülök, így nem lesz kire fogni az újabb adók bevezetését. Eddig, ha borult a költségvetés, elég volt Brüsszel felé mutogatni, hangosan kiabálni, hogy „gazdasági szabadságharc", és senki sem vette észre az újabb adók bevezetését. Az örömmámorban érdemes felidézni az elmúlt évek tündérmeséjét: 2011-ben a Széll Kálmán-terv 1.0 első körben 455 milliárdos megtakarítást irányzott elő, amit rögtön ki is bővítettek. Befagyasztották a közszféra illetményét, 27 százalékra emelték az áfát, emelték a munkavállalói járulékot, megjelent az Európában egyedülálló 30 százalékos baleseti adó. Még mindig 2011-et írtunk, amikor jött a jövedéki- és játékadó-emelés, megjelent a hamburgeradó. Kis pihenő után megérkezett a Széll Kálmán 2.0, majd a Matolcsy-csomag: telefon-, csekk- és közműadóval.
De most, hogy véget ér a brüsszeli eljárás, valószínűleg nem lesz több békemenet sem.

Pedig szeretünk ellenséget keresni, mondhatni hagyománya van nálunk a mások hibáztatásának. Eddig Brüsszelre fogtuk a tehetetlenségünket, az EU-t hibáztattuk azért, mert senki sem akarta finanszírozni túlzott költekezésünket. Pedig ha levesszük a szemellenzőt, és befejezzük a tündérmesét, észrevesszük, egy fenntarthatatlan országban élünk. Erre elég két példát hozni: 3 millió 869 ezren dolgoznak, miközben 2,2 millió a nyugdíjas. Szintén beszédes, hogy míg az átlagos nyugellátás 92 ezer forint/hó, addig a 8 órás minimálbérrel 64 ezer forinthoz lehet jutni.

A folyamatosan keletkező hiányt pedig hitelből fedezzük, vagy éppen megszorításból. Utóbbi tabu, nem tudom, mi lesz a következő lépés, amikor kiderül: lyukas a költségvetés. Akkor lehet, hogy az oroszokra fogjuk. Hogy már megint a spájzban vannak.

Olvasóink írták

 • 8. csonakos 2013. június 01. 08:20
  „7. csergemerge 2013.05.31. 17:45
  Mielőtt balgaságot írsz le nézz szét a neten! Hallgasd csak ezt meg!
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ifVTcUrCBv4”
 • 7. csergemerge 2013. május 31. 17:45
  „A kormányokon átnyúló felelőtlen költekezést... mondat helyesen így hangzik:

  Az mszmp-kormányokon átnyúló felelőtlen költekezést.....

  "szeretünk ellenséget keresni"
  Lehet, hogy Ön szeret, de én nem. Használjon egyes szám első személyt!”
 • 6. marigold 2013. május 31. 10:36
  „Ezek a nyugdíjasok, akik a horribilis 90-et szakítják még normális körülmények között dolgoztak, relative normálisan kerestek, a rendszerváltás előtt még bejelentve, utána meg szerencse dolga.
  Nyugi, helyre fog ez billenni. A jelenlegi minimálbéres szekció már messze nem fog ilyen horribilis nyugdíjat kapni. Mennyi lehet az arányos nyugdíj egy ledolgozott, minimálbérrel honorált rabszolgaélet után??? 20 ezer vagy még kevesebb?”
 • 5. dimari 2013. május 31. 09:04
  „Rendben, de ha se újabb hitel, se munkahelyteremtő beruházás, akkor mivel lehet a gazdaságot fellendíteni? A rendszerváltáskor Romániának nem volt hitele, és hogy éltek, és mire jutottak vele?
  Csak az önfenntartás nem viszi előre a dolgokat. A nagy magyarkodásunkban elüldöztünk külföldi beruházókat, miközben magunktól nem jutottunk semmire. És újra az "imperialisták" lesznek a hibásak...”
 • 4. v.imre 2013. május 31. 07:42
  „2. dimari 2013.05.30. 20:54
  "...mire ment el az újabb hitel?..." Kérdezi.

  Válaszom el fogja gondolkoztatni. Magyarország kormánya éves bevétele (kerekítve, így egyszerűbb) 15.000 milliárd forint. Folyamatban lévő, különböző rövid és középtávon lejáró, visszafizetendő tartozása 93.400 milliárd forint. Nyilvánvaló, hogy az alkalmi törlesztések által keletkezett kiadás igényt csak újabb áthidaló hitelek felvételével lehet teljesíteni. Az alapvető baj az, hogy ez a tartozás összeg ilyen magas szintre jutott a rendszerváltozás óta.”
 • 3. v.imre 2013. május 31. 07:11
  „Szomorú vagyok amiatt, hogy az általam tisztelt Jegyzetíró csak ennyit lát a magyar nemzetközi valóságból. A Békemenet okára és érzelem töltetére gondolok. Idejött Clinton asszony az USA-ból a bankok és a multik, valamint hazai liberális támogatói (Néven nevezve a vezetésre kijelölt személyt: Bajnai Gordont és mozgalmát) érdekei védelmében eligazítani a magyar kormányt, hogy mi másként alakítsa költségvetését. Erre mozdultunk meg mindazok, akiknek ez nem tetszett. Tudja, kérem azért is tiltakoztunk, hogy az az ország, ahonnan Clintonné asszony jött az észt osztani, annak az országnak a költségvetési hiánya ugrott fel 14.500 milliárd dollárról 15.500 milliárd dollárra, amit nagy színjáték közepette az amerikai nemzeti bank szerepét betöltő FED 1.000 milliárd dollár zöldhasú nyomtatásával, s 14.500 milliárd dollár nemzetközi hitel felvételével kompenzál. Most, az USA 2012. október 1-től 2013 augusztus 31-ig tartó gazdasági évében. Az USA lakói száma 260 millió fő. Forintra átszámítva egy amerikai állampolgárra fejenként 30 millió forint éves adósság halmozás keletkezik. Az Európai Unió most kezdi átvenni ezt az amerikai szokást: Merkelék és más közelálló államok most 3.000 milliárd euró friss pénzt pumpálnak a nagy unió vérkeringésébe. Mivé lett a pénzügyi rendszer? Minket izélgetnek, amikor egyrészt nem is vagyunk még az eurozóna tagja, közben a német-francia tandemben Franciaország éves költségvetés hiánya most is több, mint 4% lett a 3 engedélyezett helyett. Izélgessék őket, de ne a mi módszereinket. Pláne akkor, ha mi tartjuk a hármat immár két éve.
  Tisztelt Jegyzetíró, ne aggódjék. Én hiszek a mostani kormánynak. E mostani kormány is jól tudja, hogy tartania kell a kimondott szavát, a költségvetés vállalt céljait, különben elveszíti a külföld és a hazai polgárok bizalmát. Mert akkor bizony "leválasztják" az örökké újjászülető balliberális fülkeforradalmárok.”
 • 2. dimari 2013. május 30. 20:54
  „Igaz, volt felelőtlen költekezés is, de akkor kaptak utoljára az egészségügy és oktatásügy dolgozó jelentősebb béremelést. Akkor még épültek autópályák is. De akkor sem volt rendben minden!
  Más: az átlagos nyugdíjat az átlagfizetéssel kell összehasonlítani, vagy mindkettőnél a minimumot. (És nagy baj az 500 ezer kivándorló, az ő befizetéseik is hiányozni fognak.)
  -Drága a régi hitel törlesztése is (a Ft árfolyam gyengülése miatt), de sokkal drágább az államkötvények kibocsátásának kamata.
  Miután a Fidesz holdudvarán kívül senkinek nem változott az anyagi helyzete, nagyberuházások nincsenek, mire ment el az újabb hitel (államkötvények formájában)? Tündérország helyett még mindig bóvli ország vagyunk. Gratulálok a hívőknek!”
 • 1. theseus 2013. május 30. 10:29
  „"A kormányokon átnyúló felelőtlen költekezést" - pontosabban a szocialista kormányokon átnyúló, mert csak akkor volt 3 % fölött a hiány.

  "Szintén beszédes, hogy míg az átlagos nyugellátás 92 ezer forint/hó, addig a 8 órás minimálbérrel 64 ezer forinthoz lehet jutni." Ez jó pont. A fordítottja logikusabb lenne - legalábbis arányaiban. De tudjuk, hogy a nyugdíjasok a legaktívabb szavazók, ezért minden kormány az ő kegyüket keresi.

  "A folyamatosan keletkező hiányt pedig hitelből fedezzük, vagy éppen megszorításból." Ez igaz, de nem mindegy, mekkora az a hiány. Nagyobb hiánynál több hitel kell, és sokkal drágább a korábban felvett hitelek törlesztése is. Most kell visszafizetnünk a szocik által felvett gigahiteleket, ami alaposan nehezíti a jelenlegi helyzetet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vérdíj

"Ha vicsorgunk vakarózás közben, csak messziről látszik mosolygásnak." Tovább olvasom