Délmagyar logó

2017. 07. 29. szombat - Márta, Flóra 19°C | 30°C Még több cikk.

(I)gazság

JEGYZET - "A közút kezelője nagy úr. Úgy alakíthat ki parkolót, hogy az a minimális szabályozásnak sem felel meg."
Kevés autóst ismerek, aki, ha megbüntetik, azzal kezd foglalkozni, hogy vajon jogosan járt-e el a hatóság. Mert valljuk be, többségünk inkább összehúzza magát, mintsem a vélt vagy valós igazáért küzdjön. Pedig néha megéri az államapparátus körmére nézni, emberek dolgoznak ott is.

Nemrég találkoztam egy férfival, egy mérnökkel. A mérnök az a fajta, aki szereti, ha rendjén vannak a dolgok: ha derékszögű a bútor illesztése, vagy jogos a kiszabott büntetés. Kovács úr – nevezzük így nyugdíjas autósunkat – egy februári napon kenyérért ugrott be a Mars téri pékségbe. Mire autójához ért, megtudta, 50 ezer forinttal került többe a kenyere. Állítólag tiltott helyen várakozott. A mérnököt bántotta, hogy hibázott, utánajárt a furcsa parkolónak. Áttanulmányozta a hatályos építési szabályzatokat, a mozgáskorlátozott-parkolókra vonatkozó előírásokat, és addig járt a hivatalok nyakára, amíg egy össznépi egyeztetés után elismerték: bizony, Kovács úr büntetése nem jogos. De ő csak egyetlen a sok megbírságolt figyelmetlen sofőr közül. Felmerül a kérdés: kinek a dolga megkövetni a jogtalanul megbüntetetteket? Első blikkre a közút kezelőjét tenném felelőssé, bár biztos vagyok benne, sokan a rendőrökön szeretnék elverni a port. Pedig a rendőr jogalkalmazó, nem több. Nem szerel fel táblát, de még csak csíkot sem fest az útra. Ha szabálytalanul várakozó autóst lát, büntethet, ahogy ezt tette a rokkantparkolónak álcázott Mars téri helyeken is. Ha szemet hunyna, akkor mindenki rendőrért kiáltana: Hé, ezek nem rokkantak a parkolóban! Már csak ilyenek vagyunk.

A közút kezelője nagy úr. Úgy alakíthat ki parkolót, hogy az a minimális szabályozásnak sem felel meg, ha kiderül, hogy hibázott, legfeljebb kijavítja. Csakhogy az egyszerű autósokat 50, meg 100 ezer forintra büntették, fellebbezés híján pedig fizetnek. A szerencsétlenebbje másfél havi minimálbért is otthagy a pénztárnál, senkit sem érdekel, lesz-e miből ennie.

Nem hiszem, hogy lenne bármi következménye annak, hogy a közút kezelője ekkora bakot lőtt. Mert valljuk be, ez is természetes. Ha szerencsénk van, a hatóság méltányosságot gyakorol: puszta jóindulatból visszafizeti a jogtalanul beszedett bírságokat. Ellenkező esetben Hofi örökbecsűje jut eszembe: „az igazságból elveszett az i".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elefántok a dohányboltban

"Lesz még itt Nemzeti Kupleráj is, hiszen nagy dohány van abban is." Tovább olvasom