Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Igazság

JEGYZET - "Közel a 60-hoz, mindenüket elveszítve hová menjenek?"
2011 óta követem a szegedi Solymosi házaspár életét. A nyugdíjhoz közel álló tanárnő és férje a családi házukat hátrahagyva vett egy kisebb, könnyebben fenntartható, új építésű szegedi lakást. Az adásvételt ügyvédek előtt írták, két évig a fejük se fájt a lakáscsere miatt. Aztán majdnem utcára kerültek.

2011-ben ütött be a krach: levelet kaptak a Raiffeisen Bank Zrt.-től, hogy a házukat felépítő vállalkozó jelzáloghitel-szerződése miatt otthonukat a pénzintézet árverezi. Az idős lakásvásárlók köpni-nyelni nem tudtak, ugyanis életükben nem jártak a Raiffeisen Bankban, nem is értették, hogyan keveredtek ebbe az ügybe. Kiderült, hogy az ügyvédek által szerkesztett szerződések első oldalán még per- és tehermentes lakást valójában több mint 200 millió forintos projekthitel terheli.

A bank perre vitte az ügyet, első fokon meg is nyerte.

A rendőrség nyomozott, két év után megállapították, eltűnt ugyan pár száz millió forint, de ez még nem csalás.

A másodfokú bírósági eljárást megkeseredve várták Solymosiék. Azt mondták, Magyarországon nincs igazság, csak jogszolgáltatás. Tudták, ha a bíróság helyben hagyja az elsőfokú ítéletet, utcára kerülnek. Azt kérdezték: közel a 60-hoz, mindenüket elveszítve hová menjenek?

A táblabíróság tegnapi határozatával ha kis időre is, de megnyugodhatnak. Nem nyert a bank. Érdekes volt végignézni a tárgyalóteremben, ahogy a bankot képviselő ügyvéd székében félig lecsúszva, unottan hallgatta a lakók védekezését, majd előadta: teljesen érdektelen, hogy ők betartották-e a vállalkozóval kötött hitelszerződést vagy sem. Egy a lényeg, az adós fizessen. A bíróság szerencsére ezt másképp gondolta. A lakók szerint azért „győztek", mert a közvélemény mellettük állt. Ez persze nem így van. De Solymosiék három hosszú év után talán tegnap nevettek először felszabadultan. Ha a háborút nem is, csatát azért már nyertek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oroszországból szeretettel

"Ha valamire tudunk figyelni, az inkább az, hogy merre forog a köpönyeg." Tovább olvasom