Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Így is lehet

JEGYZET - "A mai orvoslás nem a szakmai bátorságról, nem az újításról szól."
Külföldi szuperklinikákon sem merték volna úgy megoperálni a negyvenéves terhes asszonyt, ahogyan Szegeden megtették – 32 hetes magzattal a hasában. Baba nélkül is csak kevesen vállalták volna ezt a műtétet, hiszen bonyolult. Nem véletlen, hogy a CT-lelet után már küldték is tovább. Így viszont egyből a „lehetetlen" kategóriába került Krisztina. Egy olyan kategóriába, ahol a kiváló szakemberek is az mondják: választani kell, és a felnőtt beteg az első. A koraszülöttel pedig majd foglalkoznak a szintén kiváló gyermekgyógyászok.

A mai orvoslás nem a szakmai bátorságról, nem az újításról szól. Olyan világot élünk, ahol a szakembereknek nemcsak mások, hanem saját életük is a kezükben van. Hiszen elég egy hiba, és ha a betegük maradandó károsodást szenved, netán meghal, évekig pereskedhetnek, hírnevüknek-hitelüknek búcsút inthetnek. Éppen ezért nem mernek kockáztatni. Nem hagyják el a járt utat a járatlanért, és mindent ezerszeresen túlbiztosítanak. Ráadásul szinte már a beteg dönt mindenről, akinek persze semmi tudása nincs ehhez, de legalább nem hibáztathat senkit, ha utólag kiderül, hogy másképp jobb lett volna.
Kérdés persze, jó-e ez nekünk, hogy ilyenné tettük az orvosokat. Hiszen kétségtelenül mi, betegek várjuk el tőlük, hogy csodát tegyenek, de ha ez nem sikerül, már hívjuk is az ügyvédet, és milliós perekkel fenyegetőzünk. Jó-e az nekünk, ha ezek után ma már csak egy-két szakember maradt, akinek van annyi önbizalma, hogy az árral szembe menjen? Akinek van bátorsága kimondani olyan mondatokat, amit senki másnak, és van bátorsága elhallgatni a beteg elől információkat, ha tudja, hogy ezzel az életét menti meg.

A szegedi idegsebész-professzor tudta, hogy leggyakorlottabb külföldi kollégáinál is jóval nagyobb rutinja van ilyen típusú műtétekben. Tudta, hogy képes megoldani ezt a feladatot, és meg is oldotta. Valószínűleg sokan vannak ezzel még így saját szakterületükön, de önvédelemből mégis azt mondják: inkább nem kezdek bele, jobb a békesség.
Ezek után talán érdemes elgondolkoznunk. Tényleg jobb?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bábszínház

"Tudjuk róluk, amit tudunk, és már nem is csodálkozunk." Tovább olvasom