Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Illúzióvesztés

"A szavazás 38–39 százalék körül hozta az igenek győzelmét, amihez az is kellett, hogy a korábban a kormánypártokkal rokonszenvezők egyharmada a Fidesszel értett egyet."
Mindhárom kérdésben az igenek győztek a népszavazáson. A Fidesz által beígért törvényjavaslatokat megelőzve Gyurcsány Ferenc bejelentette: a szocialisták kezdeményezik a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlését. A népszavazás 38–39 százalék körül hozta az igenek győzelmét, amihez az is kellett, hogy a korábban a kormánypártokkal rokonszenvezők egyharmada a Fidesszel értett egyet. Az igen szavazatok számát tekintve a népszavazás politikai győztese a Fidesz lett. A polgári párt ezúttal nem ment bele a Kossuth téri csapdába, felmérte, hogy alkotmányos úton a népszavazás után sincs több lehetőség a kormány közvetlen leváltására, mint azelőtt volt. Így elsősorban az önbecsülés és az összefogás jelentőségét hangsúlyozták.

A népszavazáson a magas részvétel azt mutatta meg, hogy nem csupán a három szakpolitikai kérdés mozgatta a választókat. Egyszerűen szólva Gyurcsány Ferenc és kormánya nehezen kozmetikázható vereséget szenvedett három olyan díjfizetés kapcsán, amelyek bevezetését a 2006-os választások kampányában a kormányfő kitartóan tagadta. Ez Gyurcsány Ferenc személyes veresége is, hiszen a három népszavazási kérdést előzőleg ő maga nyilvánította a kormányzás szempontjából részletkérdésnek, ami nem változtat az egészségügy és az oktatás átalakításán. A választók viszont még e részletkérdések miatt is több mint hárommillióan szavaztak ellene.

A túlélt bukások persze egy ideje semmi rendkívülit nem jelentenek a magyar politikában. A népszavazás következményeit már a kampány idején előre semlegesítették: a kormány „csak egy illúziót veszíthet", mondták, a pártokon belül nem lesz különösebb kifejlete a vesztes népszavazásnak. És az első nyilatkozatok valóban arra utalnak, hogy a kormánypártoknál most ki-ki lecsapkodja illúzióvesztés közben porossá lett nadrágját, és folytatja „a karaván halad" magatartást.

Sólyom László köztársasági elnök emelte ki, hogy a népszavazási arányok az ország minden részében hasonlóak voltak. Az ország elég nagy egyöntetűséggel felelt a feltett kérdésekre ahhoz, hogy tanácsos legyen mélyebbre nézni a következtetésekért. Gyurcsány Ferenc első beszédében ennek nyoma sem volt: lényegében több mint hárommillió ember álláspontjáról jelentette ki, hogy pénztárcájukra hallgatva nem értették meg politikáját.

Olvasóink írták

  • 1. neveletlenek 2008. március 10. 23:12
    „CSÚNYA,CSÚNYA ROSSZ ÉS NEVELETLEN NÉP, NA MAJD ADOK ÉN NEKTEK, NEM SZÓTFOGADNI, 3x verem ezt vissza Rajtatok..!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szócsokor, nőknek

"Mert nekem, mint minden férfinak, más sem juthat eszembe március 8-án, mint a hosszú hálálkodás." Tovább olvasom