Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Ima a betörőért

JEGYZET - ˝A keresztény világ békében él saját magával.˝
Feltörték a perselyt az egyik szegedi felekezet templomában. A biztonsági kamera működött. Az egyház gondnoka hívott föl: képzeljem el, másnap, a szertartásuk után a felvételen látott hátizsákos fiatalember ott állt a templom előtt, és pénzt kéregetett. Ő félrehívta, az atyával együtt faggatták. A srác megmondta: igen, ő volt, mert kellett a pénz. És még mindig kell.

Győzködték, menjen, adja föl magát a rendőrségen. Megígérte, úgy lesz. Később érdeklődtek a kapitányságon, jelentkezett-e. Nem. Az egyház feljelentést tett, püspökük pedig azt javasolta, imádkozzanak a betörő lelkéért. Ennek a felekezetnek saját püspöke, külön liturgiája van, papja felszentelés előtt nősülhet, de ugyanazt a római pápát tekinti egyházfejének, és ugyanakkor tartja a karácsonyt, mint nagyobbik testvéregyháza. Amely sokkal gyakorlatiasabban eligazodik a világban: például polgármesterjelöltet készít föl és segít egy nagyvárosban, az alapértékeit magáénak valló párt pedig olyan törvényt alkot, amely gazdasági versenyt befolyásol, azért, hogy az emberek ne vasárnap intézzék a nagybevásárlást. Ez a mi szerencsénk – mármint, hogy ez a kétféle mentalitás ugyanannak a kultúrának a része. A keresztény világ nagyon sokféle, és békében él saját magával. Képes volt feldolgozni a vallásháborúk keserű tapasztalatait. Ez nekünk természetes.

Egy másik monoteista világvallás hívei között viszont máig vannak olyan radikálisok – most épp az Iszlám Állam terroristái –, akik hitelvi alapon gyilkolnak. Az Afganisztánba küldött magyaroknak a lelkére kötötték: nehogy azt mondják, hogy nincs vallásuk, amikor a helyiekkel beszélgetnek, mert ezzel kihúzzák a gyufát. Csak a kereszténységnek vannak igazi ateistái.

Azoknak, akik az Angyalok és démonok Lengdon professzorával szólva a hit ajándékát még nem kapták meg, sokkal jobb, hogy az európai kultúra vallási alapjában kereshetik a hibát. Lehet mosolyogni azokon a híveken, akik imádkoznak a pénzüket lenyúló betörőért – és lehet szemezgetni azokból az egyházi szokásokból, amelyek tetszenek. Szabad világiasan ünnepelni a karácsonyt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fájront

˝December vége más színházakban főszezon.˝ Tovább olvasom