Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Indulatbeszéd

"Minden létező internetes fórumra özönlenek a vélemények a történtekről. A kérdő, sajnálkozó, aggódó, elemző hangokat azonban elnyomja a dühödten vagdalkozók indulata. Elkeserítő, amikor az ember az egyik oldalról azt olvassa, hogy „a vásárhelyi kórházvezér egy embertelen bürokrata, gyakorlatilag gyilkos szabotázsig jutott... Azonnal el kellene tiltani praxisától örökre." "
Jobb időkben a vizek áradtak tavaszonként, manapság inkább az indulatok szaggatják a gátakat. Ezerszám lehetne idézni a példákat, de válasszuk kínunkban az időben legközelebbit! A Vásárhely és Szentes közt, a mentőautóban meghalt szerencsétlen mindszenti férfi példáját. Illetve nem is az esetet, hanem annak visszhangját.

Minden létező internetes fórumra özönlenek a vélemények a történtekről. A kérdő, sajnálkozó, aggódó, elemző hangokat azonban elnyomja a dühödten vagdalkozók indulata. Elkeserítő, amikor az ember az egyik oldalról azt olvassa, hogy „a vásárhelyi kórházvezér egy embertelen bürokrata, gyakorlatilag gyilkos szabotázsig jutott... Azonnal el kellene tiltani praxisától örökre." Természetesen a másik oldal sem hagyja magát alulmúlni. „Örülhetnek a balliberálisok, megvan az első áldozata a kórházi reformjuknak. Legalább már nem kell neki nyugdíjat fizetni. Fogyik a magyar, hehehehehe..."

Két szélsőség, ami aligha a szélsőséges gondolkodás terméke. Már csak azért sem, mert gondolkodó ember szerintem ilyeneket nem ír le. Mindössze az indulatoktól fűtött aklokban fogant politikai közbeszéd két „gyöngyszeme" ez. Jelzés a primitív ellenségképekből és összeesküvés-elméletekből építkező, szomorú világból, amitől mi sem áll távolabb, mint a tények sora.

De mehetünk messzebbre is az időben. Például az ország eladósodását minden politikai tábor önfeledt buzgalommal igyekszik a másik rovására írni, melyhez elkötelezett és elfogult százezrek asszisztálnak gyilkos indulatokban és elfogultságban fogant véleményeikkel. És mit ád Isten, éppen most került a kezembe egy táblázat, mely szerint két esztendőben volt kiugróan magas a külkereskedelmi hiány (az adott év január-februárját nézve), 2001-ben és 2003-ban. Az Orbán-kormány 2001-es esztendejében és a Medgyessy-féle ötvenszázalékos közalkalmazotti béremelések után, 2003-ban, mintegy 700 millió euró.

Magam mindig úgy voltam vele, az Orbán-kormány legnagyobb erénye a gazdaságpolitikában az volt, hogy az első két évre részben elfeledte a választási kampány ígérvényeit, s csak a ciklus félidejétől nyitotta meg a pénzcsapokat. Míg a szocialista kormányzat legnagyobb hibája, hogy a Medgyessy-kabinet ennek pont az ellenkezőjét tette. Az már csak hab a tortán, hogy 1999 első két hónapjában – Orbánék második kormányzati évében –, no meg 2004–2005–2006-ban a Gyurcsány-kormány idején nagyjából ugyanannyi, 370-405 milliós deficitet mutat a mérleg. A hiány csak mostanra csökkent mintegy 305 millió euróra.

Tudom, ezek csak unalmas tények. Nem hangzatosak. Csatadalt nem, legföljebb elemzést lehet belőlük írni, no meg elgondolkodni rajtuk. Abban a tudatban, hogy a tények makacs dolgok.

Igaz, mi mostanság ki nem állhatjuk a makacsságot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játszmák

"Nagypéntek késő délutánján részletes orvosszakértői vizsgálatok nélkül, néhány órával a tragikus… Tovább olvasom