Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Inflálódunk

JEGYZET - "Egyre többen gondolják majd úgy, veszik a tarisznyájukat."
Manapság inkább azt tartja érdemnek a kormány, ha úttörőként szembemegy az európai gyakorlattal – ezúttal mégis másolna valamit. A Nemzetgazdasági Minisztérium terve szerint a frissen végzett szakmunkások nem kapnák meg a teljes minimálbért – az Európai Unió több országában is 10–30 százalékkal kevesebbet vihetnek haza az ifjak, egészen 22–23 éves korukig.

Persze ez csakis akkor igaz, ha elhelyezkedik, ha munkát talál az illető. Akkor megkaphatja a bruttó 93 ezer forintos minimálbér 70–90 százalékát. Sorjázhatnak az indokok: ezzel a megoldással mindenki jól jár, nőhet a foglalkoztatás, mert az így olcsóbbá váló kezdők előnyt élvezhetnek, a drágább, több évtizedes tapasztalattal, rutinnal rendelkező szakikkal szemben. A munkáltató kevesebb pénzért, mégis képzett szakmunkást kap. Több „jót" nem mondhatunk. A tervezet leértékeli a munkát, a szakértelmet – a megszerzett tudást. Legrosszabb esetben, Európát követve, akár 30 százalékos lehet a tudás „inflációja".

És az elképzelés a legfontosabb céllal is szembemegy: nem segíti, hogy a pályakezdő fiatalok – köztük a diplomások – szülőhazájukban boldoguljanak, egzisztenciát teremthessenek, családot alapíthassanak, otthont, lakást építhessenek. Egyre többen gondolják majd úgy, veszik a tarisznyájukat, a hamuba sült pogácsát, és elmennek külföldre szerencsét próbálni. Ott azért a minimálbér is magasabb. És ha sikerül, nem jönnek haza. Vagy csak évtizedek múlva – „pályakezdő" nyugdíjasként. Így elöregedik, kiürül az ország.

A kalandvágyból itthon maradtaknak pedig lassan szembesülniük kell azzal a ténnyel: nettó 47 ezer forintból nem meg lehet, hanem meg kell élni Magyarországon.

Olvasóink írták

  • 1. domokosferenc 2012. június 07. 20:33
    „hat igen, a ha a fidesz kormany igy csinalja , nem marad az orszagban senki mas csak ok! ja de akkor ki fogja majd oket elltartani? es ez itt a kerdes.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ami menthető

"A közöny márpedig nem olyan, mint a köd vagy az országos eső, nem terül egyenletesen." Tovább olvasom