Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Ingyenebéd

JEGYZET - "Gondoljuk végig, mennyire másként bánnak velünk, ha a kórházban bélelt borítékot adunk."
Régi igazság, hogy mi, magyarok olyanok vagyunk, mint a fény, keletről nyugatra tartunk. A gondolkodásmódunkban viszont még mindig rengeteg a keleties vonás, gondoljunk csak a baksis jelentőségére!

Hiába vannak törvények és előre meghatározott játékszabályok, feltételek, nálunk már az apró gyerek is tudja, hogy a kiskapun is megtalálható a kiskapu, ha elég ügyesen keresi. Hiába tudjuk és gyakran hangoztatjuk is, hogy mindenért fizetni kell (nincsen ingyenebéd), nem szeretjük, ha erre kényszerítenek bennünket. 300 forint vizitdíjat kellett fizetni az orvosi ellátásért, de ettől népszavazással megszabadultunk. Közben ennek a többszörösét dugdossuk az orvosok és a nővérek zsebébe, ha úgy alakul, és hát előbb-utóbb úgy alakul. Ezt lényegében mindenki magától értetődőnek tartja, nemzedékek óta annyira belénk ivódott, hogy jókat nevetünk a poénon: tudsz úszni? És ha megfizetem?

Borravalót adunk a vendéglőben és a benzinkútnál, miközben kiegyenlítjük az étel és az üzemanyag árát. Nem jutottunk el az állampolgári öntudatnak arra a fokára, hogy ha kifizetjük valaminek az árát, nem kell a baksis. Nyilván úgy érezzük, hogy a szolgáltató jóindulatát kell megvásárolnunk, holott a jóindulat emberi tényező és nem üzlet kérdése. Mi pedig ezt a kettőt előszeretettel összekeverjük. Miért is ne, hiszen tényleg meg lehet venni. Gondoljuk végig, mennyire másként bánnak velünk, ha a kórházban bélelt borítékot adunk. Egy ismerősömmel történt meg, hogy komoly műtétje utáni kábulatában véletlenül egy üres borítékot csúsztatott oda az orvosának. Az eset úgy folytatódott, hogy mikor másnap rájött, kicserélte a borítékot, és ezzel helyreállt a világ rendje. Jót nevetett beteg és orvos, de a pénz mégis csak gazdát cserélt.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy hiába minden törvény, ha önként adjuk a hálapénzt, nehéz tetten érni bárkit is. A szokásainkon is változtatni kellene ahhoz, hogy képesek legyünk elhinni: elég erős a jogrendszerünk, és a levesünkbe nem köp bele senki, ha az áránál többet nem fizetünk érte.

Olvasóink írták

 • 3. .suhym. 2012. június 25. 02:54
  „A halapenzt nem az orvosok koveteltek ki, hanem a betegek kezdtek el adogatni, mert kulon elbanast vartak el. Akkor most egyek meg, amit foztek!
  Nem kell itt pruszkolni, szidni a dokikat, egyszeru a keplet, NEM kell boritekot csusztatagatni a zsebbe, mert megalazo mind a dokinak, mind a betegnek!!!

  Tolem soha egyetlen orvos vagy nover sem vart el es foleg nem kovetelt semmifele plussz juttatast azert mert meggyogyitott.”
 • 2. mazsolaszolo 2012. június 24. 10:32
  „"Régi igazság, hogy mi, magyarok olyanok vagyunk, mint a fény, keletről nyugatra tartunk."

  Ó, igen. Ahogyan a sötétség is.

  "Nyilván úgy érezzük, hogy a szolgáltató jóindulatát kell megvásárolnunk, holott a jóindulat emberi tényező és nem üzlet kérdése."

  Kádár idejében az orvosok és ápolók erkölcsrendjét úgy törték össze és szét, hogy bevezették a bélelt boríték intézményét - na nem hivatalosan. A béka hátsója alá tették az egészségügy bérét, és közben nagy pofával hangoztatták, hogy "taxisnak, pincérnek és orvosnak (sic! ebben a sorrendben!) nem adunk rendes bért, mert ÚGYIS kapnak eleget borravalóból".

  Soha, sehol, semmikor nem adtam hálapénzt, és nem is fogok adni. Ha nagyon kedves akarok lenni, akkor távozáskor - értsd: utólag - adok egy doboz csokit (otthon, itt kivágnának érte a rendelőből). Orvosként, ápolóként dolgoznia kell, extra törődést nem várok el. Ha orvosi műhibát követ el vagy trehánykodik, és belepusztulok, majd az örökösöm perel, ha pedig nem, akkor én. De akkor az unokája zokniját is elperelem tőle.

  2. Igazad van. Nemcsak gonosz döntés, hanem a felelősség lerúgása - abban a FIDESZ nagyon jó! -, mert ahelyett, hogy felemelnék az eü.-dolgozók bérét és szigorúan büntetnék a hálapénzesdit (ami alsó hangon egyenlő a vesztegetéssel), azaz Nyugat felé vennénk az irányt, a normális erkölcsök szerint élve; ehelyett lerúgják a felelősséget és áttolják az intézményi vezetőkre. Akik aztán - mivel sokuk vastagon borítékolt - vagy szemet hunynak a dolog fölött, hogy továbbra is jusson nekik is, vagy büntetnek, és ezzel maguk alatt is vágják a fát.

  Kösssszönjük, Viktorka! :((

  Na ezért húznak el a normális gondolkodású és erkölcsrendű orvosok és rezidensek Nyugatra.”
 • 1. Özv.Bármi.Áronné 2012. június 23. 10:10
  „Gonosz a döntés, mely a helyi vezetőre testálja a döntést, kell vagy muszáj pénzt kérni a betegtől:(”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megfakult betűk

"Szinte minden utcában látni olyan házakat, amelyek ablakában ott az eladási szándékot jelző felirat." Tovább olvasom