Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C Még több cikk.

Intő

JEGYZET - "A Tavares-jelentés olyan, mint amikor az osztályfőnök intőt ír a megzabolázhatatlan nebuló ellenőrzőjébe."
Vajon mit szólna az 1989-es Orbán Viktor, ha mai önmagát látná, ahogy az Európai Parlamentben cinikus arckifejezéssel játssza: nem érti, miért bántják igazságtalanul szegény magyarokat. Pedig ez az ország a létezők legjobbika: mindenben a legsikeresebb, példa egész Európának.

Orbánt 1989-ben, Nagy Imre és mártírtársai újratemetésén a többpárti demokráciáért küzdő fiatal, liberális magyar politikusgeneráció vezéralakjaként ismerte meg a világ. Progresszivitásáért, bátorságáért, megalkuvást nem tűrő világos beszédéért kedvelték meg sokan. Tudjuk jól, azóta köpönyeget fordított, a 2002-es vereség után azt a tanulságot vonta le első kormányzati ciklusából: nem volt elég kemény, nem alakította át elég határozottan az országot, nem juttatott elég pénzt a klientúrájának. Aki figyelmesen olvasta a 2009 szeptemberében Kötcsén elhangzott, majd 2010 februárjában nyilvánosságra hozott beszédét, annak már a választások előtt sem lehettek illúziói arról, mit jelent majd a centrális erőtér kiépítése. Lehet emlegetni a földpályázatokat, a trafikmutyit, a Közgépet és Simicskát. „Csuhások! Térdre, imához!" – a 90-es évek elején Fidesz-frakcióvezetőként Orbánnak tulajdonították az emlékezetes parlamenti bekiabálást. Ma már Orbán az európai kereszténység legnagyobb védelmezője szerepében tetszeleg.

Az Európai Parlament által tegnap megszavazott Tavares-jelentés olyan, mint amikor az osztályfőnök intőt ír a megzabolázhatatlan nebuló ellenőrzőjébe. Csak épp az európai üzenet nem a szülőknek szól, hanem a magyar választópolgároknak. Arra hívja fel a figyelmüket, hogy az Orbánék által elindított magyarországi változások rendszerszintűek, trendjük és tartalmuk összeegyeztethetetlen az uniós értékekkel. Ha ezt a trendet nem javítják ki, akkor az az európai alapértékek súlyos megsértésének egyértelmű kockázatát eredményezi, a kétharmados törvények kiterjedt alkalmazása pedig aláássa a demokrácia elveit és a jogállamiságot.

Ahogy az osztályfőnöki intőre is sok szülő csak legyint, és lehülyézi a gyerek előtt a pedagógust, úgy az európai figyelmeztetés is megosztja a magyar választókat. A kormánypropagandistává silányított közszolgálati média ahelyett, hogy teret adna az érdemi és szakszerű vitáknak, továbbra is Orbán dicsőségét zengi, célzatosan manipulálja a közvéleményt. A kormányzati kórus uniszónóban visszhangozza Orbán strasbourgi szavait: a progresszív média, a balliberálisok és a multik fogtak össze a magyarok ellen. Az ellenzék véleménye – hogy a jelentés az európai demokraták szolidaritását fejezi ki a magyar néppel – nemigen jut el a címzettekig.

Olvasóink írták

 • 4. csonakos 2013. július 06. 19:58
  „3. theseus 2013.07.06. 17:21
  Ettől még kétharmad elfogadhatónak tartotta ezt a jelentést köztük havan egynehány néppárti is és ez azért jelent valamit!”
 • 3. theseus 2013. július 06. 17:21
  „A Tavares-jelentésről folytatott keddi strasbourgi európai parlamenti (EP-) vitában Manfred Weber német néppárti képviselő kettős mércével vádolta a Tavares-jelentés támogatóit, szóvá téve azt, hogy sem Romániáról, sem Bulgáriáról nem voltak hajlandóak ilyen vitát folytatni.

  A jelentés tartalmát bírálva felhívta a figyelmet egyebek közt arra, hogy a dokumentum bírálja a család fogalmának magyar alkotmányos meghatározását, ugyanakkor viszont a Lisszaboni Szerződés értelmében, a szubszidiaritás elve alapján az ilyen kérdéseket minden tagország saját maga szabályozhatja.

  "Bízunk Magyarországban, Magyarország a szabadság hazája" - mondta Weber.”
 • 2. mazsolaszolo 2013. július 05. 20:05
  „"Ahogy az osztályfőnöki intőre.......szolidaritását fejezi ki a magyar néppel - nemigen jut el a címzettekig."

  Ne nézzük ennyire hülyének a magyar embert. Nagyon sokan utálják Orbánt, nagyon sokan száz és ezer halált kívánnak neki, akár meg is ölnék, mégsem teszik. Bedőlnek neki, szavaznak rá, mert azt látják, hogy nincs más. Azt látják, hogy a magyar moralitás a béka hátsója alatt van; hogy bárki kerül hatalomra, csak azzal törődik, hogy négy év alatt teletömje a maga és a bratyijai zsebét és a legutolsó sorban jut eszébe, hogy mi is volna az ő szent kötelessége eredetileg: A NÉP ÁLTAL VÁLASZTOTT KÉPVISELŐ! Gyk: szolgája és nem ura a nemzetének.

  Az első alkotmányból villámsebesen kivették a képviselők visszahívhatóságát. Ma jószerével üres lenne a Parlament, ha minden olyan képviselőt visszahívhatná a Nép, az istenadta nép, aki nem azt teszi, amire megválasztották.

  Orbán addig lesz hatalmon, amíg otthon erre van szükség; amíg ki nem ég az emberekből az a mentalitás, ez az útszéli, csatornatöltelék-moralitás, amit a szociban szívtak magukba, cirka az anyatejjel.

  Mély tiszteletem annak a kevés kivételnek, aki Ember akar maradni az embertelenségben is.”
 • 1. csonakos 2013. július 04. 13:06
  „Jó jegyzet! Várom a békemenet szervezést az intőt kapott nebuló szervezésében mert szerintem nem várathat sokáig velük!
  A lényeg, ezt az intőtt Orbán és diktatórikus kormánya kapta nem a magyar nép!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akárbér

"A hierarchia alján lévő pedagógusok nemhogy akár 100 ezerrel nem keresnek majd többet, hanem ingyen túlóráznak." Tovább olvasom