Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Intő jelek, autósoknak

"Nem szégyellem, én is sírtam, ahogy az asszonyt hallgattam. A négy gyermeket szülő nőből vulkánszerűen tört elő a zokogás, mikor elsőszülött lánya és fia, illetve édesanyja tragikus balesetére emlékeztettem."
Nem szégyellem, én is sírtam, ahogy az asszonyt hallgattam. A négy gyermeket szülő nőből vulkánszerűen tört elő a zokogás, mikor elsőszülött lánya és fia, illetve édesanyja tragikus balesetére emlékeztettem. Abban a karambolban, amelynek vétlen áldozataként a kigyulladt Trabantban lelte halálát a 12 éves Orsolya és a 8 esztendős Róbert, az anya lelke is összetört. Annyira, de annyira, hogy azóta hiába hozott világra két kisfiút, hiába telt el négy év, nem lelt gyógyírt a fájdalmára. E mélységes kínt mindenki átérzi, aki szült, akit anya szült. Az anyák keresztje égett az aszfaltba Ópusztaszernél!

Faluk szélén, utak mentén, gabonaföldeken kőből és fából faragott szobrok, névtelen mesterek művei díszítik azokat a kereszteket, melyek összekötik az eget a földdel. E keresztek között újabb emlékhelyek sűrűsödnek – egészen az ország szívéig. Budapesten a közúti balesetek áldozatainak már közös emlékművet is állítottak, annyira sok a karambolos haláleset. Csongrád megyében például 2000-ben a 627 közúti baleset áldozata közül 50 szörnyethalt, 269 súlyosan, 308 pedig könnyebben sérült.

Intő jelek az út menti keresztek. Figyelmeztetnek, hogy néhány perc alatt elveszhet minden, ami az életben fontos – egy karambol következményeként. Az időt visszaforgatni nem lehet, pedig mennyire szeretné az, aki tudja, hogy esetleg apró figyelmetlenségen, csepp gondatlanságon múlt szerettei élete. Aki a jelre nem ad, annak beszéljenek a számok! Például: kétszáz emberrel több lehetne ma köztünk, ha tavaly mindenki bekapcsolt biztonsági övvel utazott volna.

„Őt is hazavárták" – olvasható a feketére mázolt embersziluetten, amit más megyében, de baleset-megelőzési propagandaként tesznek a veszélyes út szélére. Csongrádban ilyen táblákkal nem jelölik a halálutakat. De a számok árulkodnak. Ha a megye térképére pillantunk, akkor kiderül, hogy idén például az 55-ös, vagyis a bajai út nagyjából negyven kilométeres szakaszán közel annyi baleset történt, mint a 47-es tíz kilométerrel hosszabb vonalán: ott 11, itt 13 karambolból 4-4 tragédia helyét jelöli a kínszenvedés keresztje.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos tétlenség

"Mifelénk most azon dolgoznak a biztonságos(abb) közlekedés hivatásos őrei, hogy „az övet… Tovább olvasom