Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 17°C | 26°C Még több cikk.

Iskolamentők 2.

JEGYZET - "A gyerekek modern városi iskolában tanulhatnak."
Nincs magányosabb közösség ma Magyarországon, mint a mártélyi iskola felső tagozatáért küzdő szülőké és diákoké. A törvény szerint legalább 14 gyerekre lenne szükség osztályonként, ennyi várhatóan nem lesz, így szeptembertől szinte biztosan Hódmezővásárhelyre kell járniuk a mártélyi felső tagozatosoknak. Ha viszont a nagy gyereket utaztatni kell, akkor sok család a kistestvért is vele küldi. Így kiürül az alsó tagozat, idővel az óvoda. Az aláírást gyűjtő szülők ezt próbálják megakadályozni. Az utazásból adódó kellemetlenségre, valamint a családias hangulat, a kisebb létszámú csoportban zajló oktatás előnyeire hivatkoznak, és aláírást gyűjtenek, el fogják küldeni a minisztériumba is. Nem tudom megítélni, igazuk van-e – tényleg jobb-e a gyereknek kisebb csoportban tanulni –, de át tudom érezni az aggódásukat.

Nem először ír az újság mártélyi iskolamentőkről: 2007-ben az egész intézmény léte volt a tét az alacsony gyermeklétszám miatt. Az általános iskolákat akkor még az önkormányzatok tartották fönn Magyarországon, a mártélyi helyhatóság pedig ingyentelekkel, kedvezményes letelepedéssel toborozta a nagycsaládosokat, így lett elég gyerek. Az egyik mostani tiltakozó család épp akkor költözött Mártélyra.

A kis iskola, mint a falusi közösségek fennmaradásának jelképe, azért sem volt egészen egyedül, mert az akkori parlamenti ellenzék keményen bírálta az akkori kormányt a kistelepüléseket érintő intézkedései miatt. A Fidesz honlapja még őrzi például a 2005-ös költségvetésről tartott sajtótájékoztató leiratát. Az akkor bevezetett többcélú kistérségi társulásokról – amelyeket a falusi intézmények fenntartására talált föl, jobb híján, az akkori kabinet – Kövér László azt mondta, ez „lopakodó körzetesítés", amely „kísérteties módon emlékeztet a 70-es évek járási rendszerére". Véleménye szerint „a 2005-ös költségvetés a falvak oktatását, óvodáit, iskoláit, ezeknek a fenntartását, az önkormányzatok működését, a kistelepülésen élők közlekedését ellehetetleníti".

Kövér László pártja kormányra kerülve átírta az oktatási rendszert, átvette az iskolafenntartás feladatát az önkormányzatoktól, járásokat is alapított, egyáltalán nem lopakodva. A járási tankerület-vezető pedig azt válaszolja a mártélyi szülők aggályaira, hogy a gyerekek modern városi iskolában tanulhatnak Vásárhelyen, utaztatásuk költségeit az intézmény köteles viselni, és nekik is jobb, ha hamarabb megszokják a várost, mert középiskolásként úgyis oda kerülnek. Biztosan jó szándékkal mondta, amit mondott, és azért is fog dolgozni, hogy ez így legyen, továbbá nem lehet rajta számon kérni a politikusok tetteit, szavait. Azért ilyenkor mégis megáll a toll a kézben.

Azt, hogy ez most az igazság pillanata, vagy megint a pénz beszél, és ez falurombolás, mindenki döntse el, saját meggyőződése alapján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aki másnak vermet ás

"A népámítás olyan, mint a csillagos ég: határtalan." Tovább olvasom