Délmagyar logó

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 3°C | 11°C

Iskolapélda

JEGYZET - "Talán a tankönyv az egyetlen iskolaszer, amiből nem lett divatcikk az elmúlt 20 évben."
A szeptemberi iskolakezdés kapcsán eszembe jutott, vajon hogyan kezdődhet az okatatás egy olyan amerikai kisdiáknak, akinek már nem tanítanak kézírást. Merthogy az a számítógépek korában már fölösleges, sőt anakronisztikus – mondják ötlet meghonosítói. Gondolom, kinyitják a laptopot, és a szövegszerkesztőn nyomkodják az a-betűt, hogy rögzüljön a (gépi) íráskép. Valahogy így. Hogy ez jó megoldás-e az írás és olvasás fejlesztésére, a jövő dönti el. Sokak szerint inkább káros: egysíkúvá teszi a gondolkodást.

Nálunk persze ez a veszély nem fenyeget, hiszen a szülők örülnek, ha a gyerek tankönyveit, írószereit, iskolatáskáját, tolltartóját, vonalzóit és még számtalan sulikezdéshez szükséges dolgot sikerül kifizetniük – nemhogy még laptopot is vegyenek. És az iskolák többsége sem áll annyira jól anyagilag, hogy a diákoknak kakaóbiztos laptopokat adjanak.

A divat azonban nálunk is súlyos pénzeket húz ki a szülők zsebéből, hiszen tök ciki, ha a másodikos gyerek nem a legújabb nike-cipőben és pokemonos táskával megy suliba. Sok kisdiák legalábbis így érzi, és esélytelen, hogy a szülő meggyőzze: a tavalyi táska épp olyan jó, mint a legújabb. Ahogy azt is nehéz megmagyarázni egy kor alatt, hogy a 75 forintos spirálfüzetbe ugyanolyan ákombákomokat ír majd, mint a 3000 forintos, rajzfim- vagy állathősőkbe burkoltba.

Talán a tankönyv az egyetlen iskolaszer, amiből nem lett divatcikk az elmúlt 20 évben. Az iskolák – szellemiségüknek, értékeiknek megfelelően – választhattak maguknak a rendkívül széles, többféle nézőpontot is képviselő tankönyvkínálatból. Ami bevált, megtartották, ami nem, azt többet nem használták. A piac szelektált. Jövőre viszont a tervek szerint állami kézbe kerül a közoktatás – így nem kétséges, hogy a „helyes" tankönyvekről és tantervről ezután majd az államtitkárság dönt. Reméljük, a pedagógusok lesznek olyan felkészültek és lelkiismeretesek, hogy ne csak az egyedül üdvözítő tankönyvet tanítsák, hanem azt is, ami abba valamiért nem fért bele.

Mert kockafejű, könnyen manipulálható embereket nem csak a kézírásoktatás megszüntetésével lehet „kitermelni", hanem a „helyestől" eltérő nézőpontok elhallgatásával is.

Olvasóink írták

  • 2. mazsolaszolo 2011. augusztus 23. 08:56
    „Jó cikk, nagyon tetszik. Az amerikaik eddig is híresek voltak a soksdiplomás szellemi nyomorukról, a butaságukról, ha a kézírást eltörlik, azzal csak az eddigit húzzák alá és erősítik meg.

    Egy apró kiegészítés: kockafejű ÉS könnyen manipulálható emberek. Ugyanis a kockafejű sokszor egyáltalán nem manipulálható, még a jó irányba sem. Azért kockafejű. :)”
  • 1. jq 2011. augusztus 23. 08:41
    „Kedves Tombácz Róbert!

    Amikor Ön iskolába járt, hányféle könyvből lehetett tanulni? És a XX. század elején? Melyik időszakban tartoztunk inkább a szellemi élvonalba? Hány kockafejű és hány nem kockafejű Nobel-dijasunk van?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Attila és az erő

"Világbajnok lett hazájában, szülővárosában." Tovább olvasom