Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Iskolapélda

JEGYZET – „Ugyanúgy örökbe lehet fogadni a mártélyi iskolát, ahogyan egy tevét az állatkertben."
Mostantól ugyanúgy örökbe lehet fogadni a mártélyi iskolát, ahogyan egy tevét az állatkertben. Vad ötlet, de a község önkormányzatának nem ez az első meglepő próbálkozása annak érdekében, hogy életben tartsa oktatási intézményét. Az állam az utóbbi tíz évben folyamatosan csökkentette a tanulónkénti normatív támogatást, vagyis egyre kevesebb pénzt adott az iskola működtetésére. Ezt ki kellett pótolni, és nem minden önkormányzat bírta erővel, ezért először a falvak kis létszámú iskolái kerültek bajba. Látszott, a végén úgyis az lesz, hogy ezek az intézmények megszűnnek, a gyerekeknek be kell járniuk a városokba, busszal. Sok helyen ma ez a helyzet. Mártély azzal védekezett, hogy nagycsaládokat hívott és fogadott be, mert a több gyerek révén több normatív támogatás jut. Az intézményfenntartó társulás is mentőöv volt a kicsiknek, plusznormatíva járt az összefogásért cserébe. Csakhogy Mártély és Szegvár együttműködését idén egyik pillanatról a másikra fölmondta a nagyobb település. Ezután hiába szeretett volna a község Fábiánsebestyénnel közösködni, kosarat kapott, és hiába vállalta a helyi református közösség a fönntartást, a püspök nemet mondott. A hódmezővásárhelyi kistérség is elutasította a mártélyi közeledést. Ehhez a vesszőfutáshoz hivatalosan nem volt köze annak, hogy a mártélyi polgármester és a Fidesz kapcsolata megromlott.

Ez persze mindegy lenne, hiszen a hírek szerint az állam jövőre át akarja venni az iskolákat – csakhogy erről ennél többet még nem lehet tudni. Mikor veszi át? Már januárban, vagy csak a következő tanévtől? Vajon az épületek az önkormányzat tulajdonában maradnak-e vagy a szülői társadalmi munkából felújítgatott-tákolgatott mártélyi is az állam vagyona lesz egy tollvonással? Ha eddig nem adta rá oda azt az összeget, amibe kerülnek, és több pénze ezután sem lesz rájuk, az átvétel után fönn fogja-e tartani a kormány az összes oktatási intézményt? Mit jelent az a kijelentés, hogy „nagyon komoly változások lesznek a kistelepüléseken"? Ezek a kérdések biztosan szóba kerülnek minden falusi képviselő-testületi ülésen, megérzések vannak, válaszok nincsenek. Mártélyon kiadták a jelszót: bárhogyan is lesz, éljünk a mának, hogy legalább addig maradjon életben az iskola, ameddig az átvétel ügye letisztul. Nehogy azt mondhassa az állam, hogy ez itt már megszűnt, nincs mit átvenni.

Nem tudom, hogy össze lehet-e szedni 10 millió forintot néhány hónap alatt. Szombaton a pécsi egészségnapon több mint 2500 ember adakozott, 3,7 millió forint gyűlt össze az egyetem javára. Mártélyon csak 1400-an laknak, de egy ekkora közösségnek is lehet nagy ereje. Főleg, ha az utóbbi években arra a meggyőződésre jutott, hogy az iskola minden áldozatot megérdemel, mert „stratégiai ágazat" – ahogy Klebelsberg Kunó idején is az volt az egész országban.

Olvasóink írták

  • 1. Zember 2011. szeptember 21. 13:17
    „"A hódmezővásárhelyi kistérség is elutasította a mártélyi közeledést. Ehhez a vesszőfutáshoz hivatalosan nem volt köze annak, hogy a mártélyi polgármester és a Fidesz kapcsolata megromlott."
    No igen. Bosszú, mindenek fölött. A jegyzetíró jóvoltából ismét tanulgatunk a sorok között olvasni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzeti Vágta

"A Nemzeti Vágta mára minden magyaré lett, már csak ezért is rendeznek kis nemzeti vágtákat szerte az országban." Tovább olvasom