Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Iskolával a lejtőn?

"Ezeregy helyett csak a „nincs" az oka annak, ha Kübekháza iskolájára is lakat kerül. Nincsből viszont sokféle van a Szegedtől húsz-huszonöt perc alatt elérhető zsákfaluban."
Ezeregy helyett csak a „nincs" az oka annak, ha Kübekháza iskolájára is lakat kerül. Nincsből viszont sokféle van a Szegedtől húsz-huszonöt perc alatt elérhető zsákfaluban.

Már a múlté a gázvezeték, a telefon, a csatorna, az aszfaltszőnyeg hiánya Kübeken. De most úgy tűnik, hiába az elmúlt évtized ezeket előteremtő erőbedobása, és az utóbbi néhány esztendőt jellemző ötletes beruházássorozat is. Hiába a polgármester kisgazdaként megszerzett nagypolitikai ismertségének helyire váltása. Hiába a meggyőződés: ötleteiből is megélhet a hátrányos helyzetű település. A helyhatósági önállóskodásnak a kistérségi társulásokkal keverése ugyancsak
hiábavalóságnak látszik. A legfontosabb néhány „nincs" ugyanis maradt.

Kübekházán nincs elég munkahely. Így nincs elég fiatal és gyerek se. Ezért „normatívának" és „támogatásnak" nevezett pénz sincs elegendő. Ez az egyszerű magyarázata annak, hogy Kübekháza lesz Csongrád megye hatvan települése közül a tizenegyedik olyan, ahol nincs, vagyis szeptembertől nem működik általános iskola.

Pénz híján sok jó vásár elmarad – tartja a mondás. De miért most, a nyári vakáció közepén, mintegy váratlanul derül ki, hogy Kübekháza idén nem kapja meg azt a támogatást, amire eddig számíthatott – operettfaluként, illetve a kistérségi mamutiskolához csatlakozó okos, mert pénzt megtakarító településként?

A pályázati rendszerből származó pénz bizonytalan, mint a kutya vacsorája. Ezt most tapasztalhatja a kübekházi operettfaluba készülő közönség, megszenvedi a műfaj népszerűségéből kilenc éven át profitáló, perifériális helyzetéből kitörni igyekvő, országos ismertségre szert tevő község lakossága. Ám e nem várt pénzhiány talán balszerencsés véletlennek is felfogható. Az iskolaügy azonban messzebbre mutat. Azért nem jut pénz a helyi sulira, mert az évek óta „önhibáján kívül hátrányos településnek" minősülő Kübekháza idén hiába pályázott e támogatásra, nem kapta meg. Bevételeiből és más pályázatokból ugyanis igyekezett ötletesen beruházni: például sportcentrumot, társasházi lakásokat építeni, óvodát fölújítani, egészségügyi és szociális centrumot létrehozni, digitális forradalommal megfiatalodni. Ezzel a fejlődéssel azonban megfosztotta magát a jövőt jelentő iskola fenntartáshoz szükséges „önhikis" támogatástól – saját hibáján kívül.

Így növekedik ijesztővé a kübekházi eset. Ezzel a centrum a kistelepüléseknek mintegy azt üzeni: a helyi iskola lejtőre visz. De az a benyomás is megerősíttetik, hogy az önálló arculat, a kitörési pontok keresése helyett inkább szerényen vegetáljanak a végeken.

Olvasóink írták

 • 5. web 2008. augusztus 02. 00:27
  „Véletlenül ne menjen hegy a Mohamedhez? Annyira el van kényelmesedve az emberek többsége,hogy lassan már azt is elvárják,hogy házhoz járjon a tanitó(persze ingyen).De ha azon mulna az iskola sorsa,hogy járuljon hozzá a lakosság az intézmény fejlesztéséhez az meg főleg nem tetszene! Nemhogy bekeritenék a falut!Na igen, vigyük házhoz a munkát a tudományt is a pénzt is! mert lusták vagyunk érte húsz percet utazni! Ha megtiltaná valaki,hogy nemutazhatnak a közeli városba az is baj lenne.Ejnye bejnye!”
 • 4. sevenof9 2008. július 25. 07:19
  „Na igen. Amerika. Az en baratom gyerekei,leen az utonal kozepen laknak, kb 2 orat toltenek a buszon naponta. Mivel minden haznal megall a busz,igy kb egy ora, 1.5 mire beer a suliba. Szerinted megeri?”
 • 3. szidi 2008. július 24. 22:11
  „Szomoró de sajnos ez a realitás.a viágon,még a gazdag országokban is igy van lásd.Amerika.Iskola buszok viszik a gyerekeket.Ez még mindig olcsóbb mint a falu költségvetésének
  70%-át elvivő oktatás.Nem beszélve a tanitás minőségéröl.A gyerekek legalább kitörnek az ingerszegény környezetből.31 évig éltem falun,láttam és tapasztaltam.”
 • 2. pedellus 2008. július 24. 17:25
  „Erről van szó. Okulhatnának belőle a hasonló sorsa ítélt kistelepülések - ha lenne beleszólásuk a dolgokba. Csak nem a "magas" (na jó: középmagas) politika akarja bekényszeríteni a hasonló falvak gyerekeit a szegedi iskolákba?”
 • 1. homer 2008. július 24. 14:16
  „Az utolsó mondatban a lényeg!
  A "rezsim" nem tűri a különutasokat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élet a bűzben

"Szeged az első helyre tudta magát verekedni egy olyan versenyszámban, amire az itt élők közül senki… Tovább olvasom