Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Ismeretlen ismerős

JEGYZET - "Idegenkedtem a gazdasági kényszerrel fenntartott kormányzati találmánytól."
Nem szerettem a „kistérségi többcélú társulást". A körülményeskedő elnevezés miatt is idegenkedtem a gazdasági kényszerrel fenntartott kormányzati találmánytól. Bosszantott, hogy mézesmadzagként használhatta a többletnormatívát. Az erre tapadó önkormányzatokkal és feladatokkal egyre duzzadt a „kistérségi többcélú társulás". Iskolaügyben már szinte mamuttá növekedett. Közben a megye sorvadozott az onnan átszivattyúzott pénz miatt, a települések meg rogyadoztak a normatív támogatás nélkül rájuk rakott újabb és újabb tehertől.

Másképp látta ezt polgármester ismerősöm. Hosszan érvelt, milyen sokféle feladat megoldásához jelentett kulcsot a települések kistérségi társulása. Pozitív példákat sorolt: a pedagógiai szakszolgálat használhatóságától kezdve az orvosi ügyelet megszervezésén át a pályázati pénzcsapok megnyitásáig. Abszolút sikeres zónának Makót és vidékét emlegette. Az ottaniak még ma is úgy látják, hogy sokat hozott ez a közösködés: Makónak 20, a környező településeknek 10 milliárd forintos fejlesztést, a legkisebb falvaknak pedig feladataik kipipálhatóságát. Sőt: arrafelé célzottan – például a csatornázás megoldására – úgy szövetkeztek a települések, hogy a kistérségi határokat átlépték, kreatív módon újrarajzolták. Nos, ez a rugalmasság biztosan siratható. Az ad hoc szövetség akolmelegéből ridegnek, sarkosnak tűnik a történelmi időkből visszahozott közigazgatási alakulat: a járás.

Szeressük vagy sem a járást? Nem egyértelmű a válasz. Mert az átlagember sem tudja még, mit várhat az ismeretlen ismerősnek tűnő hivataltól. A települések sem kaptak elég információt a város és vidéke régi-új szerveződéséről. És a válságos idők változásözönében már a hivatásos hírkövetők sem képesek követni a nyilatkozatokat és cáfolatukat, a korrigált módosításokat. Egy biztos csak: már semmi sincs úgy, mint pár éve!

Olvasóink írták

  • 1. macs 2012. december 16. 14:22
    „Tudja valaki, hogy miben különbözik egymástól a járás és a kistérség? Nekem úgy tűnik az előbbi közigazgatási fogalom, az utóbbi pedig gazdálkodási közösség, ahol az erőket egyesítve, az ott élők érdekeit szem előtt tartva, próbáltak a szereplők előbbre jutni. Miért volt ez ördögtől való?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Azt beszélik

"A konspirátorokat az sem zavarja, ha egymásnak ellentmondó állítások szerepelnek elméletükben." Tovább olvasom