Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Itt a kulcs, és jó napot

JEGYZET - ˝Több mint ezer milliárd forint ment a levesbe – szétterítve a teljes adófizető népességre.˝
„Egyesek már kétszer-háromszor kifizették az autójuk árát, mégsem járt le a hitel. Az ilyen esetekben az autó átadásával a hitelnek vége szakadna, további banki követelés nélkül." Mikor mondta ezt először Lázár János? Ne fogadjon rá nagy tétben, mert még január közepén a hódmezővásárhelyi nyugdíjas lakóparkban tartott rezsifórumon, csak akkor az nem jött át eléggé a sajtón. Pontosabban, ember nem beszélt róla másnap, a nyugdíjasok meg ez esetben nem tekinthetők célközönségnek.

Az államtitkár csütörtök esti, algyői bejelentése azonban már erősen meghatározta a következő órák, napok tematikáját. Miközben nem mondott mást. – Akik az évek alatt akár kétszer megfizették gépkocsijuk árát, de a tőkéből szinte semmit nem tudtak törleszteni, visszaadhassák autójukat, ezzel letudva az adósságot – írta az MTI. Ez teljesen ugyanaz, árnyalva, hogy „a választásokat követően komolyan meg kell fontolni, miként lehet azokon segíteni, akik gyakran munkaeszközként szolgáló gépkocsijukkal jártak így".

Ezt az algyői két bővített mondatot azután szavanként, tudományos alapossággal elemezte a sajtó, és nem feltétlenül jutott közös nevezőre. Azt viszont már megtanultuk, hogy Lázár nem beszél a levegőbe. Amikor 2011 szeptemberében még a Fidesz frakcióvezetőjeként a végtörlesztést bejelentette, az úgy is lett – és több száz milliárdos veszteséget okozott a bankszektornak.

Városa, Vásárhely adósságát sokallva alkudozni kezdett a hitelező bankkal, és amikor kosarat kapott, nem állt meg. Mára gyakorlatilag nincs önkormányzati adósság, több mint ezer milliárd forint ment a levesbe – szétterítve a teljes adófizető népességre. A csak takaróig nyújtózkodó települések vezetése meg veri a fejét a falba, és tűri a balfék minősítést, amit persze faluhelyen férfi nemi szerv szókapcsolattal használnak inkább.

Lázár választásokat követően megfontolandó javaslata persze még képlékeny. Azon túl, hogy csak egészen extrém estekre lehet igaz a már kétszer kifizette és a tőke alig csökkent kitétel, ráadásul ezt a kis ügyszámot még tovább mérsékli a munkaeszközként szolgáló szűkítés. Ebbe biztosan nem rokkan bele egyetlen bank vagy lízingcég sem, talán ennek is köszönhető, hogy nem lett akkora az ijedtség. A bankárok csak abban bíznak, hogy lesz szavuk a végleges feltételek kimunkálásában.

Remélik, hogy nem úgy zajlik majd az egész, mint ahogy a január közepi vásárhelyi rezsifórumról szóló tudósítás – meg nem hallott – autóhiteles bekezdésének az alcíme: itt a kulcs, és jó napot.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs választás

˝Kevés lesz, mint Az ördögűzőben a rezsidémon.˝ Tovább olvasom