Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Itthon nyaralunk

JEGYZET - "A többség legfeljebb álmában utazik."
A magyar lakosság kétharmada sehová sem ment nyaralni tavaly, mert nem volt rá pénz – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből. Csökkent a többnapos belföldi utazások száma és időtartama, a külföldi utazások száma viszont csak enyhén, 0,9 százalékkal esett vissza. A KSH szerint a többnapos belföldi turisztikai utakra tavaly a lakosság 258 milliárd forintot költött, ami folyó áron hasonló, mint az egy évvel korábbi érték.

A statisztikai adatok mögé nézve: van egy tehetősebb – de egyre inkább spórolós – társadalmi réteg, amely továbbra is megengedheti magának, hogy a vakációban elutazzon valahová. A többség viszont legfeljebb álmában utazik, esetleg bekapcsolja a tévén valamelyik ismeretterjesztő csatornát, hogy egzotikus tájakkal, más kultúrákkal ismerkedjen. A szülők örülnek, ha egy-két táborba be tudják fizetni a gyermeküket, és augusztusban jön az újabb, sokkoló költség; fel kell készülni az iskolakezdésre.

Ha már nyaralásra nem futja, érdemes fölfedeznünk a helyi látványosságokat. Van nekünk egy Szeged főutcájaként is emlegetett Tiszánk. Bár – ahogy erről a napokban írtunk – a vízi, vízparti élet néhol messze elmarad a régi időktől, a folyó körül kiváló pihenőhelyek várnak. Van a jó napjaiban „mini Balatonként" funkcionáló Körös-torok, és ott a csodaszép mártélyi Tisza-holtág – csak hogy néhány nyaralóhelyet említsek Csongrád megyéből. És a fesztiválokról, falunapokról, csapatépítő találkozókról, bográcsozásról, sörözésről még nem is beszéltem... Ínséges időkben fölértékelődnek ezek a programok – legalábbis a lakosság kétharmadának.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázálom

˝Nem laza elszólások, hanem pontosan célzott üzenetek.˝ Tovább olvasom