Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Jár nekünk a jobb

"...a józan ész azt mondatja: nem sok realitásérzékről tanúskodik a kórházi étkeztetés változásával kapcsolatos kampány."
Egy szép, nagy, ropogósra sült csirkecomb, négy szem héjában főtt burgonyával, egy-egy kupac párolt brokkolival és sárgarépával kínálja magát a tányérról. Szerepel még egy zölden ragyogó, hatalmas szőlőfürt és egy pohár ivólé is a tálcán. A nyálelválasztó mirigyeket rögtön aktivitásra ingerlő gusztusos fotó persze nem a való világban, mondjuk szegedi klinikán készült, hanem azon a hirdetésen látható, amelynek segítségével a szaktárca 48 millióért népszerűsíti a lapokban az egészségügyi reform áldásait. Ablakon kidobott pénz. Több mint nyolcvanhétezer beteg egy teljes napi étkeztetését fedezné.

„A gyógyulás egyik feltétele a megfelelő táplálkozás. A vizitdíjnak és a kórházi napidíjnak köszönhetően idén novembertől kétszeresére tudjuk emelni azt az összeget, amit a kórházak a napi étkeztetésre fordítanak. A vizitdíj és a kórházi napidíj azt jelenti: mindenkinek jár a jobb ellátás" – szól a PR-szöveg.

Aztán az ember számolni kezd. Élelmezési vezető legyen a talpán, aki napi 550 forintos normál fejkvótából kihoz egy ilyen „álomebédet", sőt a kötelező reggelin és vacsorán kívül még egy joghurtos, müzliszeletes vagy friss gyümölcsös „napközbeni kisétkeztetést" is bevállal. Miközben szívem szerint drukkolnék Horváth Ágnesnek, hogy végre sikerüljön tisztább viszonyokat teremtenie az egyik legkorruptabb és a rendszerváltozás óta mindannyiszor megreformálhatatlannak bizonyuló ágazatban, a józan ész azt mondatja: nem sok realitásérzékről tanúskodik a kórházi étkeztetés változásával kapcsolatos kampány. Egyelőre vágyálomnak tűnik, hogy minden beteg tápláltsági állapotát dietetikus szakértő mérje fel, hiszen az intézmények többségében hatszor-nyolcszor annyi beteg jut egy szakemberre, mint kellene. Az ebédnél kínált kétféle választható menü legfeljebb a komfortérzetet javíthatja, a beteg állapotát aligha.

A kampány talán legszerencsétlenebb momentuma: arra biztat, ha úgy érezzük, a kórházi ebédünk nem felel meg a felsorolt követelményeknek, forduljunk az Egészségbiztosítási Felügyelethez. Marginális kérdés ez ma az ezer sebből vérző egészségügyben, de tematizálni lehet vele egy időre a közbeszédet. A médiapolitizálás tipikus este.
Ennél jobbat érdemlünk.

Olvasóink írták

 • 2. ditti 2007. december 04. 14:58
  „Sajnos ma sok ember tényleg csak fényképen lát ilyen ebédet. Ezeket az embereket meg lehet fogni ezzel a reklámmal!
  De könyörgöm ha az ember beteg akkor azért ne az legyen az első, hogy két menüből válasszon a kórházban!
  Ez megint csak olyan szoci módi: presztizsberuházás, nesze semmi fogd meg jól az embereknek!”
 • 1. suhym 2007. december 04. 10:25
  „"Ennél jobbat érdemlünk."

  Igaz!!!
  Gratulálok a korrekt, lényeget megfogó cikkhez!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egység és kétség

"Tizenhét év alatt érett meg, és az európai parlamenti választások után egyértelmű lett: a romániai… Tovább olvasom