Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Jégen futás

JEGYZET - "Úgy tűnik, fénysebességre kell kapcsolnia jégen futásban a kormánynak."
Aki vékony jégen fut, annak a gyorsaság a biztonság – hagyta el az örökérvényű bölcsesség miniszterelnökünk száját tegnap az Idősügyi Tanács ülésén, ahol megemlítették neki, hogy kissé talán gyors a minden szinten zajló átalakítások tempója. Mi tagadás, kapkodhatja a fejét, aki nyomon szeretné követni az óráról órára változó, erősen improvizatívnak tűnő jogszabálytervezeteket és kormányzati ígéreteket – elég, ha csak a felsőoktatási keretszámok ügyére gondolunk.

Pénteken benyújtották, hétfőn már el is fogadta a parlament azt a törvényt, ami arról szól, hogy jövő év közepétől nem kaphat egyszerre nyugdíjat és bért is a közszférában dolgozó munkavállaló. Mindezt azok után, hogy korábban a kormány azt ígérte a krónikus munkaerőhiánnyal küzdő egészségügyi dolgozóknak, mindez rájuk nem vonatkozik majd. Látható, mennyit érnek ezek az ígéretek. A megszavazott törvény szerint ugyanis a rendelkezés alól nincs kivétel. Amikor ezt szóvá tették a kormányfőnek az Idősügyi Tanácsban, a legújabb improvizáció úgy szólt: megemelik a nyugdíjas korú orvosok bérét, hogy ne keressenek kevesebbet, mint amikor két forrásból kaptak juttatást. Így majd dolgoznak tovább, nem lesz az eddigieknél is nagyobb gond az ellátással. Az ígéret persze ingyen van, a törvény meg mást mond. Tudják ezt a diákok, és vélhetően tudják az egészségügyi dolgozók is, akiktől mellesleg a korábban beígért bérpótlékot is elvették az egészségügyi salátatörvényről megtartott hétfő éjszakai szavazáson.

A kiskapu az lehet, ha a nyugdíjas korú orvosokat, nővéreket mondjuk megbízási szerződéssel foglalkoztatják tovább. De az kérdés, lesz-e erre keret az amúgy is kiszipolyozott klinikákon, kórházakban, rendelőintézetekben. Ha nem lesz, akkor nem tudni, ki fogja gyógyítani a betegeket, hiszen a 30-50 éves korosztály szinte teljes egészében hiányzik az egészségügyből, mivel külföldön dolgozik jó pénzért.
Úgy tűnik, fénysebességre kell kapcsolnia jégen futásban a kormánynak, mert különben elmerülnek a jeges vízben. A baj az, hogy magukkal rántják az embereket is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színházi nemzet

"Az igazi – elismerem, provokatív – kérdés szerintem az, hogy a politika képes lesz-e fölnőni egyszer ehhez a színházhoz." Tovább olvasom