Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Jégfogságban

"Ám a hajó veszélyhelyzete egyben figyelmeztetés is – lám, száz- és százmilliókat kell mozgósítani a felújításhoz, ha egyszer eltűrjük, hogy rozsda, szél, eső marja szét értékeinket. Így aztán a Szőke Tisza ürügyén hadd említsek meg két olyan városképi jelentőségű kincsünket, amit már évek óta csak szánakozva szemlélünk."
Szakmai befektető vásárolta meg a tápéi téli kikötőben haldokló, egykor – Szőke Tisza névvel az oldalán – a szegedi belvárosi Tisza-szakaszt ékesítő hajót. Ez a jó hír. Hiszen ki mástól, mint egy hajókból és hajókért élő cégtől várhatjuk el: megment egy olyan múltidéző értéket, ami annyira a szegediek szívéhez nőtt.

A baj csupán az: a mi kis magyaros világunk már csak úgy van kitalálva, hogy egy rövidke percre sem adhatjuk át magunkat a felhőtlen boldogságnak. Fent nevezett Szőke Tisza ugyanis mostanság éppen fosztogatók célpontja lett. Lám, akad ember, akit télnek, hidegnek, de leginkább befagyott víznek örvendve kap el a munkaláz, s ha kell, jégen csúszkálva kockáztatja biztonságát, csak rombolhasson. Szerencsére az olvadás véget vet eme kalózakcióknak, így aztán a Szőke Tiszából csak marad annyi, amennyit még érdemes drága pénzen felújítani.

Ám a hajó veszélyhelyzete egyben figyelmeztetés is – lám, száz- és százmilliókat kell mozgósítani a felújításhoz, ha egyszer eltűrjük, hogy rozsda, szél, eső marja szét értékeinket. Így aztán a Szőke Tisza ürügyén hadd említsek meg két olyan városképi jelentőségű kincsünket, amit már évek óta csak szánakozva szemlélünk. A Hági étterem kerítésén bekukucskálva éppen úgy csupán a düh forr bennünk, szegediekben, mint mondjuk a régi Hungária (lánykori nevén: Kass Szálló) mellett elsétálva.

Különösen ez utóbbi építmény kínhalála elborzasztó, hiszen elmúlt harminc esztendeje, hogy lakatot tettek minden ajtajára. Vagyis él Csongrád megye székhelyén olyan iskolatáskát cipelő lurkó, akinek már a szülei sem hallgathatták, hogyan is húzta a vendég fülébe a zenét a Hungi prímása.

Ha valaki ellátogat Tápéra, egy szempillantás alatt felmérheti: a Szőke Tisza harminc esztendőt nem bírna ki. Szurkoljunk hát – legalább ezt a telet élje túl, s új gazdái elkezdhessék a felújítás szépséges munkáját. Hogy aztán a Hági meg a Hungi mikor lesz oly szerencsés, hogy őket is felfedezi egy szakmai befektető? Reméljük, olvadást hozó szép tavaszunkon már erre is kínál valaki választ. No, persze 2006 tavaszára gondoltam...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kölcseynk két szeme

"Csak remélhetem, akik mostanában kapják a Kölcsey-érmet, nem fél szemmel nézik a világot, és nem… Tovább olvasom