Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Jeles Szegednek

"Örömmel jelenthetem: tegnap óta már az Európa Tanács legrangosabb kitüntetése, az Európa-díj is bizonyítja, nem csupán a szegedi lokálpatrióták érzik úgy, hogy e kontinens egyik legszebb, legélhetőbb városában laknak."
Nincs még egy települése kerek e világnak, ahol oly fiatalon megtanulnák a lurkók több európai főváros nevét, mint Szegeden. Szinte csak gügyög a gyermek, amikor már Londont, Párizst, Bécset, Brüsszelt emlegeti. E fővárosok nevével szembesül ugyanis, ha a nagykörúton ismerkedik városával. Később persze azt is megtudja, miért is keresztelték el a körút egyes szakaszait a híres-neves városokról, mennyi segítséget kapott Szeged Európától, amikor a XIX. században, feleszmélvén a Tisza pusztításából, polgárai megkezdték a város újjáépítését.

Nem kell hát egészen az egyetemi diplomáig, uniós kurzusokig nőnie egy szegedi polgárnak ahhoz, hogy átérezze, szülőhelye milyen sok szállal kötődik a kontinenshez. S persze büszkeségét sem kell takargatnia, ha a város és Európa viszonyát elemzik, mivel a Tisza királynője, palotás Szegedünk maga is ezernyi ajándékkal lepte meg Európát. A városban előállított termékek – gondoljunk csak a Pick szalámijára, az angol, francia, német konyhák szekrényeiben is pirosló, Szegedről elszármazó paprikára – éppúgy Európát teszik gazdagabbá, ízesebbé, mint ahogy a földrész szellemi vagyonának gyarapításához is nagyban hozzájárultak a városban élő tudósok, alkotók.

Szent-Györgyi Albert professzor nevét nem csupán a tudományokban nagyon járatosak ismerik, a szegedi biológiai kutatóintézet, az egyetem híre is régen átlépett már számos határon. Ha pedig valaki egyszer megfestené az európai művészet hatalmas tablóját, élénk színekkel ábrázolhatná a város szabadtéri játékát, színházát, balettjét, a festőit, szobrászait, építészeit, zenészeit, íróit, költőit, színészeit.

Ennyi érték hogyan is fél el egy mindössze 280 négyzetkilométeres területet birtokló településen? Ja, kérem, szögedi csoda ez. Mint ahogy a város újjászülető képessége, nyitottsága is elismerésre méltó, akárcsak az a gondoskodás, amivel Szeged magához tudja ölelni mindazokat, akik szeretettel közelítenek hozzá.

Hogy e cikk írója, lelkesedését sem titkolva, nagy-nagy túlzásokba esett, amikor mondatait fogalmazta? No, de kérem, hol itt a túlzás? Örömmel jelenthetem: tegnap óta már az Európa Tanács legrangosabb kitüntetése, az Európa-díj is bizonyítja, nem csupán a szegedi lokálpatrióták érzik úgy, hogy e kontinens egyik legszebb, legélhetőbb városában laknak. Egy olyan városban, amelyik jelesre vizsgázott az unió szigorú zsűrije előtt. Egy olyan településen, amely őrzi értékeit. És amely települést értékként kell megőriznünk utódainknak, országunknak, díjjal jutalmazó Európánknak is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyugvás?

"Csak remélni lehet, hogy békét áhít ebben az országban – legalább a többség. Ezért ez a… Tovább olvasom