Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Jellemző

JEGYZET - "Az újságíráshoz is mindenki ért, mint a focihoz – és ebben egyáltalán nem vétlenek az újságírók."
Jellemző! – közölte megvetően eddig békésnek mutatkozó ismerősöm a végkövetkeztetést, miután valósággal nekem támadt: mi az, hogy éppen most éppen azt írjuk meg, hogy első helyezést ért el Szeged az Energiaklub Napkorong Bajnokságán. (Ez azt jelenti, hogy a lakosságszámhoz viszonyítva itt a legnagyobb az összes napkollektor-felület és a napelemek kapacitása.) Néztem bután. Vajon miért nem lehet büszke erre az elsőségre a napfény városának bármely polgára?

Kiderült: az illető azt olvasta valahol, hogy a szegedi egyetem is hozzásegítette a naperőműves beruházásával „azt a céget" az extraprofithoz. Melyik céget? „Hát a Simicskáét, amelyikben a Viktor veje a vezér!"

Régóta tudom, hogy az újságíráshoz is mindenki ért, mint a focihoz – és ebben egyáltalán nem vétlenek az újságírók. Most is az történt, mint annyiszor a jelenlegi hazai médiában, hogy a valóságról vétkes felületességgel írtak sokan, és mi tagadás, akadnak, akik felületesen is olvasnak. Mindezek miatt szükséges itt leszögezni, hogy a szegedi egyetemnek nem sok beleszólása volt abba, ki végezze el a napenergia-beruházást – bárha az intézmény volt a beruházó. Nincs itt mód részletezésre, de tény: a közbeszerzési pályázaton az egyetem a szegedi KÉSZ Zrt. legolcsóbb ajánlatát tette az első helyre, ám ezt a harmadiknak kihozott, akkor még (2011-ben) E-OS Innovatív Zrt. (a mai Elios Innovatív Zrt.) megtámadta a Közbeszerzési Döntőbizottságnál. És nyert, hiába érvelt az egyetem képviselője korábbi döntése szerint a KÉSZ mellett. Ha érvénytelenné nyilvánítják és újra kiírják a pályázatot, elveszett volna az európai pénz. Inkább belenyugodtak a KD-verdiktbe.

A napokban az derült ki, hogy az Elios nem fizette ki a munka legnagyobb részét elvégző Asianet nevű céget, amely ezért beperelte. A bíróság meghallgatja az ügyben az Elios vezető tisztségviselőjét, Tiborcz Istvánt, aki pár hete – van-e a honban, ki ezt ne tudná – Orbán Viktor veje. Az Elios a Közgép (Simicska) „leánya" volt, de ez év június 3-ától a Közgépnek nincs benne tulajdonrésze. Amikor még volt, a szegedi munka nagyobb részére nem alvállalkozói szerződést kötött az Asianettel, hanem szállítóit, ezzel kicselezte a szabályt: a beruházó csak akkor fizet a fővállalkozónak, ha az alvállalkozó igazoltan ki van fizetve. Az Asianetnek alighanem annyi... Az Elios tulajdonosai viszont tavaly 200 milliónyi osztalékot vettek ki – pont ennyit követel tőlük a „nemalvállalkozó" alvállalkozójuk.

Szép történet. Az átlátszó.hu tényszerűen és részletesen megírta, de vannak portálok, amelyeket zavar a betűtenger, és mi tagadás, vannak olvasók is, akiket ez dettó zavar. Ezért konklúzióznak: Jellemző!

Olvasóink írták

  • 1. csonakos 2013. szeptember 28. 09:22
    „Van ma hazánkban valami ami nem hasonlóan zajlik?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Levelet hoz a posta

"Itt mindenki egyszerre tettes és sértett." Tovább olvasom