Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Jó barátok

JEGYZET - ˝Sok tekintetben egyezik˝
Politikai szempontból a két ország álláspontja sok tekintetben egyezik, ugyanis mindketten fontosnak tartjuk a stabilitást és a biztonságot – hangsúlyozta a türkmén elnök Budapesten. Gurbanguly Berdimukhammedow az Európai Unió tagállamai közül elsőként tőlünk kapott meghívást. Láthatóan élvezte, amikor a feszengő Áder János katonai tiszteletadással fogadta a budai várban.

Az ötmillió lakosú, hazánknál ötször nagyobb területű és óriási szénhidrogénkinccsel rendelkező Türkmenisztánról eddig jobbára csak akkor hallottunk, amikor a jó üzlet reményében járt ott valaki. A hírhedt diktátor, a Szovjetunió felbomlásakor kommunista pártvezérből türkménbasivá avanzsált Szaparmurat Nijazov olyan állhatatosan szolgálta a közt, hogy 21 éves országlása alatt 3 milliárd dollárt kuporgatott össze. Minden türkmének atyja már a hónapokat is a családtagjairól nevezte el. Miközben az ország bevételeit emlékműveire és szülővárosa, Asgabat fejlesztésére fordította, a máshol élők szinte nyomorban tengődtek. Bár ingyenes víz-, gáz- és áramszolgáltatást adott népének, a lepusztított közműrendszerben gyakorivá váltak a kimaradások.

2006-os halála után utóda, Berdimukhammedow nyitott ugyan, de Türkmenisztánt továbbra is autokratikus államnak minősítik. Kérdéses a vallásszabadság megvalósulása, a hatóságok szigorúan felügyelnek minden vallási és civil csoportot, és annyira korlátozó a jogi környezet, hogy több szervezet inkább illegalitásban tevékenykedik.

Előnyös üzleteket persze akár az ördöggel is lehet kötni. Amíg a regnáló magyar politikai elit a francia Riviérára, csehországi fácánvadászatra, londoni shoppingolásra, svájci sítúrára jár, addig röhöghetünk, amikor a keleti nyitásról papolnak. Akkor aggódjunk, ha azzal buknak le, hogy a Kara-kum sivatagban tevegelnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizsgadrukk

˝Végső soron a tanárok is vizsgáznak.˝ Tovább olvasom