Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Jó öreg útlevél

"Állunk a magyar–horvát határon, kezünkben a pár évvel ezelőtt kiváltott, kék színű útlevél, és várjuk, majd csak belenéz valaki. Odagördülünk az ablakhoz, és valóban belenéznek a határőrök, úgy egy másodpercet fordítanak az egészre, a magyar oldalon. A másikon annyit se."
Állunk a magyar–horvát határon, kezünkben a pár évvel ezelőtt kiváltott, kék színű útlevél, és várjuk, majd csak belenéz valaki. Odagördülünk az ablakhoz, és valóban belenéznek a határőrök, úgy egy másodpercet fordítanak az egészre, a magyar oldalon. A másikon annyit se. Jöhettünk volna személyivel is, de a múlt rendszernek sikerült belénk nevelni: útlevél nélkül egy tapodtat se.

Az útlevél mítosza már csak egy idősebb korosztály sajátja. Régen akkor is kiváltották sokan, ha nem akartak utazni sehová, mondván, jó, ha ott lapul a fiókban, sosem lehet tudni, mikor kell vele futni egy bizonyos irányba. Majd – a rendszerváltás felé haladva az időben – azért jött jól egy kék színű úti okmány, mert utazás nélkül is kemény valutához lehetett jutni általa, hogy aztán otthon rejtegessük és „kamatoztassuk" a pénzt. Anélkül is sokat fialt, hogy bankba vitte volna az ember. Akkoriban váltak nagy utazókká azok az öregek is, akik korábban ki sem tették a lábukat a falujukból: elfértek a hátsó ülésen, amíg az egy napos osztrák úton megvette a család fagyasztót.

Az útlevél gyors megszerzésével is lehetett hivalkodni: ha a feledékeny egyén például jól ismerte a köztársasági megbízottat – ez az intézmény az Antall-kormány idején működött –, akkor egy nap alatt megkaphatta a passzust. Sokan sportot űztek abból, hogy nyaralásra bepakolt családdal előbb a fővárosba mentek az útlevelekért. Ma már megszűntek a kiskapuk: öt munkanapon belül nem szerezhető meg a dokument.

És emlékszem olyan időszakokra is, amikor drasztikusan emelkedtek az illetékek: ekkor családostul járultak az ügyintézők elé az emberek, akkor is újat kértek, ha a régi még le sem járt. Utoljára 2003-ban élt át az ország egy ilyen útleveles rohamot, az öt évre kiváltott okmányokat jövőre kell megújítani, lesz is megint sorállás az okmányirodákban. Mert az útlevélre még egy ideig szükségünk lesz, nem uniós európai országokba, más kontinensekre nélküle nem mehetünk. Ma még beláthatatlan, hány évig marad fenn a jó öreg úti okmány.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szolidaritás

"Ez a brutalitás, akármilyen következtetésekre jutott is feltárása nyomán az újságírónő, a nyitott… Tovább olvasom