Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Jó utat!

JEGYZET - "Nem mindegy nekünk, hogy ki kit csap be, ki fizeti a legújabb parasztvakítást, csak normális aszfaltút legyen alattunk?"
Megterveztük, megépítjük – harsogja az autópályákat, főutakat soroló plakáterdő és a közrádió reklámja. Nehéz úgy dicsérni az útépítőket, hogy közben elhallgatjuk, az uniós forintmilliárdok nélkül mindez nem jöhetett volna létre. Miért? Mert az egyszerűen nem illik bele a kormányzati koncepcióba. Pontosítok, abba igen, de a propagandába nem. Merthogy a másik szabadságharcos fronton a kormány Brüsszelt Moszkvával állítja párhuzamba, amelyre ezentúl nem hallgat, mert csak a magyar érdekeket képviseli. Meg telekürtöli a sajtót, hogy a szabálytalanságok miatt nem bírságot fizettetnek velünk, hanem – mert a felelős államtitkár ezt is rekordidő alatt elintézte – másra költhetjük el a levont milliárdokat. Addig is majd az államkasszából egészítik ki a fejlesztések árát. Tévedés ne essék, nem a kormány saját kasszájából, hanem a mi közös adóforintjainkból!

Vagy vegyük azt a rafinált helyzetet, hogy az állam kicselezi magát, vagyis dehogy! Bennünket. Szóval kitalálta a kormányzat, hogy ha nincs pénze például utakra, megkeveri a kártyákat. A „zemberek" úgyis a rezsicsökkentéssel vannak elfoglalva, nem érdekli őket faktorálás meg államkötvény. Pedig ha jobban mögé nézünk, a faktorálás annyit jelent, hogy a kormányzat az állam és a cégei közé beiktat egy szintén állami közvetítőt. Vagyis az állam minimális pénzt fizet a sztrádák és az alsóbbrendű utak fenntartásáért. És itt jön a csavar, rákényszeríti a saját cégeit, hogy a közvetítőnek adják át az állam tartozását, ha pénzt akarnak látni. Persze a közvetítő bolond lenne kifizetni a teljes adósságot, hanem csak annak mondjuk a kilencven százalékát. Az állam máris keresett tíz százalékot, mert a közvetítő cégnek ennyivel kevesebbet kell utalnia. Mindenki jól jár, a rendszer működik, felújítják az útjainkat. És nem ezt akarjuk? Nem mindegy nekünk, hogy ki kit csap be, ki fizeti a legújabb parasztvakítást, csak normális aszfaltút legyen alattunk?

Olyan ez, mint a magyar foci, hiszen mintha ott sem arról beszélnénk, ami a valóság. Állandóan temetjük a csapatot, ugyanakkor a felhők fölött járunk, és csak a győzelmet fogadjuk el tőlük. Le kellene már szállnunk a földre, már csak azért is, mert ott vannak az utak. És tisztelt képviselő urak és hölgyek, ha a Parlament felé autóznak a sztrádán, jusson eszükbe, milyen volt a régi ötös vagy hatos úton száguldozni! Persze nem várom, hogy elismerik a különbséget, mert az nem illik bele a koncepcióba.

Olvasóink írták

  • 2. v.imre 2013. szeptember 11. 11:00
    „Nem tudok nyugvópontra térni a jegyzet szükségtelensége felett. Az EU által a 2008-13-ig tartó költségvetés ciklus bizonyos hibáira hivatkozva tartott vissza valamennyi pénzt, amit most - hogy legyen látszata - 5% levonással visszaadott. Ezt a pénzt kell most hirtelen jóváhagyott, sorára váró műszakilag, tervszinten előkészített beruházásra fordítani. Kormányszinezettől függetlenül készen állnak az autóutak felújítás tervei, amelyeket most előtérbe lehet helyezni. Nincs autós, közlekedési szakember az országban, aki ne várná a kétszámjegyű útjaink felújítását. Mert útjaink rosszak, lestrapáltak, felújításra szorulnak. Több ezer kilométer hosszan. Erre jön ez a jegyzet "megint ezek a narancsosok" mélyértelmű fogalmazással. Mi értelme ennek?”
  • 1. v.imre 2013. szeptember 11. 10:04
    „"...Megterveztük, megépítjük - harsogja az autópályákat, főutakat soroló plakáterdő és a közrádió reklámja. Nehéz úgy dicsérni az útépítőket, hogy közben elhallgatjuk, az uniós forintmilliárdok nélkül mindez nem jöhetett volna létre. Miért? Mert az egyszerűen nem illik bele a kormányzati koncepcióba. ..."

    Egyem a drága lelkét, ez az útépítés koncepció nem 2010-ben kezdődött. Lásdd, áll már a híd Szekszárdnál a Duna felett egy még nem létező autópálya részeként. Áll a Kőröshegyi völgyhíd egy szikkadó érnek nevezett három verébugrás szélességű vízfolyás felett és állnak a díszburkolatok (...) Műszaki előkészítettség tartalmát tekintve mi értelme éppen a mostani kormányt cseszegetni érte, mintha ők tehetnének erről a folyamatról?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szőregi piszkos tizenkettő

"Vélhetően Rózsavölgyi Józsefnek sem lesz természetes a mosolya." Tovább olvasom