Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 14°C | 27°C Még több cikk.

Jog vagy kegy?

JEGYZET - "Nincs az a kegy, amiért az átkosban is meghurcolt lelkész befogná peres száját."
Ha teszem azt, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséghez tartoznék, rendkívül el lennék keseredve, hiszen a kétharmados törvényhozók most készülnek véglegesen megfosztani ezt a vallási közösséget (is) egyházi mivoltától. Amúgy katolikus vagyok, a kör közepén állok a nyertesek között. És mégis rettenetesen dühös vagyok. Ki álljon ki a gyengébbekért, ha nem a legerősebbek? A bárányok viszont hallgatnak.

Nem kérdés, hogy hozzá kellett nyúlni az egyházügyi törvényhez, meg kell szabadulni azoktól az álegyházaktól, amelyek csupán gazdasági előnyök szerzése használták egyházi státuszukat. Az új feltételeket megismerve a korábban bejegyzett több mint 300 közösség közül 82 kérelmezte egyházként történő regisztrációját december 20-áig. Rendkívüli felelősség eldönteni hogy kik közülük az „igazak" és kik nem. A Magyar Tudományos Akadémia nem is fogadta el az erre szóló felkérést, passzolt az igazságügyi minisztérium is. A politikusoknak viszont nincsenek skrupulusaik. Az először az év végén keresztülvert törvényben mindössze 14 vallási közösséget ismertek el egyháznak. Mivel a kormánypártok az utolsó pillanatban is belemartak a törvény húsába, az Alkotmánybíróság visszaküldte a jogszabályt a parlamentnek. Lett idő az újabb szorongásra és kijárásra, újabb 17 vallási felekezet kaphat egyházi státuszt. Hogy miért pont ennyien és miért pont ők? Csak. Lukács Tamás, a módosítást előkészítő vallásügyi bizottság elnöke nem is rejtette véka alá: nem elég a törvénynek megfelelni, a parlament kegyként adományozhatja az egyházi státuszt annak, akinek akarja. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek nem akarja – hogy az egyházakat megillető támogatás híján veszélybe kerülnek a hajléktalanokat és időseket ellátó intézményei, a szegény, a cigány, a gyámolításra szoruló gyerekeket oktató iskolái (köztük a két szegedi is), kit érdekel. A hajlíthatatlan, nagy, fehér szakállú vezetővel, Iványi Gáborral lehet a baj. Nem paríroz, és nincs az a kegy, amiért az átkosban is meghurcolt lelkész befogná peres száját. Talán nem véletlen, hogy a kilencvenes évek elején őt kérte meg Orbán Viktor, hogy keresztelje meg két legidősebb gyermekét, Ráhelt és Gáspárt. Iványi Gábor mit sem változott azóta.

Pár napja adtam be az adóbevallásomat. Az 1 százalékos felajánlásomat a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek adtam. Valamirevaló katolikusként így nyugodt a lelkem.

Olvasóink írták

 • 7. s3307 2012. február 24. 11:29
  „A Magyar Evangélikus közösséget kizárni a vallási kategóriából valóban valami fatális tévedés vagy rövidlátó gondolkodás,hisz azok az emberek akik sérült fogyatékos gyerekekkel foglalkoznak és segítik őket a társadalomba be illeszkedni,csak azért mert a kormány "kegyet"gyakorol bűn és szégyen a mai kormányra.”
 • 6. tuskóhopkins 2012. február 22. 12:42
  „5. achilleus, szívesen. Hozzátéve: az MTA, Pálinkással az élen, igen rokonszenvesen félreállt, vállalva, hogy nem feladata vallási ügyekben dönteni. A politika meg csak vállalja szépen, amire szegődött: hogy döntései - maszatolják bárhogy - politikaiak.”
 • 5. achilleus 2012. február 22. 12:02
  „4. tuskóhopkins 2012.02.22. 11:23
  Köszönöm a felvilágosítást, erről nem volt tudomásom.”
 • 4. tuskóhopkins 2012. február 22. 11:23
  „2. achilleus, a válasz mégsem ennyire eccerű:
  "Az első körös 14, regisztráció nélkül elfogadott egyház mellett a második körben a Fidesz-KDNP 85 egyházból mindössze 17-ről vélte úgy - az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság helyett az egri frakcióülésen! -, hogy teljesítette a kritériumokat, miközben továbbra sincs semmilyen elfogadható indoklás, miért éppen ezeket a vallási közösségeket terjesztették be. A kérelmek áttekintése után az LMP az összes olyan felekezet felvételét javasolta a törvény mellékletébe (szám szerint további 28-at), amely megfelelt a törvényi előírásoknak, de ezeket a kormánypártok szinte kivétel nélkül lesöpörték az asztalról, objektív indoklás nélkül."
  (http://os.mti.hu/hirek/73634/lmp_egyhazi_torveny-vissza_a_kozepkorba-2_resz)”
 • 3. tuskóhopkins 2012. február 22. 10:58
  „Le a kalappal! Példamutató bátorsággal, tájékozottsággal megírt jegyzet. Sok ilyet még.”
 • 2. achilleus 2012. február 22. 10:51
  „" újabb 17 vallási felekezet kaphat egyházi státuszt. Hogy miért pont ennyien és miért pont ők? Csak."

  A válasz tényleg egyszerű, de nem az hogy "csak", hanem mert ennyien adták be a kérvényüket a jogszabály alapján. Hogy a többiek miért nem tették, tőlük kellene megkérdezni, talán mert nem teljesítették a feltételeket. Egy kivétellel nem nagyon nyilatkoznak, ez pedig Iványi Gábor, aki ezek szerint mégsem "metodista lelkész", mint ahogyan ezerszer említették, még ha örökösének is vallja magát a Wesley hagyományoknak, ennek ellenére egyháza mégsem csatlakozott a magyarországi Wesley-szövetséghez. http://hu.wikipedia.org/wiki/Metodizmus A szerzőnek mint katolikusnak azért idéznék egy jól ismert krisztusi mondást: "Add meg a Királynak ami a Királyé, és add meg az Istennek ami az Istené". És nem bocsátkoznék további következtetésekbe Iványi hozzáállásával kapcsolatban, sejthető mi az, amit nem érzek helyénvalónak.”
 • 1. mirr-murr 2012. február 22. 10:50
  „Nagyon szép és igaz írás, gratulálok a szerzőnek.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyon nagy böjt

"Kezdődik, pontosabban már megkezdődött a böjt." Tovább olvasom