Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Jogsi

JEGYZET - "Ez a vizsga olyan, ahol csak két minősítés létezik: átment vagy nem."
Egy öregecskedő kocsi árába is belekerülhet egy jogosítvány megszerzése, ha nincs érzéke az illetőnek az autóvezetéshez, nem szorgalmas, ám annál izgulósabb. Alaphangon 80–100 ezer forint a tanfolyam díja, ám ha elméletből repetázik a tanuló, az alkalmanként 6000-et kóstál, a forgalmi vizsga 11 ezret. És akkor még nem számoltuk bele a pluszórákat, amelyeket nem árt venni a gyakorlati oktatótól. Drága mulatság manapság az áhított vezetői engedély megszerzése. Bizonyára a magas költségek és a családi büdzsék helyzete is oka lehet annak, hogy Csongrádban 30 százalékkal visszaesett a tanfolyamra jelentkezők száma.

Amikor két éve a Nemzeti Közlekedési Hatóság háromszorosára emelte a forgalmi pótvizsgák árát, azzal indokolta a döntést: kívánatosnak tartja, hogy a vizsga megbecsülése javuljon, csökkenjen az indokolatlan vizsgapróbálkozások száma, rákényszerítse a tanulót a jobb felkészülésre, a képző szerveket a hatékonyabb oktatásra, ezzel javítva a közlekedés biztonságát. Ez mind szép és helyes, ám az autósiskolák és a tanulók eddig is erre törekedtek. Ezután is, csak sokkal borsosabb áron. Persze nem árt, ha idejében megtanulja, szokja a majdani autótulajdonos, hogy ott szívják majd a vérét, ahol csak tudják.

Természetes, hogy nem adják oda azonnal boldog-boldogtalannak a jogosítványt, ha még nincs felkészülve a feladatra. Rengeteg példát lehet sorolni, hogy húsz év körüli fiatalok friss jogosítvánnyal balesetet okoznak, annak áldozatává válnak, mert rutintalanok, nem ismerik az autót és saját vezetői képességüket, ám annál nagyobb önbizalommal rendelkeznek.

Ez a vizsga olyan, ahol csak két minősítés létezik: átment vagy nem. Nincs közepes, jó, elégséges. Az autóvezetést igazán megtanulni nem lehet 30–40 óra alatt. Sok ezer kilométer levezetése, és akár évek kellenek hozzá.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pótszabadság

"Előfordulhat-e, hogy a szakszervezet szándéka ellenére olyan kerül bele, ami hátrányosan érinti a dolgozót?" Tovább olvasom