Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Jön és forog az idegen

"Az átlagos vendég a nyüzsgőbb „nagyvárost" választja."
A turista ma már nem mindenevő. Ha áldoz a drága szabadságából arra, hogy ismeretlen vidékekre utazzon el, és áldoz a félretett pénzéből a méregdrága benzinre, a kényelmes szállásra és a színvonalas étkezésre, akkor olyan ellenértéket szeretne kapni, amire azt mondhatja: megérte az árát.

Ha Sándorfalva önkormányzata a nem mindenevő turista fejével gondolkodik, akkor nagy valószínűséggel jól teszi, hogy Pallavicini-kastélyt újít fel. Múzeumként működő Pallavicini-kastélyról magam nem tudok, csak olyanról, amelyet ugyan felújítottak, de kastélyszállóként működik. A múzeum egy friss városnak önmagában is „turisztikai vonzerő" lehet. Ha emellé nem az ezredik alföldi tájházat nyitják meg, hanem egy olyan hangszerkiállítást, amilyen nincs az országban másutt, akkor biztosan számíthatnak érdeklődőre.

Jó azonban, ha tudják, hogy ezek a turisták inkább Szegeden vesznek majd ki szobát, és onnan rajzanak ki a környékre érdekességeket fényképezni. Noha ez nem jó hír a sándorfalviaknak, be kell látniuk, az átlagos vendég a nyüzsgőbb „nagyvárost" választja. Ahol este sem unatkozik, mert kicsit pezseg az élet, ahol kiülhet egy teraszra, és megnézhet egy előadást a szabadtérin.

Az átlagos turista Szegeden akár 9000 szálláshely közül is válogathat, ha jó neki a kollégiumi szoba vagy a sátorhely. De ha már nem mindegy, hol hajtja álomra a fejét, akkor időben kell lépnie, mert a kellemes belvárosi, a pénztárcájának is megfelelő panziókban nem biztos, hogy lesz helye. Amikor az igényes szálláshelyek számát próbáljuk összeadogatni, mindig kiderül: a most már fürdőváros szlogennel eladósorba kerülő megyeszékhelyen nincs belőle elegendő. Ahogy nincs elegendő kuriózumunk sem, az annak gondolt paprikamúzeumokat a külföldiek a Budapesthez közelebb eső Kalocsán nézik meg.

Balatonfüred nem lehet etalon Szegeden, a Balaton egy más világ, lassan egy másik ország is a határokon belül. Azért hozom elő mégis, mert frissek az élményeim. A sokszínűsége miatt hivatkoznék rá: az ötcsillagos szállodától az egyszerű panzióig, a magaskultúrától az élményfürdőig – mindent kínál: reformkori városközpontot, frissen felújított múzeumokat, galériákat, Vaszary- és Jókai-villát – kiskocsmát és csapolt sört. Bor- és pálinkafesztivált is, hogy forogjon az idegen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valakik odafönt

"A szúnyog vette rá először az önkormányzatokat arra, hogy összefogjanak." Tovább olvasom