Délmagyar logó

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -4°C | 1°C

Jóváhagyott erőszak

JEGYZET - "A fegyvertartást megengedő törvények ugyanis legitimizálják az erőszakot."
Többezres tömeg vonult fel a fegyvertartás szigorításáért szombaton Washingtonban, miután a hónap elején Barack Obama fontos lépéseket tett a fegyveres gyilkosságok visszaszorítása érdekében. Tavaly decemberben 27-én húsz gyermek halt egy iskolai mészárlásban Connecticut államban. Ma mintegy 315 millióan élnek az Egyesült Államokban, ahol körülbelül 250-300 millió lőfegyver lehet a magányszemélyek birtokában. Elképesztő szám.
Képzeljünk el egy világot, amelyben az emberek 95 százaléka – önvédelemre hivatkozva – fegyvert visel! Pisztoly lehet a postásnál, a hentespult alatt, a fodrásznál, de az ártalmatlannak hitt, már járni is alig képes szomszéd néninél is!

Távol vagyunk mi ettől, legyintünk, ami – őszintén remélem – igaz is. A mi törvényeink, bár tavaly sokat puhultak, a fegyvertartás kérdését még mindig jóval erősebb kézben tartják, mint az amerikai jogszabályok. De ne felejtsük el, alig több mint három éve megtörtént itthon, amit addig csupán valami távoli világ beteges csökevényének gondoltunk: egy hallgató a pécsi egyetemen lőfegyverrel megölte egyik társát, három másik embert pedig életveszélyesen megsebesített. A hír sokkolta az országot. De visszaemlékezhetünk a brutális romagyilkosságokra, és ha nem a saját házunk táján keresgélünk, eszünkbe juthat Anders Breivik norvég tömeggyilkos is.

Az erőszak és a gyűlölet nem ismer határokat, és ahogy egyre nagyobb lesz a nyomor, ahogy egyre mélyebbre csúsznak társadalmi csoportok, úgy nő a feszültség is, úgy lesznek egyre kezelhetetlenebbek és veszélyesebbek az indulatok. Amerika most ott tart, hogy Washingtonban éjszaka nem ajánlott kimenni az utcára, meséli egy külpolitikai újságíró. Azt szokás mondani, hogy semmi sem csupán fekete vagy fehér, ám vannak kérdések, amelyekben nem lehet megengedő kivételeket tenni, mert az visszafordíthatatlan tragédiákhoz vezet.

A törvényeknek a védelmünket is szolgálniuk kell, ebben a kérdésben pedig saját magunktól sem árt megóvni magunkat. Ha fegyvert ad a jog egy ember kezébe, az – nagy eséllyel – előbb-utóbb el is fog sülni. A fegyvertartást megengedő törvények ugyanis legitimizálják az erőszakot. Éppen ezért a fegyverhez jutás és fegyverbirtoklás feltételeit – legyen szó Amerikáról vagy Magyarországról – csak szigorítani lenne szabad. Ha nem, megérhetjük, hogy meg sem lepődünk majd, ha már az itthoni iskolatáskákban is maroklőfegyver lapul a pókemberes tolltartó mellett.

Olvasóink írták

 • 7. berkabela@freemail.hu 2013. január 29. 11:00
  „"Egy fegyveres őrültet,csak egy fegyveres normális tud megállitani!"(Barack Obama)”
 • 6. Buvana 2013. január 29. 07:17
  „Ejnye-bejnye! Igen is legyen engedélyezett a jogos önvédelem akár fegyverrel is, persze szigorú feltételek mellett. A sok felsorolásból pont a magyar emberek elleni brutális gyilkosságok maradtak ki amit általában idős emberek ellen követnek el bizonyos "embernek" nevezett állatok.”
 • 5. mediashreck 2013. január 28. 22:14
  „Aztan, Te az unokaja vagy e annak,
  akit en tisztelek, becsülök es szeretek...?”
 • 4. czindi 2013. január 28. 20:09
  „3. klj-54 ,engem érdekel. Épp most törtek be az egyik házunkba.
  Más. A rabló, gyilkos, maffiózó, a gazember szerez fegyvert magának. Neki nem kell hozzá engedély. Aki viszont csak a családját, az értékeit és esetleg önmagát akarja megvédeni, az nem kaphat fegyvert. Gratulálok a jogászoknak, akik ezt így kiötlötték. Jobb sorsra érdemes nép, hülye törvényekkel, pénzéhes ügyvédekkel ( tisztelet a kivételnek,
  - pont Te vagy az az egy..) akik a legnagyobb gazemberek ügyét is elvállalják, jól tudva, hogy tényleg elkövették a bűnt, amivel vádolják őket! Bizonyos ügyekben nem is engednék csak kirendelt védőt!”
 • 3. klj-54 2013. január 28. 13:01
  „Sacc per kábé 10.000 Forint az az összeg amelyből megoldható egy nyugdíjas védelme.
  Ebből a pénzből eszközöket kell venni, összeállítani egy eszközt, aztán jöhet a betörő, rabolni szándékozó!
  Nem írom le a mikéntet és a hatását, mert kimoderálnák, teljes joggal.
  Aki akarja az megkeres.
  A tipp holt biztos!”
 • 2. jq 2013. január 28. 11:00
  „Annyit sántít a dolog, hogy a romagyilkosok nem legálisan tartott fegyverrel lövöldöztek. Az egyetemi lövöldöző valóban legálisan tartott fegyverrel ölt, de nézzük meg abban az évben hány egyéb gyilkosság történt, milyen eszközökkel, aztán tiltsuk be azoknak az eszközöknek a használatát (pl. kés, balta, miegymás).
  Gondoljuk végig, vajon hány rablógyilkosság nem történt volna meg, ha az áldozatnak valami hatékony eszközt is engedne használni a magyar jogi környezet.
  Szlovákiában, ahol szabadabb a fegyvertartás, és sok magyar él, vajon hány gyilkosságot követnek el legálisan tartott fegyverrel?”
 • 1. Mozimasiniszta 2013. január 28. 09:52
  „A Jegyzetíró fiatal korára való tekintettel, dicséretesnek tartom hogy ilyen alaposan körbejárta - Amerika okán - a semmit. Jut eszembe: mikorra tervezik lebontatni a Szabadság hidat ? tudja - amelyről leszoktak ugrálni...(azok között is vannak elmeháborodottak)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betegexportra várva

"Várható, hogy most is a magánklinikák lépnek előbb, és elszippantják az állami intézményektől a pénzes külföldi betegeket." Tovább olvasom