Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Józan ész

"Mára sokan úgy látják: Gyurcsánnyal nem lehet 2010-ben választást nyerni, így csak idő kérdése, hogy mikor állítják őt félre."
Leegyszerűsítés lenne azt mondani: csupán Szeged balliberális és Hódmezővásárhely nemzeti-konzervatív karakterét tükrözte a vasárnapi ügydöntő népszavazás lényegét tekintve azonos, árnyalatait illetően mégis beszédesen különböző eredménye. A két szomszédos megyei jogú város részvételi arányainak és szavazati eredményeinek összevetése tanulságos.

Botka László a szegedi voksokban annak bizonyítékát látta: „az olcsó, populista, demagóg politika Szegeden soha nem szerezhet többséget". A szocialista polgármesternek alighanem igaza van: az egyetemi város liberálisabb, intellektuálisabb beállítottsága is közrejátszhatott abban, hogy polgárai közül többen voltak képesek elemi indulataikat félretéve, nem üres pénztárcájukat tapogatva végiggondolni döntésük következményeit. Többen értették meg: nem pártpolitikai, hanem szakpolitikai kérdésekben kellene állást foglalniuk, amikor az egészségügyi és a felsőoktatási reform jelképessé lett elemeiről mondanak ítéletet. Így a választásra jogosultak alig egyharmada mondott csak a jobboldal kérdéseire igent.

Hódmezővásárhely népe is polgármestere elvárásainak megfelelően szavazott: hatvan százalékot közelítő, kiugróan magas részvétel mellett 86-88 százalék volt az igenek aránya. Ez azt jelenti: az összes választásra jogosult vásárhelyi polgár 50-52 százaléka utasította el a vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a tandíjat. Így aztán a Fidesz vidéki erős embere, Lázár János az eredmények ismeretében meglehetősen keményen fogalmazott a referendum éjszakáján: „az emberek győzelméről" beszélt, és azt hangsúlyozta: a kormánynak mennie kell, „az egyetlenegy demokratikus, erőszakmentes megoldás egy új választás kiírása". Ezzel pártbeli főnökénél is messzebbre ment: Orbán Viktor inkább tompítani igyekezett hívei ezzel kapcsolatos várakozásait.

Abban, hogy a Gyurcsány-kormány politikája elleni protest szavazás is volt a vasárnapi voksolás, az elemzők többsége egyetért. Tegnap egy elcsípett őszinte beszólás volt a legnagyobb internetes videomegosztó portál, a YouTube magyar slágere: a koalíciós ügyekért felelős államtitkár, az SZDSZ-es Horn Gábor óvatlanul a Hír Tv bekapcsolt kamerája előtt reagált Gyurcsány Ferenc vasárnap esti beszédére. Miután a miniszterelnök azt mondta: „Nyilvánvalóan vannak, akik a nagyon konkrét kérdésre mondtak nemet. Azt mondták, ha nem muszáj fizetni a 300 forintot, akkor mi nem nagyon fizetnénk a 300 forintot" – Horn Kóka Jánoshoz fordulva megjegyezte: „...nem azt mondták, Feri, azt mondták, menj a pi...ba, valljuk be".

Mára sokan úgy látják: Gyurcsánnyal nem lehet 2010-ben választást nyerni, így csak idő kérdése, hogy mikor állítják őt félre. De nem előrehozott választásokkal, mint ellenzékből remélik, hanem a józan ész diktátumaként koalíción belülről.

Olvasóink írták

 • 15. triatlonos 2008. március 15. 19:59
  „Tisztelt Joy!
  Ez igy kemény reakció, de mi a gond? Mivel nem ért egyet? Kérek tételes ellenvéleményt! Tisztelettel: triatlonos”
 • 14. joy 2008. március 14. 03:52
  „Tények.
  Egyeseknek elment tőle a józan esze, és tébolyultan fröcsögnek, köpködnek.
  Teszik, amit mindig is tettek, komcsiznak, rákosiznak, se.gnyalóznak.
  Amit mindig is tettek, csupán azt teszik most is,. Saját tetteikkel vádolnak másokat.
  Azt teszik, mit V.ezérük, aki ezt el is várja tőlük.
  Szolgalelkek, akik csak a parancsuralmi -vicctorianista- diktatúrában képesek gondolkodni, élni.”
 • 13. triatlonos 2008. március 13. 16:29
  „HX megfogta a lényeget. Egyszerűen nem tudom felfogni, hogy egy értelmes újságiró hogy tud idáig eljutni. Ez lehet csupán az érvényesülés egyetlen módja? Most örülök igazán, hogy gyermekeim nem ezt a hivatást választották, pedig kacérkodtak a gondolattal.”
 • 12. hx 2008. március 13. 15:35
  „Vissza a jövőbe (helyett múltba)

  A nyolcvanas évek óta nem olvastam ilyen seggnyaló cikket. Gratulálok”
 • 11. cyt 2008. március 12. 19:44
  „Hát nem tudom, miért van az, hogy egyesek képesek a saját "értékeiket" is sutba vetni csak azért, hogy "illeszkedni tudjanak" a kivánalmakhoz. Ehhez már pofa kell. Egy nyilvánvalóan súlyos politikai vereség után egy ilyen "összehasonlitó" cikket irni az "agyalágyultság" jele. Szegeden az összes szavazásra jogosult állampolgár számához, Vásárhelyen pedig a szavazáson részt vett állampolgárok számához viszonyitani CSAK AZÉRT, hogy valami "hazog dolgot sugallhasson" valaki ü mi ez, ha nem gerinctelenség, tudatos megtévesztés? És megint a MÉDIA aszisztál ilyenekhez. Hol a föszerkesztő felelőssége, "pártatlansága"? Szégyenfolt ez a cikk az újság történetében - igaz, nem ez az első, és nem is lesz ez az utolsó. Azt hiszem Hollósi Zsolt életében sem.”
 • 10. totya 2008. március 12. 01:02
  „Tisztelt Hollósi Firkász Zsolt!

  Mennyit kapott ezért a cikkért Wermer András Happy End-es pénzeiből..., Gratulálok.”
 • 9. history 2008. március 11. 20:53
  „Babe Rick :

  "Mátyás király az igazságos" idelyében is sok adók voltak , de legalább álruhában járta az országot és "képbe" volt a király,
  a szántó-vető emberek terheit illetően..., ez most nem működik.”
 • 8. homer 2008. március 11. 20:20
  „Botka első miniszterelnök jelölti kampányszövegét olvashattuk..”
 • 7. Babe Rick 2008. március 11. 19:39
  „A Gyurcsányi politika egyszerű:
  -szedj be minél több címen, minél több pénzt - oké minden kormány ezt csinálja
  -Teremts olyan feltételeket a segélyeknél, pályázatoknál, stb. hogy ne lehessen hozzájutni, vagy azon kevesek, akiknek ez sikerül nagyon sokat vegyenek ki a büdzséből
  -A törvényeket úgy csináljuk, ahogy a volt üzlettársaink, barátok kérik - ez is többekre jellemző
  -Olyan feltételeket teremts, hogy elmenjenek, vagy kihaljanak azok, akik nem tudnak, vagy nem akarnak asszisztálni Magyarország megszüntetéséhez
  -Hitesd el a buta emberekkel, ha többet fizetnek, az nekik olyan jó

  Szégyen ebben részt venni, nem elég, hogy a fizetésed 3/4-ét ellopják adóba?
  Pl: keresel, nettó 95.000 Ft-ot
  Papírodon Bruttó: 165.000
  Adó+TB+Nyugdíj+egyéb járulékok: 70.000
  A munkáltatód a 165.000 Ft után befizet az államnak: 126.000 Ft-ot.
  Tehát a Te teljes jövedelmed: 165+126 ezer = 291.000 Ft
  Ebből kézhez kapsz 95.000 Ft-ot, de még (mondjuk a feléért vásárolsz 20%-os Áfá-s terméket.
  A tiszta kereseted, aminek effekív valós értéke van, kb: 86.000 Ft.
  86.000/291.000*100=29.5%
  A munkád értékének 29 és fél százalékáért élhetsz meg havonta.
  E mellé még fizess egyéb díjakat. Aki a kitalált egyéb adók, díjakkal ért egyet, szerintem idióta - ezek alapján.

  Sehol nincs ekkora elvonás összességében. Gratulálok baloldal”
 • 6. theseus 2008. március 11. 19:19
  „Ne haragudj, de ennek a véleménynek nem sok köze van a cikkhez vagy az előző hozzászólásokhoz. Orbán szapulására már nyílt egy másik topic, ld. Orbániáda, inkább oda írj hasonlókat. Egyébként érdekes a véleményed, de érvek hiján értékelhetetlen.
  A népszavazás amúgy Gyurcsány hazudozásának a folyománya, a népszavazás sikerének "a leve" pedig szintén egy érdekes és talányos felvetés. A nagy többség, különösen a diákok és pl. a vásárhelyi betegek inkább az örömüket fejezik ki. Nem sokan keseregnek, csak a baloldali pártmunkások. Te is közéjük tartozol?”
 • 5. Kabai 2008. március 11. 17:37
  „Ha nekem annyi pénzem lenne, mint Gy. F.-nek, már rég otthagytam volna ezt az egész katyvaszt, legyen O.V.-é, ha már annyira akarja. Abban azonban egyáltalán nem vagyok biztos, hogy nekem, mezitlábas állampolgárnak ez lenne a jobb(oldal). O.V. egy nagy játékos, aki ha a félkarú rabló mellé kerül, a gatyáját is elvesztené, semmint hogy abbahagyja. Ennek a levét isszuk most, de a sűreje csak utána jönne. Más országokban is van jobb és bal oldal, de sehol sem szívatják az embereket ennyire, mint nálunk.”
 • 4. theseus 2008. március 11. 15:59
  „Józan ész?
  Inkább azt lehet erre mondani: Ha a hülyeség fájna...
  Botkának "alighanem igaza van"?
  Tudtuk, hogy a DM általában és Hollósi különösen erősen baloldali, de ez már szánalmas!

  A tények: Szeged, Vásárhely és az országos átlag között tényleg van némi eltérés, de az csak néhány százalékra tehető. Mindenütt elsöprő volt az igenek aránya, többszösöröse a nemeknek.

  Ehhez képest a cikkből az derül ki, mintha Szegeden és Vásárhelyen fordított eredmény született volna! Mintha Szegeden, a nemek győztek volna! "Így a választásra jogosultak alig egyharmada mondott csak a jobboldal kérdéseire igent." Botka és Hollósi szánalmasan azt suggallja, mintha kétharmad nemet mondott volna, és a nemek lennének többségben.

  Nos, a tény valójában az, hogy nemet a választásra jogosultak kevesebb mint egykilencede mondott. Ugyanennyien mondtak igent Gyurcsány, Botka, a szocik és az SZDSZ kérésére, hiszen ők kampányoltak a nem mellett.

  Minden kérdésben több mint háromszoros volt az igenek aránya, ez pedig KO-s vereség, nem pedig győzelem Botkának.

  Persze lehet homkba dugni a fejet és magyarázni a bizonyítványt továbbra is, de akkor a parlamenti választás esetén már nem az 1/3-os vereség, hanem az 5 százalék lesz a tét.”
 • 3. y 2008. március 11. 13:58
  „Hollósi Zsolt talpnyaló.”
 • 2. history 2008. március 11. 11:29
  „MATEK:
  4+4=8 millió :a Népfronti választásokon volt anno "kötelezőbe", akkor ment el a lakosság 99,8 %-a, a Kádári rendszerbe...!
  Max. 5,5 és kb.: 6 millió ember szokott elmenni az országgyűlési választásokon is, ha "jóhiszeműek" vagyunk a NEM-ekhez és hozzá adnánk kb. 1,5-2 milliót is a mostani NEM-ekhez, még akkor bőven az IGEN-ek nyertek volna..!!!
  FÁJ,FÁJ, FÁJ az igazság, de hát ezek a száraz tények!”
 • 1. lilik 2008. március 11. 08:46
  „Nem egyharmad mondott "csupán" igent,hanem 4millió szavazóból 3,2millió. Akik nem mentek el ,/4millióan/ nos azokat nem lehet egyik válaszhoz sem tévesen besororlni ,hiszen ők TARTÓZKODTAK a véleménynyilvánítástól!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Illúzióvesztés

"A szavazás 38–39 százalék körül hozta az igenek győzelmét, amihez az is kellett, hogy a… Tovább olvasom