Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Józan ész 2

"Sajtótájékoztatót hívott össze és levélben reagált Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester a Délmagyarország tegnapelőtti, Józan ész című jegyzetére..."
Sajtótájékoztatót hívott össze és levélben reagált Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester lapunk tegnapelőtti, Józan ész című jegyzetére. A kétoldalas írás lényege (már amennyire össze tudom foglalni egyetlen mondatban): a polgármester úgy érezte, megsértettük városa lakosságát többek között azzal, hogy szerzőnk a két megyei jogú város népszavazási eredménye közötti jelentős különbséget a szegediek intellektuálisabb beállítottságával is magyarázta. Ezért azt kérte tőlem, hogy „a legrövidebb időn belül a Délmagyarország és a Délvilág hasonló helyen és hasonló terjedelemben kérjen bocsánatot minden hódmezővásárhelyi polgártól".

Úgyhogy: ezúton kérünk elnézést minden olyan vásárhelyi polgártól, aki úgy érezte: lapunk írása önérzetében megsértette.

Azonban – ha már a polgármester úr azt is kérte, hogy hasonló legyen a terjedelem, és ez így túl rövid lenne – engedtessék meg egy-két megjegyzés. A legfontosabb: lapunk az újságírás etikai szabályait ezúttal is betartotta. A kifogásolt cikk ugyanis a Délmagyarország vélemény rovatában szerepelt, és a vélemény az mindig szubjektív. Hozzáteszem, nem tudom, hogy lehet e vita tárgya egy olyan város intellektuálisabbnak minősítése, amelynek 160 ezres népességéből 30 ezer a Szegedi Tudományegyetem polgára. De ez megítélés kérdése. Mint ahogy az is: ez-e az oka annak, hogy Szegeden átlagosan a voksolók 77, Vásárhelyen közel 88 százaléka szavazott vasárnap igennel.

Szerintem (az én véleményem szerint) például nem. Szerintem (és nem biztos, hogy igazam van) a tizenegy százalékos különbség inkább a két város alapvető politikai beállítottságával magyarázható. Az persze Szeged baloldali politikusai számára több mint vészjósló adat, hogy a három kérdésre 45 ezren szavaztak igennel, és 13 ezren nemmel, de ez legyen az ő bajuk.

Szerintem Hódmezővásárhely rendkívül büszke lehet az elmúlt napok történéseire (bár nem biztos, hogy igazam van). Az 59,4 százalékos részvételi arány egy szavazáson, függetlenül annak témájától, országos viszonylatban is példaértékű! És magyarázható többek között azzal, hogy a polgári gondolkodású Vásárhely sokkal inkább képes összefogni egy ügy, egy cél érdekében, mint például Szeged (csak nehogy ma sajtótájékoztatót tartson e mondat miatt Botka László!). Bizonyította ezt akkor is, amikor a kórháziágyszám-leépítések után – melynek egyértelműen a megyében egyedüli jobboldali vezetésű nagyváros volt a legnagyobb vesztese – hihetetlen méretű tüntetést szerveztek az ottaniak. A 15 ezres gyűlés – csaknem minden harmadik vásárhelyi ott volt! – rendkívüli társadalmi összefogás bizonyítéka, annak ellenére, hogy a nagygyűlésen elhangzott felszólalások egy része (megint csak szerintem) vállalhatatlan volt. Lázár János azon mondata például, amely szerint a megszorító csomag helyett a Rákosi-diktatúra népnyúzó politikája jött el, vagy hogy „Kötelet Molnár nyakába!" (akkoriban éppen Molnár Lajos volt az egészségügyi miniszter) jelszó szerepelt az egyik transzparensen – nekem speciel nem tetszett.

Le a kalappal azért is, mert a vizitdíjat azonnal eltörölték! Az ötlet, hogy a város magára vállalja polgárai egyértelmű döntése alapján a törvény megszületéséig tartó időszakra a vizitdíj és a kórházi napidíj befizetését az államnak – egyszerűen briliáns.

De ez is csak egy vélemény. Egy olyan újságírói műfaj, amelynek évszázados hagyománya van, és amelyben az újságíró saját gondolatait fogalmazza meg. Elfogadni, egyetérteni nem kell vele, de tiszteletben tartani illik, miként mi is tiszteletben tartjuk Lázár János véleményét. Mi több, még egyszer elnézést kérünk a magukat megbántva érző vásárhelyiektől.

Olvasóink írták

 • 17. aranka2 2008. március 15. 14:50
  „Hát kedves Szerkesztőség, akárhogyan is nézem, ez visszalépés. Visszalépés, mert nyilvénvaló, hogy a sajtószabadság nem az Önök írásával, hanem a vásárhelyi polgármester agresszív fellépésével sérült. Visszalépés, mert nyilvánvaló, hogy egy megindokolt vélemény a szent sajtószabadság elvitathatatlan része.
  Néhány részletkérdében is el kell mondanom véleményem. Értem, hogy ilyen esetekben nehéz szatírát nem írni, de a nyílt törvénysértés, amit a vásárhelyi kórházigzgató szabadon megengedhet magának, kívül esik a környezetem által amúgy fejlettnek tartott humorérzékemen. Vitatom azt is, hogy Vásárhely lakossága döntően polgári gondolkodású lenne. Sógorom, aki még az egykor átkos Horthy-rendszerben szocializálódott, büszke volt arra, hogy sok adót fizet, ami természetesen azt tükrözte, hogy jelentős a jövedelme. Ő - ha még élne - fel volna háborodva azon, hogy valamiféle díjfizetésről a népakarat dönthessen. Szóval ez legkevésbé sem polgári magatartás, ez valamiféle nemzeti-szociális demagógiával öntözött plebejus politika.
  Végül még egy tanulság: egy diktátori hajlamokkal megáldott helyi vezetővel megegyezésre törekedni meglehetősen korlátolt eredményekkel kecsegtető dolog. Lapjuk évek óta jóformán kizárólag győzelmi jelentéseket ad a munka vásárhelyi frontjáról, ám véletlenül becsúszik némi apró gikeszer, egyszer a "mindszenti beteg" kapcsán egy közel objektív tudósítás, vagy ez a mostani teljesen ártatlan vélemény - és a botrány máris kész: polgármester úr felháborodik, kis túlzással azonnal rendőrért kiált, fegyelmezni és megtorolni akar. Nem volna mégis tisztább dolog a lap részéről az objektivitás, amibe előbb-utóbb kénytelen lenne Lázár úr belenyugodni, hiszen Magyarországon mégiscsak sajtószabadság ven. Vagy tévednék?”
 • 16. kabé 2008. március 15. 14:26
  „Tisztelt Békák!
  Nem értek Önnel egyet!
  Akkor miért nem volt szocilap a DV, amikor minden oldalon Orbán Viktor nyilatkozott, még ha csak nyilatkozott volna, nézett is.
  Szdeszes soha, de még szoci sem szerepelt annyit a DV-ben, mint Lázár, pedig Makó, Szentes, Csongrád balliberális város szoci polgármesterekkel. Ezt miért nem vette észre t. Békák?”
 • 15. triatlonos 2008. március 14. 20:08
  „Megjelent egy jegyzet, sőt annak a magyarázata is, mert az olvasó nem tud olvasni, de főképpen a sorok között sem, pedig ott van a lényeg. Majd jönnek a hozzászólások, és amikor elfogynak az észérvek -elég hamar -akkor jönnek a sértegetések. Ez egy ilyen világ.
  Miért nem lehetne, hogy Tisztelt ..... nem értek Önnel egyet, én másképp gondolom, de vitassuk meg! Miért kell bántani a békákat, amikor mi már régen a béka feneke alatt vagyunk sokkal. Minden tekintetben, de főleg igazmondásban. A kialakult helyzetnek az élharcosa az a "pápai nyomorból felemelkedő közjogi méltóság", akinek a neve most hirtelen nem ugrik be, de nemrég még tudtam.”
 • 14. grumbli 2008. március 14. 08:13
  „bk-k, ti a béka s.gge alatt vagyok szellemileg....”
 • 13. joy 2008. március 14. 03:41
  „bk-k
  Fordulj meg, hátha magasabbra kerül eszed, mert most nagyon magad alatt vagy!”
 • 12. békák 2008. március 14. 02:08
  „A Délmagyar tipikus szoci.lap. Persze hogy ugyan ugy hazudik mint Gyurcsány. A Délmagyart kézi vezérléssel vezeti a Botka. Na és Ujhelyi. Ez a lap besugó lap. Vigyázzatok vele.”
 • 11. LL 2008. március 13. 22:42
  „RS,

  a szavazatokat minden part mindig a sajat kedve szerint ertelmezi, ez nem SzDSz-es, de még csak nem is magyar sajátosság.

  A cikk pedig többször kiemelte, hogy az a műfaj jellegéből adódóan szubjektív, tehát miért kéred számon az objektivitást?

  Ez a cikk nem a korlátolt magyar ´narancssárga vagy vörös´ - vitáról szól, hanem ennél sokkal fontosabb dologról. Ha félrehúznád a magad narancsszínű függönyét, ezt észrevehetted volna magad is.”
 • 10. Claudius 2008. március 13. 20:13
  „Kérdésem: vajon Hódmezővásárhelyen a panellakások hány százalékát érintette a panelprogram keretében kapott nem csekély állami támogatás? (Ez mennyire függ össze a város vezetésének pártállásával)? Lehet-e ez egy faktora a szegedi nemek országosan is kiugró magas arányának?”
 • 9. Rs 2008. március 13. 16:44
  „Mit jelent az, hogy a "160 ezres népességéból 30 ezer a Szegedi Tudományegyetem polgára"? Játék az adatokkal?
  Ennyi hallgató van, vagy ennyi dolgozó? Miért gondolja Szetey úr, hogy ők mind liberális szavazók? Végülis régi szadeszos trükk, hogy a nekem tetsző voksokat, önigazolásra használjam! Egész más az előzőleg említett párt és a liberalizmus!
  Különbem meg a sok SZDSZ-es botrány után szényen ehhez a párthoz tartozni - véleményem szerint!
  Azután hol is van az újságírói objektivizmus? Egyesek mégcsak a látszatát sem akarják kelteni a függetlenségnek, igaz kár is lenne, kilóg a lóláb!”
 • 8. Helyi 2008. március 13. 15:51
  „Hát ez az! Én azt is beleszőttem volna valahogy a cikkbe, hogy az egyetemi diplomával nem osztják az inteligenciát is, márpedig egy inteligens politikus szavahihetőbb, mint egy örökké vagdalkozó, arrogáns ember. Ilyen szempontból sajnos városunkat lejáratja a polgármester, meg a kórházigazgató is.”
 • 7. hx 2008. március 13. 15:42
  „Nem kell ahhoz különösebben intelektuálisnak lenni, hogy az ember észrevegye, ha valamiért kétszer fizettetnének vele. Ha már fizetek TB-t, meg a munkáltatóm is (havonta több tízezret) akkor ne kérjenek már tőlem 300 Ft-ot (akármilyen kis összeg), legyen elég, amit levonnak tőlem”
 • 6. Madárka 2008. március 13. 13:50
  „Egyszerűen nem értem Lázárt. Úgy viselkednek ezzel a népszavazási eredménnyel, mintha választást nyertek volna. Más országokban évente öt-hat népszavazást is tartanak és a nyertes kezdeményezőknek sehol sincs ekkora pofájuk, a népszavazás értelme nem kormányváltásról szól. Hihetetlen, hogy Vásárhelyen (városunkban) ez az ember úgy tudja uralni a közvéleményt, mint annak idején a várurak. Hát vásárhelyiek, ez kell nekünk? Mit akar még ez az ember? Saját megyei lapot? Nem elég neki a vtv?”
 • 5. Amza 2008. március 13. 12:02
  „Van pofája Lárár Jánosnak höbögni,amikor minden féle mondvacsinált, számlanélküli ürügyek révén felvesz ,elszámoltat
  18 millió forintot,mert szerinte ez jár neki.Inkább ezen kelllene elgondolkodnia a képmutató palinak.”
 • 4. cyt 2008. március 13. 11:49
  „Köszönjük, Főszerkesztő Úr!”
 • 3. grumbli 2008. március 13. 10:41
  „Ez jó volt. Mit hőbötög Lázár? Csak az szerepel az írásban, amit ő mondott....”
 • 2. retekszisz 2008. március 13. 09:49
  „Remek írás, nagyon tetszik!!! Olvasni lehet (sőt tudni kell!) a sorok között - és nemcsak az önérzetes (szavazó) vásárhelyi polgároknak.”
 • 1. triatlonos 2008. március 13. 08:45
  „Tisztelt Főszerkesztő Úr!
  Az igazi újságiró olyan cikket ir, hogy azt olvasva az előfizető azt gondolja, hogy ez annyira jó, hogy szinte én is irhattam volna. Azt tapasztalom, hogy ez mostanában egyre ritkábban van igy. Ez csak abban a tudathasadásos állapotban fordulhat elő, amikor a szerző gondolatai, és a vele szemben támasztott elvárások ellentmondásosak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varjúmese

"Sokkal kisebb horderejű dolgokban is birizgál bennünk a bizonytalanság, mint egy autósztráda… Tovább olvasom