Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Juhász nélkül

"A nagy gazdasági világválság utáni években lett divatos téma az állatvédelem."
„Talán sohasem volt olyan nagy az 'állatnyomor', mint napjainkban". A mondat lapunkban jelent meg, 1938-ban. A nagy gazdasági világválság utáni években lett divatos téma az állatvédelem, akkoriban alakultak az első állatbarát egyesületek, „hogy elviselhetőbbé tegyék az ember világába került szegény párák életét". Szegeden „mint minden kultúrközpontban, régen tért hódított az állatvédelem. Megalakult az Állatvédő Egyesület, három évvel ezelőtt a Szegedi Állatbarátok Köre" – írja „(-ász.)", az akkori tudósító. Sőt – „elvégre: az állat is ember" felkiáltással – a kör vezetője, „Colbeár Kamilla őnagysága" „átbúvárkodta az egész európai állatbarát irodalmat és angol, német, lengyel, svéd példákon elindulva megalkotta a magyar állatvédelmi törvény tervezetét". Szerepelt abban olyan passzus is, hogy „aki állatot kínoz, bántalmaz, vagy vétkesen elhanyagol, 2 évi fogház- vagy 500 pengőig terjedő pénzbüntetéssel sújtható". A hölgy Szegeden alkotott jogszabálytervezete sokáig hányódott a minisztériumi íróasztalokon.

Olyannyira, hogy a 72 éves mondat ma, az újabb világválság közepén is igaz: talán sosem volt olyan nagy az állatnyomor, mint napjainkban. Mert hiába, hogy egész iparág szerveződött a házi kedvencek kényeztetésére, nem sikerült az áttörés. Nem sikerült annak az egyszerű mondatnak a megértetése, amelyet Antoine de Saint-Exupéry kis hercegének magyaráz el a róka: „Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, akit megszelídítettél…"

Felelős az Ember, aki kiemelkedve az állatvilágból a jószágokat saját létszükségletei fedezésére tenyészti, illetve a maga szórakoztatásra tartja. Felelős, mint a jó pásztor a nyájért. Az utóbbi mondat többletjelentéseinek nagy az irodalma. De a bárány és a juhász gazdag jelképrendszerével, mint ahogy a létező állatvédelmi szabályokkal is felesel a napi horror. A Szentes környéki tanyán december 19-e, az öreg pásztor halála óta senki sem gondozta a birkákat. A hanyag gazda senkit nem küldött a nyájhoz. Az állatok egy része elkóborolt, a megmaradt 58 jószág közül 21 éhen pusztult. Egy-egy birkából préda lett: a telep kutyái is éheztek, és megtámadták a legyöngült állatot – az Ember nélküli vadon törvénye szerint.

Olvasóink írták

  • 3. flexsnake 2010. január 30. 09:26
    „Ultragáz ha valaki kisherceg idézetet nyomat. Ezernyi nevesebb író írt már az állat és az ember kapcsolatáról, sőt magyarok is. Bár akik megeszik az állatokat csak játsszák hogy ők tekintettel vannak rájuk.”
  • 2. ataqam 2010. január 29. 21:29
    „néni,az paroka ami a fején van? Elég gáz !”
  • 1. sima 2010. január 29. 12:45
    „Remélem halála elött legalább annyit szenved majd mint ezek a birkák. Imádkozzon hogy ne én legyek az orvosa !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőr leszel vagy katona?

"Persze biztosan találni olyan fiatalokat, mint a Tűzvonalban című sorozat főszereplői." Tovább olvasom