Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Júniusi dinnye

JEGYZET - "Olyanok kezdünk lenni, mint a görögök, ahol az adózás az állami elnyomás legkifejezőbb jele!"
Meglepődve hallom a görög gazdasági válság kapcsán, hogy a balkáni országban nemzeti sport az adóelkerülés és a szabályok kijátszása. Eddig azt gondoltam: mi ebben verhetetlenek vagyunk. Merthogy nálunk a kiskapun is kiskapu van, úszni pedig mindenki tud, ha megfizetik.

Mindez akkor jutott az eszembe, amikor eltűnődve néztem az ismerős piacon felbukkanó görögdinnyét. Illetve egészen pontosan azt, hogy ezt a szép nyár végi gyümölcsöt egy őstermelő kínálja az asztalán. És körülötte mindenki úgy csinál, mintha ez magától értetődő lenne, hiszen ebből is látszik: Magyarország a korlátlan lehetőségek hazája. Június elején a termelő, ha akar, saját dinnyéjével áll ki. Ráadásul a hét minden napján reggeltől estig árulja, mert a tökéletesen egyforma és hibátlan zöldségei és gyümölcsei a távollétében is tudják a dolgukat: mint a dudva, nőnek ki a földből. Abból a honi földből, amiről a dinnyés természetesen papírt is tud felmutatni, ha kérik.

Kicsit olyan ez az egész, mint a rokkantparkoló-kártya. Tény, hogy a modern társadalom védi azt, akit kell, legyen fogyatékkal élő vagy őstermelő. Feltéve, hogy az illető tényleg rászoruló, és valóban szüksége van a kerekes székre és a külön parkolóra, hogy boldogulni tudjon. Vagy éppen támogatni kell a külföldi olcsó dömpingáruval szemben, mert különben hiába próbál saját földjén megélni. Hozzátéve, hogy uniós országként nem a külföldi termékek ellen kellene hadakozni, hanem a hazaiakat kellene felvértezni.

Csakhogy miközben a felvilágosodás kora óta nemzeti program, hogy a Nyugathoz akarunk tartozni, egyre inkább a Balkán kísért bennünket. Valójában olyanok kezdünk lenni, mint a görögök, ahol az adózás az állami elnyomás legkifejezőbb jele, a KRESZ pedig legfeljebb csak ajánlat, ami a helyiekre bizonyosan nem vonatkozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Dzsudzsák-ügy

"A szurkolók dühödt támadást indítottak a 24 éves futballista ellen." Tovább olvasom